Mergi la conţinutul principal

Când am devenit o ţară de găinari?

Nici nu s-a aşternut bine praful uitării pe declaraţia fostului prim-ministru Adrian Năstase, care, în plină glorie, ne invita să-i numărăm ouăle, în loc să-i numărăm găinile, că un alt  politician dâmboviţean se ţine de găinării. Dacă, prin aroganţa sa, Adrian Năstase se ţinea de glume proaste pe tema corupţiei  şi a recensământului ouălelor, având-o în spate pe nonagenara milionară mătuşa Tamara, care nu l-a putut salva însă de la pârnaie, acum, deputatul ALDE Varujan Vosganian vrea să pună impozit pe ouăle din coteţul ţăranilor şi pe roşiile din curtea acestora. Nici mai mult nici mai puţin, distinsul politician susţine că

înclinaţia românilor spre autoconsum ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei. Şi asta, pentru că, în opinia abstractă a fostului ministru al economiei, grădinile, coteţele şi atelierele din curte produc PIB, nu şi impozite. Cu alte cuvinte, neimpozitarea produselor ţăranilor produce pagube la bugetul de stat, motiv pentru care, ar trebui impuse biruri drastice şi pe pământul de sub unghiile amărâţilor care mai trudesc pământul, atâţia câţi au mai rămas.

Economist, om politic şi scriitor de origine armeană, preşedintele Uniunii Armenilor din România de la reînfiinţarea acesteia în 1990 şi prim-vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România din 2005, Varujan Vosganian îşi  susţine pledoaria că oul gospodarului nu ar trebui să treacă direct din coteţ în tigaie, pornind de la Punguţa cu doi bani... O poveste de adormit copiii, din care Varujan Vosganian stoarce concluzia că fiecare ou mâncat de la găină din curte văduveşte bugetul de cincizeci de bani !

Cu presupuneri şi cu demonstraţii de ...doi bani, distinsul om politic  susţine că

oul fermierului va lua calea pieţei şi va fi vândut, în medie, cu 1 leu şi va aduce

bugetului TVA, impozit pe profit şi pe dividende, impozit pe salarii şi contribuţii la asigurările sociale, etc. etc....generând impozite şi taxe, în timp ce oul din coteţ, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban.

Printr-o logică de-a dreptul absurdă, politicianul încearcă să ne convingă de faptul că la fel se întâmplă şi cu legumele sau fructele din grădina ţăranului, cu săpunul făcut în casă sau cu lâna oilor din ocol, pentru care statul ar trebui să pună impozite drastice, ca astfel, să ne lecuim de vechile obiceiuri de a fi buni gospodari. Să lăsăm totul de izbelişte, terenurile să rămână pârloagă sau să le dăm în grija unor arendaşi, care abia ne strecoară doi bani la sfârşitul unui  an agricol, în timp ce ei sau odraslele lor îşi fac viloaie în buricul satelor şi se plimbă cu bolizi prin ţările civilizate ale Europei, să dărâmăm coteţele, să nu mai facem magiun sau bulion în curte şi să distrugem viile, să nu mai producem nimic, dacă nu aducem niciun leu impozit la stat...

Faptul că avem o atât de puternică înclinaţie spre autoconsum, şi nu doar în ce priveşte alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei, a scris Vosganian pe Facebook.

Citim, privim şi nu ne vine să credem că este adevărat ce pot susţine politicienii noştri. Când am devenit o ţară de găinari?

Cândva, eram grânarul Europei. Acum, am ajuns groapa de gunoi a bătrânului continent. Cândva, ţăranul era talpa ţării. Din palmele lui se dospea pâinea cea de toate zilele şi creşteau toate roadele pământului. Politicieni de doi bani sau miniştri care îşi numără ouăle ne-au dezrădăcinat şi ne pun biruri şi pe mormintele părinţilor noştri. Şi asta, pentru a genera impozite şi taxe...

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro