Mergi la conţinutul principal

Cât costă moartea unui leu

Justiţia din Zimbabwe a acuzat un mare organizator de vânători de tip safari după urmărirea şi uciderea leului Cecil care a declanşat un val de indignare în întreaga lume, în cadrul unei audieri la care a lipsit de la apel vânătorul, un bogat stomatolog american, informează Agerpres.
Pus sub acuzare pentru că „nu a oprit o vânătoare ilegală", Theo Bronkhorst a fost eliberat pentru o cauţiune de 1.000 de dolari de judecătorul Lindiwe Maphosa, în aşteptarea procesului său care va începe la 5 august.
Celălalt acuzat, compatriotul său Tyrone Sincer Ndlovu, proprietarul fermei unde a fost găsit trupul animalului, a apărut joi în faţa aceleiaşi instanţe din Hwange pentru că a autorizat o vânătoare ilegală pe terenurile sale.
Poliţia a formulat iniţial acuzaţia de „braconaj" împotriva celor doi bărbaţi.
Marele absent de la această audiere amânată timp de câteva ore pentru consultări pentru determinarea tarifelor a fost vânătorul american Walter James Palmer, care a părăsit Zimbabwe înainte de scandalul care a izbucnit.
Potrivit unei surse apropiate cazului, el a petrecut o săptămână în Zimbabwe la începutul lunii iulie, iar după plecarea sa autorităţile parcului şi apărătorii mediul natural au intrat în alertă cu privire la decesul leului, remarcabil pentru coama sa neagră comună pentru leii abisinieni endemici în Etiopia, dar rari în Africa de vest.

Cine a fost Cecil

Cecil era atracţia umărul unu a Parcului Naţional Hwange până la moartea sa la începutul lunii iulie. Expediţia în urma căreia Cecil a fost ucis a costat 50.000 de dolari.
Leul Cecil a fost ademenit de vânători în afara parcului prin marcarea olfactivă a unui teren prin târârea unui animal mort. Organizatorii partidei de vânătoare au aşteptat căderea nopţii când leul a ieşit din parc să se hrănească şi l-au rănit cu o săgeata trasă dintr-un arc. Le-a mai luat apoi 40 de ore să-l urmărească şi să-l împuşte, potrivit lui Johnny Rodrigues, şeful agenţiei de conservare a naturii din Zimbabwe, citat de news.sky.com.
Leul în vârstă de 13 ani a fost apoi decapitat şi jupuit. Cecil avea la gât un dispozitiv de urmărire instalat de unitatea de cercetare a conservării faunei de la Universitatea Oxford, pe care vânătorii au încercat fără succes să îl distrugă. Acest dispozitiv a stat la baza descoperirii uciderii leului Cecil.
Întrebat de AFP, un prieten al familiei Bronkhorst, Ian Ferguson, a apărat teza unui accident. „Theo Bronkhorst este un mare profesionist, un gentleman şi un protector al naturii mai presus de orice suspiciune", a spus el. „A fost doar un accident teribil şi foarte, foarte nefericit. El a mers imediat să raporteze cazul autorităţilor parcului", a adăugat prietenul de familie.
Cecil, preferatul a zeci de mii de fani de fotografii de safari care vizitează Hwange în fiecare an, a fost masculul dominant al parcului, unde s-a şi născut.

Braconierul american s-a dat la fund

Africa australă este renumită pentru rezervele sale animaliere bogate în feline, elefanţi şi rinoceri şi atrage vânători din întreaga lume. Perfect legale, atunci când vânătorul plăteşte autorizaţia, aceste mari partide de vânătoare sunt o sursă majoră de venituri în regiune, dar şi o sursă obişnuită de controverse.
În Zimbabwe, ca şi în Africa de Sud, vânătoarea este permisă în rezervaţii private şi în conformitate cu anumite cote, dar nu şi în parcurile naţionale, cum este Hwange.
Un profesor de la Universitatea Oxford a lansat miercuri un apel pentru donaţii pentru a „revoluţiona" protecţia felinelor după moartea lui Cecil, leul cu coamă neagră din Zimbabwe.
A fost lansat un apel şi a fost înfiinţat un site pentru donaţii (https://www.campaign.ox.ac.uk/wildcru), a declarat într-un interviu pentru AFP profesorul David Macdonald, fondator şi director al unităţii de cercetare şi conservare a faunei din cadrul universităţii Oxford.
Această unitate finanţată exclusiv de donatori plasase din anul 2008 un colier GPS la gâtul lui Cecil pentru a colecta informaţii despre modul de viaţă şi longevitatea leilor.
Fondurile vor putea finanţa echipele pentru a urmări prin satelit aceste animale, monitorizarea anuală a unui leu costând peste două mii de euro. Unitatea de la Oxford este de asemenea activă într-un program de formare a aspiranţilor la statutul de conservatori ai naturii din Zimbabwe, precizează AFP.
O petiţie care cere dreptate pentru leul Cecil, respectiv extrădarea dentistului pentru a fi judecat, a adunat peste 400.000 de semnături. Drept urmare, Casa Alba a anunţat că o va examina.
În ceea ce-l priveşte pe dentistul american Walter James Palmer, care a recunoscut că l-a împuşcat pe celebrul leu Cecil, din Parcul naţional Hwange din Zimbabwe, el a primit numeroase ameninţări şi o avalanşă de critici, fiind nevoit să-şi închidă cabinetul medical, precum şi pagina sa de Facebook, informează New York Times.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro