Mergi la conţinutul principal
Acuzaţii dure la adresa Asociaţiei Aura 2010:

Căminul morţii

• un brăilean acuză personalul căminului privat “Sfântul Dumitru”, aparţinând de Asociaţia “Aura 2010”, că starea de sănătate a tatălui său, internat acolo, s-a deteriorat pentru că asistentele şi infirmierele nu l-au îngrijit corespunzător • deşi a ajuns la cămin pe picioarele sale, vârstnicul a căzut la pat, nu a mai putut vorbi, iar de aproximativ 2 luni i-au apărut escare la piciorul drept • fiul acestuia susţine că personalul a ascuns rănile cu pansamente şi ciorapi • marţi dimineaţă, reclamantul a chemat ambulanţa la cămin pentru a-şi duce tatăl la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, unde urma să-i fie amputat un picior din cauza escarelor avansate • la câteva ore după internare, bătrânul a decedat • medicii de la Judeţean confirmă că starea bătrânului era una extrem de gravă la internare

 

“Mi-au lăsat tatăl să moară!”, asta acuzaţia lui Ion Vodă la adresa personalului unui cămin de bătrâni al Asociaţiei Aura 2010. Brăileanul şi-a internat tatăl la “Aura 2010”, în toamna anului trecut, iar luni, 12 iunie 2017, a făcut sesizare către redacţia “Obiectiv – Vocea Brăilei” în care afirma că părintele său a ajuns într-o stare deplorabilă din cauza indiferenţei angajaţilor căminului. În seara aceleiaşi zile, reporterii noştri au stat de vorbă cu Ion Vodă, care ne-a povestit pe larg evoluţia sau involuţia, mai bine zis, a stării de sănătate a tatălui său. Marţi dimineaţa a reuşit să-l ia de la cămin cu ambulanţa pe bătrân şi să-l interneze la Spitalul Judeţean pentru a-i fi amputat piciorul în urma unei escare netratate la timp, aşa cum susţine reclamantul. În timpul documentării acestui material, la câteva ore de la internarea vârstnicului, medicii de la Judeţean au declarat decesul acestuia.

La o lună şi jumătate de la descinderile poliţiştilor şi inspectorilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila la “Aura 2010”, iată că acuzaţiile continuă să curgă la adresa căminelor private pentru vârstnici aflate sub patronatul Aurei Udrea. Brăileanul Ion Vodă arată cu degetul către personalul căminului “Sfântul Dumitru”, situat pe strada Rahova din municipiu, pentru că nu i-ar fi tratat corespunzător tatăl, pe numele său Ion Vodă (tatăl şi fiul poartă acelaşi nume – n.r.).

 

«L-au lăsat să moară!»

Bărbatul susţine că şi-a dus părintele la cămin în luna octombrie a anului 2016, iar bătrânul se ţinea bine pe picioarele lui, vorbea şi era vesel. Ulterior, seniorul a căzut la pat, nu mai putea vorbi, iar în urmă cu 2 luni i-a apărut o escară la piciorul drept. Fiul acestuia susţine că îl vizita de două ori pe săptămână, iar escara a observat-o târziu, pentru că personalul căminului îi bandaja rana şi îi punea şosete în picioare. “Tatăl meu, de aproape 2 luni de zile, a ajuns într-o situaţie deplorabilă. A slăbit foarte mult din cauza unei escare apărute la picior, nu s-a ocupat nimeni de el, iar rana i-a fost lăsată să se extindă. Recent, mi-a zis asistenta şefă că degetul mic este cangrenat şi trebuie să-l duc la spital de urgenţă să i-l amputeze. În acest timp, adică de când l-am internat din octombrie 2016, eu am mers la el în vizită de două ori pe săptămână şi i-am dus diferite medicamente, sucuri, ceaiuri. Aşa am constatat schimbarea în starea sa. L-am dus pe picioarele lui, vorbea, era vesel, nu era într-o stare deplorabilă, în sensul să-l duc în căruţ sau să-l duc cu targa. Mergeam cu mama mea la el. Avea viaţă, forţă în el, puteam să discut cu el, să-l întreb ce vrea să-i mai aduc. Starea sa s-a schimbat în urmă cu 2 luni, în urma escarei apărute la picior. Atât asistenţii, cât şi infirmierele au ascuns, au mascat eczema, punându-i pansament şi ciorap peste, de câte ori mergeam în vizită. Eu am întrebat de nenumărate ori dacă se întâmplă ceva cu tatăl meu pentru că am văzut că slăbeşte, iar piciorul îl avea umflat şi îi curgea şi un lichid de acolo. Ce m-a deranjat foarte mult este şi faptul că, în ultima perioadă, mirosea foarte urât, cred că de la infecţie. Am sesizat asistenta şefă, care a vorbit mai departe cu doamna doctor şi abia atunci, în data de 7 iunie, i-a prescris antibiotice, «Gentamicină» şi «Cefort». Până atunci, nimeni nu s-a ocupat de el. L-au lăsat să moară!”, ne-a declarat fiul Ion Vodă, luni seară, când seniorul era încă în viaţă.

 

«O să-i acţionez în instanţă!»

Reclamantul Ion Vodă a continuat acuzele la adresa personalului căminului “Sfântul Dumitru” al Asociaţiei “Aura 2010” şi a declarat că va merge să-şi caute dreptatea chiar la instanţă. Internarea tatălui la cămin l-a costat 1.200 lei lunar, iar tratamentul, scutecele şi alte ceaiuri le-a achitat tot din banii săi. “În urmă cu 2 luni, am văzut escarele, erau într-o fază incipientă. Era numai o roşeală. Mi-au zis (asistenţii din cămin – n.r.) că se va rezolva cu pansament şi rivanol. Mi-au mai zis că escarele au apărut din cauză că el este imobilizat la pat şi nu se mai poate mişca. Imobilizarea la pat a apărut tot în timp. Cred că ar avea o artroză, pentru că medicul şef  mi-a zis că are o artroză, că nu mai au ce să-i facă pentru că e bătrân şi nu-l mai pot opera. Astea au fost cuvintele medicului de la cămin. Dacă el era imobilizat la pat, probabil infirmierele nu l-au mişcat să se aerisească rana, să facă şi el puţină mişcare. De acolo, a apărut o mică escară, n-au dat importanţă, n-au tratat-o din fază incipientă şi a ajuns în situaţia în care trebuie să-i amputeze piciorul şi uitaţi cum arată acum (arată câteva poze reporterului -n.r.). Probabil au vrut să-l lase să moară pentru că era o povară pentru ei! Fiind imobilizat la pat, le venea greu să-i facă o perfuzie, să-i dea un tratament, să-l spele, să-l schimbe şi au zis «Lasă, poate scăpăm de el!». Acum am fost şi am consultat un avocat şi o să-i acţionez în instanţă pentru că eu am fost corect faţă de ei, le-am plătit la timp suma de bani pe care mi-au trecut-o în contract, 1.200 lei pe lună. Decizia de a fi transportat la spital am luat-o eu în urmă cu câteva zile. Le-am şi zis celor de la cămin că dacă îl lăsăm aşa, moare în cămin, la care m-au sunat şi mi-au zis că într-adevăr trebuie dus la spital că e o problemă mai gravă. Probabil ca să nu moară la ei în cămin. Le-am spus că lucrul ăsta trebuia să-l facă de acum o lună, nu să-l lase să se umple de infecţie, iar piciorul trebuie deja amputat”, şi-a continuat declaraţia Ion Vodă.

Bărbatul mai spune că medicul care se ocupă de bătrânii internaţi în cele opt centre ale Asociaţiei “Aura 2010” este dr. Steluţa Nedelcu, iar pe lângă sutele de pacienţi ai acestei asociaţii, dr. Nedelcu mai are şi cabinetul său de medic de familie în cartierul Viziru. În aceste condiţii, reclamantul se întreabă dacă medicul a avut timp să se ocupe aşa cum trebuie de tatăl său şi chiar şi de ceilalţi vârstnici internaţi acolo. Mai mult, acesta susţine că cei trei asistenţi medicali ai căminului “Sfântul Dumitru” au grijă şi de alţi pacienţi aflaţi la un alt cămin, situat tot pe strada Rahova. “Medicul, dr. Nedelcu Steluţa, care deserveşte cele 8 cămine ale asociaţiei, are şi cabinet privat în zona Vizirului. Eu îmi pun întrebarea: dacă are 8 cămine, adică 800 de persoane, poate chiar mai mult, cum poate doamna doctor să asigure asistenţă medicală celor 800 de persoane de la cămine plus să meargă şi la cabinetul ei? Asta e întrebarea! Păi, de-asta mor oamenii în căminele de bătrâni! Nu se ocupă nimeni de ei, îi lasă să putrezească, sunt plini de muşte, cearceaful este îmbâcsit la tatăl meu, din cauza secreţiilor care-i curg din picior, din cauză că doamna doctor vine o dată pe lună să vadă ce fac pacienţii, şi atunci chemată de aparţinători! Pe tatăl meu l-a văzut de maxim 3 ori în cele 8 luni: la răceli şi chiar i-a administrat antibiotice Gentamicină şi Cefort, că asta îi trebuia la vârsta lui, injectabile! Asistenţii medicali îi administrau tratamentul injectabil. Cei 3 asistenţi medicali de la Rahova, nr 318, deservesc şi un alt cămin aflat tot pe Rahova, cred că la numărul 320, nu-mi aminesc exact numărul. Fug de la un cămin la altul pentru a face injecţii. I-am întrebat cum procedează dacă ei sunt la celălalt cămin şi tatălui meu i se face rău în acel timp, cine îl îngrijeşte?, la care mi-au răspuns «Nu avem ce face! Probabil infirmiera. Sau îi aprinde cineva o lumânare...”, a povestit brăileanul.

 

«În momentul în care ai nişte pretenţii sau vrei ca părintele tău să fie bine îngrijit, îl duci la cămin?»

Am contactat-o şi pe dr. Steluţa Nedelcu, pentru a afla cum răspunde acuzaţiilor aduse de reclamantul Ion Vodă. Aceasta ne-a răspuns că merge săptămânal în cele opt cămine ale Asociaţiei “Aura 2010” şi vede fiecare persoană internată în parte, numai că în registrul de consultaţii sunt trecuţi doar pacienţii cu probleme. Aceasta ştia destul de bine cazul seniorului Ion Vodă, despre care ne-a spus că în 2009 a suferit un accident vascular cerebral, aşa cum a aflat şi ea la rândul ei de la medicul de familie la care a fost înscris bătrânul înainte. Mai mult, pacientul avea şi o fibrilaţie atrială permanentă, o artrită şi sindrom caşectic, iar de la acest sindrom i s-ar fi tras scăderea în greutate. “În 2009, acest om a făcut accident vascular cerebral. Are o fibrilaţie atrială permanentă, o artrită şi sindrom caşectic, care înseamnă că este foarte slab. Un pacient care este imobilizat la pat nu are cum să nu facă escare, cu tot cu toaletări şi îngrijiri. În urmă cu o săptămână, l-am văzut pe acest om şi i-am prescris o reţetă cu «Cefort» şi «Gentamicin». Ieri dimineaţă (luni – n.r.), am intrat în cămin şi pentru că nu a mers bine cu «Cefort» şi «Gentamicin», acum sinceri să fim, căminul nu este spital, atunci am scris în fişă să meargă la Chirurgie vasculară. Acum nu ştiu ce zice domnul acesta, dar nu ştiu de ce nu gândeşte că un pacient care stă la pat, care este foarte slab şi care este îngrijit de o infirmieră care mai are încă 10 sau mai mulţi pacienţi în grijă, nu poate să fie îngrijit ca acasă. Nu avea cum să nu facă această escară. Asta a fost evoluţia. Când a ajuns acolo (la căminul “Sfântul Dumitru -n.r.), pacientul a fost înregistrat cu demenţă Alzheimer, dar colega mea (medicul de familie la care era înregistrat pacientul înainte de a fi dus la cămin -n.r.) îl avea în evidenţă cu accident vascular cerebral în 2009, cu fibrilaţie atrială permanentă, asta mi-a spus telefonic colega mea. Eu sunt de acord că l-au adus pe picioarele lui la cămin, mai ales dacă era acasă, îl luau, îl suceau, îl mişcau. Dar acolo, încă o dată vă spun, o infirmieră ce să facă la 10 pacienţi? Acum, în momentul în care ai nişte pretenţii sau vrei ca părintele tău să fie bine îngrijit, îl duci la cămin? Cu cele 1.200 lei pe lună şi cu pamperşi, şi cu altele, eu cred că puteai să plăteşti o femeie care să aibă grijă de el acasă”, s-a apărat medicul de familie Steluţa Nedelcu.

 

Bătrânul, adus în stare extrem de gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă, a decedat la câteva ore după internare

Marţi, la primele ore ale dimineţii, fiul Ion Vodă a chemat ambulanţa la căminul “Sfântul Dumitru” de pe strada Rahova, pentru ca tatăl său să fie dus la Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde urma să fie operat. Zis şi făcut. Numai că, în timp ce reporterii “Obiectiv – Vocea Brăilei” documentau acest subiect, aflaţi fiind şi ei la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, bătrânul a decedat.

Iată declaraţia medicului Dragoş Voicu, făcută cu câteva momente înainte ca pacientul să moară, în care acesta afirmă că bătrânul a fost adus în stare extrem de gravă la Unitatea de Primiri Urgenţe. Mai mult, diagnosticul pus la internare este mult mai complex, medicii de la Judeţean descoperind şi alte boli ale pacientului, la o primă examinare: “Este vorba despre un bolnav în vârstă de 88 de ani, adus la Unitatea de Primiri Urgenţe de la căminul «Sfântul Dumitru» cu o patologie complexă legată şi de vârstă. Bolnavul prezenta un fond de boală cardiacă ischemică, cu fibrilaţie atrială, o arterită cronică obliterantă a membrelor pelvine - stadiul IV, deci cu cangrenă distală. La internare, bolnavul prezenta o stare extrem de gravă, o stare septică, cu bronhopneumonie şi insuficienţă respiratorie acută, cu escare infectate fesiere şi calcaneene (în zona călcâiului -n.r.) şi cu cangrenă umedă distală a membrelor pelvine. Bolnavul a fost resuscitat, internat în secţia de Anestezie Terapie Intensivă, unde se fac eforturi pentru echilibrarea lui biologică, în condiţiile în care starea se menţine gravă”, a declarat dr. Dragoş Voicu, medic în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, pentru ziarul “Obiectiv – Vocea Brăilei”.

Înainte ca medicii să declare decesul vârtsnicului, fiul Ion Vodă a continuat să-şi plângă durerea, după ce a stat de vorbă cu doctorii care au preluat cazul. “În urmă cu 8 luni, l-am adus pe tatăl meu la Asociaţia Aura 2010 pentru îngrjiri de specialitate, hrănire, iar după cele 8 luni, tatăl meu va ajunge la morgă, doamna Aura! Medicul mi-a zis că tatăl meu are şanse minime de supravieţuire. Toţi care duc bolnavii la căminul dumneai, primesc acest «bilet de eternitate»! Uitaţi cu ce m-am ales! Medicii mi-au zis că trebuie să-i amputeze ambele picioare, dar nu garantează că va trăi! Boala s-a declanşat din cauza celor din cămine: infirmiere, asistenţi, medici, medicul de familie care are cele 8 cămine Aura 2010. Nu şi-au făcut treaba! Este intubat acum tatăl meu, de la o rană superficială care nu a fost tratată! Nu au dat dovadă de umanitate! L-au lăsat să i se cangreneze piciorul!”, au fost cuvintele reclamantului înainte de a afla că tatăl său a trecut la cele veşnice.

Reporterii “Obiectiv – Vocea Brăilei” au contactat-o şi pe Aura Udrea, cea care deţine Asociaţia “Aura 2010”, însă aceasta ne-a comunicat că este plecată din localitate şi nu ştie ce s-a întâmplat, dar a afirmat că va face o anchetă internă. “Fiecare angajat are fişa postului şi trebuie să răspundă. Dacă personalul nu şi-a făcut datoria, va fi sancţionat. Normal că voi face o anchetă internă. Când o să revin în localitate, o să vorbesc cu familia bătrânului, cu doamna doctor şi cu personalul de acolo, să văd ce probleme au fost”, ne-a spus Aura Udrea.

Reamintim că, la începutul lunii mai a acestui an, Asociaţia “Aura 2010” a fost luată cu asalt de către poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Brăila. Aceştia au efectuat controale pe mai multe linii şi au ridicat documente. Acuzaţiile în dosar au fost de obţinere ilegală de fonduri, fals, uz de fals şi abuz în serviciu. Mai precis, potrivit procurorilor, organizaţia ar fi solicitat şi beneficiat de subvenţii de la bugetul de stat folosindu-se de documente fictive. La audieri au ajuns Aura Udrea, cea care deţine asociaţia “Aura 2010”, şi Adrian Ritzinger, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Brăila.

În urma percheziţiilor, ITM Brăila a descoperit că în cadrul căminelor de bătrâni se practica munca la negru. “Au fost identificate prestând activitate 76 de persoane, din care 49 persoane care aveau încheiate contracte individuale de muncă, 2 persoane care nu aveau nicio formă legală de angajare, precum şi 25 de persoane care erau înscrise în registrul de evidenţă a voluntarilor. Din cele 25 persoane, 11 persoane au declarat că primesc salariu şi astfel pentru 13 persoane (2 persoane fără nicio formă legală de angajare şi 11 voluntari care primeau bani) a fost înaintată plângere penală Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila”, se arată în comunicatul emis de ITM la câteva zile după percheziţii. Tot atunci, ITM a amendat asociaţia cu 4.500 lei pentru întocmirea incorectă a evidenţei timpului de muncă, respectiv pentru prestarea de muncă suplimentară de către personalul angajat cu contract individual de muncă part-time.

Asociaţia “Aura 2010” a mai fost luată la bani mărunţi şi de către o echipă de control din cadrul Ministerului Muncii, în săptămâna  24-28 aprilie 2017, adică anterior percheziţiilor poliţiştilor brăileni. Atunci, cei de la Bucureşti au vizat în principal, organizarea şi funcţionarea asociaţiei, asigurarea siguranţei securităţii persoanelor internate la cămine şi condiţiile în care locuiesc acestea, dar şi calitatea îngrijirii pe care o primesc. “A fost verificat, de asemenea, modul de gestionare a fondurilor provenite din subvenţiile acordate conform Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează  unităţi de asistenţă socială”, este menţionat în răspunsul primit de la Ministerul Muncii la solicitarea înaintată de redactorii “Obiectiv – Vocea Brăilei”.

Nici până în ziua de astăzi, Ministerul Muncii nu are rezultatele controlului efectuat la Asociaţia “Aura 2010”, la finele lunii aprilie.

Mai trebuie menţionat faptul că Aura Udrea a fost parteneră de afaceri cu Liliana Ştefan, fosta soţie a lui Titi Sgîrcitu. Au deţinut o firmă de construcţii “Elinsan” SRL, a cărei activitate a fost suspendată în anul 2009 de către Liliana Ştefan la puţin timp după ce o preluase alături de Udrea. Ulterior, firma a intrat în faliment şi a fost radiată în luna mai 2016.

Aura Udrea este cunoscută în Brăila drept văduva lui “Costel Frizeru”, unul dintre cei mai respectaţi interlopi, Costache Golea, pe numele său real. Acesta a murit în martie 2007.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro