Mergi la conţinutul principal

Bugetarii au intrat în concediu forţat!

* astfel, se preconizează că, la nivel naţional, se reduc cheltuielile cu salariile cu circa 1 miliard de lei * numărul de zile de concediu diferă de la un minister la altul * majoritatea bugetarilor va sta acasă în zilele respective, însă în sectoarele fierbinţi s-a luat decizia ca angajaţii să vină la serviciu, dar să primească salariul diminuat * profesorii, însă, vor intra în concediu în vacanţa de iarnă


Bugetarii au fost trimişi în concediu fără plată. Patru zile în cursul acestei luni şi încă patru luna viitoare. Dar regula celor 8 zile pentru ultimele două luni din acest an nu este valabilă pentru toate categoriile, întrucât unii salariaţi din sector vor avea doar 6 zile de concediu forţat, în timp ce colegii din structurile militarizate cumulează până la 12 zile. Deşi pe parte sindicală vociferările s-au făcut auzite imediat după anunţarea deciziei concedierilor forţate, fiind aruncate vorbe grele gen pichetări şi greve, într-un final salariaţii de la stat au cedat. Rând pe rând, structurile sindicale ale bugetarilor au anunţat că salariaţii din sistem îşi vor lua zilele de concediu fără plată astfel încât, per ansamblu, la nivel de ordonatori de credite, să se obţină acea economie prin reducerea cheltuielilor bugetare cu salariile. Practic, ţinta este reducerea lunară cu 15,5%, ceea ce cumulat înseamnă circa un miliard de lei. Salariaţii din Finanţele locale, din aparatul autorităţilor locale, structurile militarizate ale statului, cadrele sanitare au început deja să intre prin rotaţie în concediu fără plată. Există, totuşi, o serie de diferenţieri în rândul bugetarilor: de exemplu, unii salariaţi chiar vor sta acasă în acele zilele de concediu forţat, în timp ce alţii sunt obligaţi să vină în continuare la serviciu, dar să primească salariul diminuat.

19funct1Profesorii intră în concediu în vacanţa de iarnă

Directorii şcolilor brăilene, împreună cu contabilii fiecărei unităţi de învăţământ au aflat, ieri, cum trebuie să procedeze pentru a acorda tuturor angajaţilor cele opt zile de concediu fără plată. Conform unei Note transmise de Ministerul Educaţiei luni, profesorii trebuie să aleagă o soluţie din trei: zile libere în perioada 21 - 24 decembrie pentru luna noiembrie şi în perioada 28 - 31 decembrie pentru luna decembrie, reducerea programului de lucru fără a afecta norma didactică de predare-învăţare sau o altă variantă obţinută prin combinarea celorlalte două. Şcolile trebuie să aleagă o variantă şi să o comunice Inspectoratului până mâine. "Având în vedere Nota ministerului, Inspectoratul Şcolar Brăila va face demersurile necesare pentru ca, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar să fie iniţiat dialogul cu toţi membrii comunităţii şcolare, în vederea găsirii, prin consens, de soluţii optime pentru aplicarea Legii 329/2009", a spus inspectorul general Viorel Botea.
Sindicatele însă sunt revoltate pentru că Ministerul Educaţiei impune aplicarea unei legi neconstituţionale, fiind convinse că dacă ar fi fost alt context politic, verdictul Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea Legii 329/2009 ar fi fost altul şi legea nu s-ar mai fi putut aplica. "Situaţia este gravă. Noi ştim că nu mai sunt bani şi acceptăm că trebuie să facem şi noi sacrificii, dar cred că în acelaşi timp trebuie respectată legea, iar 329/2009 este neconstituţională. Acea Notă din 16 noiembrie ne duce într-o situaţie fără ieşire. Noi respingem art. 10 din legea amintită, iar salariaţii pe care îi reprezentăm nu şi-au dat acordul pentru diminuarea cheltuielilor de personal prin zile libere fără plată, deşi suntem conştienţi că nu ne putem opune aplicării prevederilor legii. Noi propusesem o soluţie mai elegantă şi legală, să li se acorde oamenilor patru zile libere la sfârşitul lui noiembrie, se cumula cu 1 decembrie şi ar fi fost bine, iar restul în vacanţa din decembrie, însă a impus Ministerul cele trei variante şi propunerea noastră a căzut", a explicat liderul SIB, Valeriu Partene.

Totodată, pensionarii care cumulează pensia cu veniturile salariale şi au pensia mai mare decât nivelul salariului mediu brut pe economie, 1.693 de lei, vor opta, până pe 9 decembrie, între suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării activităţii şi încetarea raporturilor de muncă.

19funct2Finanţiştii stau acasă 8 zile

Salariaţii din structurile descentralizate ale Ministerului Finanţelor Publice au început deja să intre în concediu forţat, aşa cum a anunţat liderul organizaţiei federative locale "Sed Lex", Cristian Marcu. "În cursul săptămânii trecute, liderii funcţionarilor publici din toate judeţele au avut o discuţie la Ministerul de Finanţe, iar în contextul în care actul normativ privind reducerea cheltuielilor bugetare a fost declarat constituţional, au fost toţi de acord să se aplice prevederea legată de zilele de concediu fără plată. Astfel, până la finele anului, salariaţii din sistem vor avea de efectuat 8 zile de concediu forţat", ne-a declarat Marcu, punctând că graficul privind programările la concediu este făcut de aşa natură încât să nu disturbe activitatea curentă şi nici relaţia cu contribuabilii brăileni. De asemenea, Marcu a adăugat că pentru această lună sunt programate 4 zile de concediu forţat.

Tot pentru 4 zile în cursul lunii noiembrie sunt făcute programările şi în cazul descentralizatelor Ministerului Muncii, numai că la Casa Judeţeană de Pensii, de exemplu, perioada de concediu forţat cumulează doar 7 zile (4 în noiembrie şi 3 în decembrie). Tot 7 zile de concediu forţat ar urma să efectueze până la finele anului şi salariaţii Direcţiei Regionale de Statistică, din care 4 zile în această lună.

Şi pentru deconcentratele Ministerului Agriculturii s-au făcut programările pentru concediul forţat: patru zile în cursul lunii noiembrie şi încă patru luna viitoare, astfel încât să nu se creeze probleme în activitatea curentă ori în relaţia cu producătorii agricoli. La Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, fiecare angajat va lua patru zile de concediu fără plată în noiembrie şi patru zile în decembrie. "În funcţie de specificul fiecărui serviciu din cadrul direcţiei, se vor lua zile libere sau se va reduce programul, până se întruneşte numărul de ore prevăzut pentru concediu. Procedăm în aşa fel încât să nu fie perturbată activitatea instituţiei şi să poată fi acordată în parametri normali asistenţa sanitar veterinară a unităţilor din domeniul alimentar", ne-a declarat directorul Dragoş Frigioiu.

"Ne-am fi dorit să nu trimitem oamenii în concediu fără plată, dar nu se poate"

În ceea ce priveşte aparatul administraţiei publice locale (Primărie, Consiliul Judeţean şi Prefectură), programările de concediu vizează 8 zile. Aceasta deşi, iniţial, şefii Primăriei şi Consiliului Judeţean anunţaseră că încearcă o formulă de compromis astfel încât să fie evitată trimiterea oamenilor în concediu forţat. "Din nefericire, legea a fost dată de o aşa manieră că nu putem face nimic. Ne-am fi dorit să nu trimitem oamenii în concediu fără plată, dar nu se poate. Ne vom conforma, am dat dispoziţie directorilor instituţiilor subordonate Primăriei să se organizeze, să stabilească cine şi cum pleacă luna asta, apoi mai vedem", ne-a declarat primarul municipiului Aurel Simionescu. La rândul său, prefectul Dumitru Popa a punctat scurt: "S-a dat un ordin al ministrului care trebuie respectat şi exact asta vom face. Nu e nimic de comentat mai mult".

Poliţiştii comunitari speră că nu va mai fi cazul să ia concediu fără plată, deoarece li s-au oprit deja din salariu, pe tot parcursul anului, anumite sporuri care li se cuveneau prin Contractul colectiv de muncă. Dumitru Hahui, directorul adjunct al Poliţiei Comunitare Brăila, a precizat că, în final, felul cum se va proceda depinde de decizia primarului Simionescu. "În momentul de faţă, toată lumea vine la serviciu, program normal. De altfel, ar fi foarte dificil să se ia zile de concediu fără plată, deoarece 70% din efectivul nostru asigură posturi fixe de pază la diverse instituţii. Dacă trimit pe cineva în concediu trebuie să-i pun înlocuitor, iar înlocuitorului trebuie să-i plătesc ore suplimentare. Numai că, potrivit legilor date de cei care ne conduc, nu am voie să dau bani pe ore suplimentare. Uite-aşa ne învârtim într-un cerc vicios!", a spus Hahui.

La Serviciul Local de Evidenţă Informatizată a Persoanei Brăila angajaţii vor intra, pe rând, în concediu fără plată, programările fiind făcute în funcţie de priorităţile serviciului. Astfel, fiecare lucrător va sta acasă câte 3 zile în luna noiembrie şi tot atâtea în decembrie.

În concediu fără plată vor intra şi bugetarii din cultură. La Muzeul Brăilei, directorul Ionel Cândea a precizat că, prin rotaţie, vor avea zile libere toţi angajaţii, deşi nu toţi vor putea sta acasă. Mai mult, scăderea salariului astfel obţinută va fi mai mare de 15,5% cât se preconiza prin lege. La Biblioteca Judeţeană este aceeaşi situaţie, ca şi la Centrul de Creaţie, unde activităţile trebuie să continue.

Banii economisiţi din sistemul sanitar, folosiţi pentru medicamente

Angajaţii din sistemul sanitar brăilean vor intra şi ei 8 zile în concediu, cu obligaţia de a asigura continuitatea serviciilor de asistenţă medicală. Fondurile economisite prin diminuarea salariilor vor fi folosite pentru achiziţia de medicamente şi materiale sanitare. La nivelul judeţului, majoritatea spitalelor au ales varianta acordării cumulat a celor 8 zile, în conformitate cu graficul stabilit. Această soluţie nu se poate aplica şi în cazul medicilor, care sunt în număr redus, motiv pentru care s-a optat pentru reducerea programului zilnic. "La medici reducem programul, iar la personalul care lucrează în ture am decis să fie 4 zile libere, care reprezintă pentru noi cam 20% din salariu. Ceea ce înseamnă că la cei aprope 300 de angajaţi se face o economie de 1,8 miliarde lei vechi într-o lună. Aceşti bani rămân la spital, pentru bunuri şi servicii, iar dacă nu vor fi cheltuiţi anul acesta, rămân disponibili pentru 2010", ne-a precizat Florentin Crăciun, managerul Spitalului de Psihiatrie. La Spitalul Judeţean, cea mai mare unitate spitalicească, ce numără circa 2.100 de angajaţi, urmează să fie stabilită procedura în care vor fi acordate zilele libere, după consultările ce vor avea loc pe fiecare secţie.

Preşedintele interimar al Sanitas Brăila, Aurelia Chelariu, a declarat că sindicatul, în principiu, nu este de acord cu aplicarea acestei legi, deoarece personalul este insuficient şi continuitatea serviciilor medicale ar putea avea de suferit. De altfel, la nivel naţional, şi Federaţia "SANITAS" este împotriva măsurii de a reduce cheltuielile cu personalul. De aceea, astăzi, în cadrul Consiliului Naţional, se decide dacă se trece la mişcări de protest. Şi Colegiul Medicilor din România protestează faţă de decizia aplicării măsurii trimiterii în concediu fără plată inclusiv a medicilor sau reducerea timpului de lucru, cu diminunarea corespunzătoare a veniturilor, spunând că şi aşa sistemul medical se confruntă cu o lipsă a personalului calificat.

Sindicaliştii din penitenciare speră să nu aibă incidente

Deşi duc lipsă de personal, penitenciarele brăilene vor rămâne în următoarele două luni cu şi mai puţini angajaţi din cauza acordării concediilor fără plată. Astfel, lucrătorii din Penitenciarul Brăila şi Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti îşi vor lua forţat câte 3 zile şi două ore libere în noiembrie şi tot atâtea în decembrie, echivalentul a 15,5% reducere la fondul de salarii. Pe de altă parte, angajaţii din penitenciare rămaşi la muncă trebuie să asigure o continuitate a activităţii şi aibă grijă să nu se producă vreun incident printre deţinuţi. Mai mult, pentru a se putea acorda zilele de concediu fără plată impuse de Guvern, directorii unităţilor penitenciare au fost nevoiţi să întrerupă concediile de odihnă. "În vederea diminuării cheltuielilor de personal, la Penitenciarul Brăila s-a optat pentru acordarea a 26 de ore libere fără plată în lunile noiembrie şi decembrie. Orele fără plată nu se vor efectua în zilele de sărbători legale, respectiv 1 Decembrie, 25 şi 26 Decembrie", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Brăila, subcomisar Simona Cioară, punct de vedere susţinut şi de Ionel Dincă, omologul său de la Tichileşti.

Reprezentanţii sidicatelor din unităţile penitenciare critică măsura impusă de Guvern întrucât ar perturba activitatea, pe fondul lipsei de personal. Liderul sindicaliştilor din Penitenciarul Brăila, agent şef principal Marin Răileanu, ne-a declarat: "În condiţiile în care avem restanţe la acordarea primei de vacanţă, la banii de echipament, am propus să renunţăm la cele 6 zile de concediu fără plată şi să se ia contravaloarea de 15,5% din sumele pe care trebuie să le primim. Nu a fost acceptată această propunere şi asta pentru că nu au bani. La noi există multe posturi vacante neocupate, concediile de odihnă au fost întrerupte, nu puteam susţine şi concedii de odihnă şi concedii fără plată. Să se ia bani din alte articole bugetare! Penitenciarul trebuie să asigure paza deţinuţilor 365 de zile. Sperăm să nu se întâmple vreun eveniment negativ, pentru că nu dispunem de efective de intervenţie", a precizat liderul sindical.

Concediu fără plată şi la instanţe

Judecătorii şi procurorii brăileni vor intra şi ei în concediu fără plată, însă fără a fi perturbată activitatea la şedinţele de judecată. La Tribunalul Brăila s-au făcut deja programările pentru acordarea a câte 3 zile libere în noiembrie şi 3 în luna decembrie. La Judecătoria Brăila situaţia este similară, până la sfârşitul săptămânii urmând să fie făcute şi programările. În schimb, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila şi cel de pe lângă Judecătorie, activitatea se desfăşoară, cel puţin deocamdată, în mod normal, întrucât schema de personal este oricum redusă. "La noi, indiferent de situaţie, procurorii îşi vor desfăşura atribuţiile de serviciu în mod normal, astfel încât să nu fie perturbată activitatea instituţiei şi lezate drepturile cetăţenilor. Nu reprezintă o noutate această situaţie, întrucât schema de personal este oricum redusă şi fiecare procuror munceşte şi pentru altul", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Marinela Coşniţă.

Pompierii: "În caz de calamitate, toată lumea vine la apel"

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila trimite acasă cadrele militare câte şase zile, în noiembrie şi decembrie, iar pentru personalul contractual s-au stabilit doar câte patru zile de pauză, în ambele luni. "Va sta acasă, pe rând, câte o treime din personalul inspectoratului, astfel încât să se poată interveni operativ de câte ori va fi nevoie. În caz de calamitate, toată lumea vine la apel", ne-a spus maiorul Ştefan Stoian, ofiţerul de relaţii publice al ISU "Dunărea".

Lucrătorii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila îşi vor lua patru zile neplătite până la sfârşitul lunii noiembrie, iar restul până la sfârşitul lui decembrie, în aşa fel încât să fie asigurată continuitatea activităţilor specifice, fără ca siguranţa cetăţenilor să fie în pericol.

19funct3Structurile militarizate, 12 zile de concediu forţat

Programul de lucru al cadrelor militare din Garnizoana Brăila nu se modifică în mod substanţial, însă reţinerile din salariu se vor face ca la toţi bugetarii. Cum se procedează ne-a explicat maiorul Florentin Cucu, ofiţerul de relaţii publice al Garnizoanei: "Noi suntem plătiţi la zi calendaristică, toate zilele lunii, deci inclusiv sâmbetele şi duminicile. Pentru a nu fi perturbată activitatea de instrucţie şi de pază a unităţilor, s-a convenit ca în contul celor şase zile de concediu fără plată din noiembrie şi şase zile din decembrie, să fie oprite de la plată zilele de sâmbătă şi duminică. Astfel, reţinerile de salariu se fac fără a fi afectat programul de lucru normal", ne-a explicat maiorul Cucu. Pentru personalul civil din unităţile militare s-au stabilit câte patru zile de concediu fără plată, în noiembrie şi decembrie sau program micşorat cu câte trei ore pe zi, funcţie de opţiunea fiecăruia.

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila s-au întocmit planificări pentru acordarea celor 12 zile fără plată (jumătate în noiembrie şi jumătate în decembrie) de comun acord cu angajaţii unităţii, fără a afecta misiunile zilnice ale Jandarmeriei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro