Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Braileni cu siguranta arsa

Nu stiu altii ce parere au, dar mie, institutiile de monitorizare finantate de la buget imi par, in marea lor parte, absolut inutile. Un soi de strutocamile care ne papa banii in schimbul unor comicarii de rapoarte al caror continut, fiind atit de departe de realitate, nu poate fi luat in seama nici de cei mai mici dintre prescolari. Iata, de pilda, Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP) si-a prezentat recent raportul. Adica au adunat datele statistice de la Politie si Jandarmerie si au decretat ca, la capitolul siguranta cetateanului, lucrurile, in Braila, stau bine. Ca Politia isi face datoria si... gata. Hai noroc si drum bun!
Acum insa, ma intreb cui ii foloseste raportul. Ca mie, sincer, indiferent ce ar spune domnul Ion Rotaru, presedintele ATOP, tot mi-e frica sa merg noaptea, singur, pe strazile din Vidin, Hipodrom sau Radu Negru. Cum? Nu ati incercat niciodata aceasta senzatie? Pai daca sinteti amatori de sporturi extreme, eu zic sa nu mai cheltuitii banii pe 'bungy jumping', 'montagne-rouse' ori alte trasnai menite sa-ti creasca adrenalina, ci sa rugati pe cineva sa va abandoneze la orele serii prin cartierele urbei. Este asa - cum sa va spun? - ca un tunel al groazei din care nu ai cum sa scapi nefluierat/ neinjurat/ nebatut/ nebuzunarit decit daca te stiu 'baietii'. Evident, in functie de ghinion, ai extraoptiune pentru muscaturi din partea maidanezilor ori locuri in fata la cursele de masini ori la rafuiala saptaminii. Clientele ar putea beneficia de o invitatie la viol. Da, stiu ca e marti si ca nu aveti chef de glume negre, insa nu eu am inceput-o. La vremea la care s-a discutat raportul ATOP, senatorul Aurel Simionescu (PSD) ne spunea ca "daca iesi noaptea din casa, trebuie sa-ti asumi si riscul de a fi atacat." Pe scurt, mesajul lui Simionescu si al ATOP, unde presedinte este tot un membru PSD, ar fi urmatorul: in Braila, Politia isi face treaba foarte bine, iar cetatenii sint in siguranta. Si daca se intimpla cumva sa fiti victima vreunui jaf ori viol, atunci e vina voastra ca ati iesit noaptea afara, in nici un caz a autoritatilor care nu au reusit sa tina in friu fenomenul infractional. Iar ATOP? ATOP doar monitorizeaza. Pe banii nostri, evident.
Acum o sa-i rog pe domnii de la ATOP, pe jandarmi, pe politisti si pe senatorul Simionescu sa monitorizeze sondajul de pe site-ul www.obiectivbr.ro, pentru a vedea cit de in siguranta se simt brailenii. Si ca veni vorba de site, o sa inchei citind aici mesajul unui cititor al editiei on-line, revoltat de pozitiile exprimate de oficialitatile brailene, in speranta ca "violenta" lui ii va readuce pe alesii ori numitii nostri cu picioarele pe pamint: "Bai, Simionescule... esti praf tata! Ce conceptii pe capul tau... mai esti si profesor universitar! E vina cetateanului ca iese noaptea pe strazi... Bai, nene, matale ai fost noaptea in Bucuresti sau alte orase mari? Ai observat ca e lume pe strazi aproape ca ziua? Ca sa nu mai zic de orasele din vest... Ai auzit de conceptul de "viata de noapte"? Bai, fratilor, e jale, nu mai scapam de comunistii astia deloc... Cica un politician tre' sa fie un pic vizionar pe linga pregatirea profesionala... ai nostri nu mai fac fata nici prezentului... Poti sa ai si cinspe doctorate bai, Simionescule, te tradeaza mentalitatea si conceptiile comuniste, lasa-te de politica, fa-te util in alta parte" (textul citat a fost postat ca si comentariu la articolul "Siguranta cetateanului, o problema ramasa inca nerezolvata" in editia on-line din data de 13 septembrie).
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii