Mergi la conţinutul principal

Candidaturile la preşedinţie, definitive. Cine sunt candidaţii

Toate cele 14 candidaturi la preşedinţie rămân definitive, începând de ieri. Potrivit legislaţiei, în cel mult 24 de ore de la expirarea termenului de soluţionare a contestaţiilor de către Curtea Constituţională a României (CCR), 27 septembrie, candidaturile rămân definitive.
De asemenea, în 48 de ore de la rămânerea definitivă a candidaturilor, cel mai târziu la data de 30 septembrie, Biroul Electoral Central stabileşte prin tragere la sorţi ordinea de înscriere a candidaţilor şi semnelor electorale pe buletinul de vot.
Hotărârile CCR sunt definitive şi se comunică BEC. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de plenul CCR vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Toate contestaţiile dezbătute de CCR începând de duminica trecută până vineri au fost respinse.
În cursa electorală pentru Cotroceni vor intra Victor Ponta, din partea Alianţei PSD-PC-UNPR, Klaus Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală), Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România), Dan Diaconescu (Partidul Poporului - Dan Diaconescu), Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă), Corneliu Vadim Tudor (Partidul România Mare), William Brânză (Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amariţei (Prodemo) şi Szilagyi Zsolt, din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania.
De asemenea, vizează funcţia de şef al statului şi patru independenţi - Teodor Meleşcanu, Călin Popescu-Tăriceanu, Monica Macovei şi Gheorghe Funar.
Au drept de vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 2 noiembrie, 18.313.698 de cetăţeni români, iar 18.321.512 pe 16 noiembrie, la turul al doilea, potrivit ultimelor date furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Cine sunt cei 14 candidaţi

Victor Viorel Ponta (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC) are 42 de ani şi candidează pentru prima dată la presedinţie. Este premier de aproape 2 ani şi jumătate, a fost ministru pentru relaţia cu parlamentul în cabinetul Emil Boc din 2009. A fost procuror, şeful Corpului de Control al premierului Adrian Năstase şi avocat la firma lui Dan Şova, pe care l-a numit ministru marilor proiecte de infrastructură în cabinetul său.

Klaus-Werner Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală PNL-PDL) are 55 de ani. A fost primarul Sibiului din anul 2000 şi candidează la funcţia supremă în stat după ce fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a renunţat la candidatură.

Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară) are 41 de ani, fiind cel mai tânăr candidat la Preşedinţie. A fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului în cabinetul condus de Emil Boc. A demisionat din PDL după alegerea lui Vasile Blaga în funcţia de preşedinte al partidului şi a devenit lider PMP.

Monica Luisa Macovei are 55 de ani şi candidează independent. A fost ministru al Justiţiei şi a demisionat din PDL pentru a candida la alegerile prezidenţiale.

Călin Popescu Tăriceanu are 62 de ani şi a fost premier al României. În prezent este preşedintele Senatului, iar la funcţia supremă în stat candidează independent.

Teodor Meleşcanu are 73 de ani şi a fost director al Serviciului de Informaţii Externe. Fost ministru de Externe, Meleşcanu candidează ca independent la funcţia de preşedinte.

Dan Diaconescu (Partidul Poporului - Dan Diaconescu) are 46 de ani, este ziarist, prezentator, fondator al televiziunilor OTV şi DDTV. În 2010 a format Partidul Poporului.

Kelemen Hunor (UDMR) are 47 de ani şi este ministru al Culturii şi vicepremier în cabinetul condus de Victor Ponta.

Szilagyi Zsolt (Partidului Popular Maghiar din Transilvania) are 46 de ani. Din 2008, de când a fost numit şeful de campanie al candidatului Tokes Laszlo la alegerile europarlamentare din 2009, şi până în prezent este şeful de cabinet al acestuia, la Bruxelles.

Corneliu Vadim Tudor (PRM) are 65 de ani şi candidează pentru a cincea oară la alegerile prezidenţiale. În anul 2000 a ajuns în turul doi al scrutinului, pe care l-a pierdut în faţa lui Ion Iliescu.

Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă) are 59 de ani este om de afaceri. A candidat la alegerile parlamentare pentru Parlamentul European din 25 noiembrie 2007 şi în 2009 a candidat la Preşedinţia României.

William Brânză (Partidul Ecologist Român) are 42 de ani şi este deputat.

Mirel Mircea Amariţei (Partidul Prodemo) este de profesie avocat şi este liderul partidului Prodemo. Numele său apare în dosarul privind insolvenţa Realitatea Media. Amariţei este acuzat că, alături de Maricel Păcuraru şi Sorin Ionuţ Barbu, a antedatat contracte de cesiune, pentru a prejudicia societatea.

Gheorghe Funar are 65 de ani şi candidează independent la funcţia de preşedinte. A fost primar al oraşului Cluj-Napoca şi secretar general al Partidului România Mare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro