Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Buricea s-a cerut dupa gratii

La opt luni de la eliberarea din arest, Ghita Buricea este la un pas sa ajunga, din nou, dupa gratii. Daca timp de citeva luni s-a comportat exemplar, la sfirsitul saptaminii trecute, liderul gruparii din Radu Negru si-a dat singur cu stingul in dreptul si a iesit la o terasa in orasul Ianca depasind, astfel, granitele impuse de lege. De atunci el nu s-a mai prezentat la intilnirile saptaminale cu politistii, nu a mai fost gasit la domiciliu si nici nu a dat curs citatiilor lasate de oamenii legii, incalcind alte dispozitii ale instantei. In consecinta, Serviciul de Investigatii Criminale Braila a solicitat instantei ca acesta sa fie arestat, o decizie in acest sens urmind a fi luata saptamina viitoare.
Greseala care l-a adus in situatia de a se ascunde a facut-o joi, cind a parasit municipiul si a plecat la Ianca, unde a fost depistat de politisti. Oamenii legii l-au legitimat si l-au dus la sediu, unde i-au intocmit proces-verbal, comunicindu-i-se ca a incalcat dispozitiile. Practic, Buricea si-a batut joc de eliberarea pe care s-a chinuit timp sase luni sa o obtina, dupa ce a fost arestat preventiv in aprilie 2007, pentru scandalul de la Tribunal. La acea data, impreuna cu alte persoane, a intrat in conflict cu membrii gruparii "Catali", tulburind grav ordinea si linistea publica si generind intreruperea sedintelor de judecata. In noiembrie, dupa controversata decizie de schimbare a incadrarii juridice a faptelor comise la acea data, instanta a dispus punerea in libertate a tuturor persoanelor implicate in scandal.

Risca libertatea pentru o iesire la terasa

"Joi, 10 iulie 2008, in jurul orelor 14.30, politisti din cadrul Politiei orasului Ianca l-au depistat pe Ghita B. (31 de ani) din municipiul Braila, in timp ce se afla pe terasa unui restaurant din oras, desi avea interdictie de a parasi localitatea de domiciliu, acesta fiind cercetat intr-o cauza penala aflata in curs de judecata. Intrucit nu a respectat obligatiile prevazute de Art. 145, alin 1 din Codul de Procedura Penala si stabilite de instanta de judecata, la data de 14 iulie 2008, politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale au inaintat Judecatoriei Braila propunerea de a revoca masura obligarii de a nu parasi localitatea de domiciliu si inlocuirea ei cu masura arestarii preventive a celui in cauza", a precizat agent Camelia Bucur, din cadrul Biroului de Presa al Inspectoratului de Politie al Judetului Braila.
Faptul ca a parasit localitatea de domiciliu nu este singura greseala pe care a facut-o, de atunci Buricea nemaiprezentindu-se la Politie, desi oamenii legii i-au lasat citatii acasa, iar ieri avea chiar o intilnire prevazuta in programul de supraveghere. Acesta fusese intocmit de comun acord cu inculpatul si era prevazut in dispozitiile instantei. Mai exact, Buricea era obligat sa se prezinte la Politie ori de cite ori era chemat, sa nu mearga la spectacole si sa nu se apropie de cei cu care a comis faptele sau de martori. Imediat dupa eliberare i s-au adus la cunostinta toate aceste dispozitii si a fost stabilit sistemul de legatura si programul de prezentare la Politie, ce era in fiecare zi de marti si joi, la ora 11.00. Pina inculsiv in ziua in care a fost prins la Ianca, Buricea s-a prezentat de fiecare data la intilnirile programate. De asemenea, a fost verificat in mai multe rinduri la domiciliu si chiar daca nu era acasa, era sunat si venea in scurt timp la Politie. A doua zi, insa, cind politistii l-au cautat acasa, Buricea nu a mai fost de gasit si chiar daca i-au lasat citatie, el nu a onorat-o. Mai mult, ieri la ora 11.00 avea intilnirea programata, la care, de asemenea, a lipsit.

Ca si acolitii sai, Buricea ar putea fugi acum din tara

Ghita Buricea, lider al gruparii interlope din Radu Negru, este cap de lista in dosarul "incaierare la Palatul de Justitie", pentru finalizarea caruia anchetatorii au audiat nu mai putin de 50 de martori, inclusiv din rindul angajatilor Tribunalului si Judecatoriei Braila. In afara de el, mai sint inculpati 13 insi din ambele grupari rivale, acuzati initial de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea grava a ordinii publice si port ilegal de arme albe: Marian Comanescu, Lazar zis "Maghighi", Viorel Gagu zis "Neveu", Vasile Tincu zis "Saolin", Gigi Dorin Tiganoiu zis "Grasu", Ionel Marin zis "Titiu", Gelu Eduard Stamate zis "EKT", Traian Soare zis "Mamaie", Sorin Marcel Irimia zis "Chioru", Costel Gheorghe zis "Buric", Adrian Balan zis "Adi", Tiberius Alin Parpalac, precum si Marian Cristea zis "Cioara". Implicati in acelasi scandal, Costica Buricea, celalalt sef al gruparii din Radu Negru si Marin Sima zis "Martin" sint inca dati in urmarire generala.
Potrivit reprezentantilor acuzarii, in ziua de 15 decembrie 2006, gastile din Radu Negru si din Varsatura s-au intilnit la Palatul de Justitie, atmosfera creata fiind mai mult decit tensionata. Costica Buricea urma sa fie audiat in dosarul de ultraj la seful DPIR, comisarul Stirbu. Afara de cei chemati cu citatie, mai erau in zona vreo 80 de interlopi, spun anchetatorii, veniti sa-si sustina "tovarasii". Membrii celor doua grupari rivale au ocupat pozitii opuse in "sala pasilor pierduti", altii s-au postat pe treptele tribunalului, pregatindu-se de confruntare. Pina sa ajunga in zona fortele de ordine, interlopii au spart geamurile de la usa de acces, s-au lovit reciproc, inclusiv cu sabii si cutite si au blocat intrarea in tribunal, unii dind buzna in salile de judecata si in birouri. In timpul altercatiei, Costel Gheorghe l-a injunghiat pe "Saolin", care ii luase apararea lui Buricea. La inceputul lunii mai 2007, dupa inceperea urmaririi penale, in mod neasteptat, pe numele suspectilor au fost emise mandate de arestare preventiva. Suspectii au fost retinuti dupa o descindere in forta a "mascatilor". Dupa numai trei zile, o parte din cei retinuti au fost pusi in libertate. Au ramas in arest Ghita Buricea, Tiganoiu, zis "Grasu", Gagu zis "Neveu", Tincu zis "Saolin" si Gheorghe zis "Buric". Trei indivizi implicati - Costica Buricea, Marian Cristea, zis "Cioara" si Marin Sima zis "Martin" au fost arestati in lipsa, pentru ca reusisera sa se faca nevazuti. Citeva saptamini mai tirziu, "Cioara" a fost capturat si incarcerat. Ceilalti doi nu au fost prinsi nici pina astazi.
In mod neasteptat, inculpatii in dosarul scandalului petrecut in decembrie 2006, la Palatul de Justitie, au fost pusi in libertate pe data de 14 noiembrie 2007, dupa ce judecatorul Marcel Mocanu a schimbat incadrarea juridica a faptei pusa pe seama lor, din ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, in incaierare. Judecatorul a dispus inlocuirea arestului preventiv cu interdictia de a parasi localitatea, la fel cum se intimplase cu inculpatii din dosarul atacului din octombrie 2006, in care au fost implicati cei din gruparea "Varsatura". Intrucit Eugen Grozea zis "Ceausescu" si Gigel Beschea au incalcat termenii eliberarii, instanta a dispus arestarea lor, respectivii reusind, insa, sa dea bir cu fugitii. Acelasi lucru se poate intimpla, acum, si cu Ghita Buricea, care a parasit Braila fara incuviintarea instantei de judecata.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii