Mergi la conţinutul principal

Braila a gazduit intilnirea Consiliului national pe produs legume - fructe

Braila a gazduit, saptamina trecuta, intilnirea membrilor Consiliului national pe produs legume - fructe, organism infiintat la sfirsitul anului trecut ca punte de legatura intre producatori, procesatori si institutiile statului. Consiliul se intruneste in plen o data pe luna. Circa 40 de persoane, reprezentanti ai fermierilor si procesatorilor din principalele bazine legumicole ale tarii, reprezentanti ai institutiilor statului (Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale - MAPDR, Agentia Nationala de Consultanta Agricola, Agentia Nationala de Plati si Interventii in Agricultura, Oficiul Judetean de Consultanta si Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) si ziaristi din presa centrala si locala au fost prezenti la dezbateri. Gazda intilnirii a fost SC "Petrosu" SA, ferma reprezentativa a judetului nostru, cu 400 ha productie de legume, ce functioneaza pe raza administrativa a comunei Tudor Vladimirescu. Alegerea acestei locatii nu a fost intimplatoare, recent, aici fiind introdusa in productie una din cele mai mari (4.800 mp) si mai moderne sere din Romania finantata prin Programul "Sapard".
Ordinea de zi a sedintei a avut sapte puncte: recunoasterea grupurilor si organizatiilor de producatori; modul de acordare a subventiilor la produsele procesate si la culturile de legume; suplimentarea sustinerii legumelor din sere, ciclul I si II; accizarea bauturilor alcoolice din fructe; modificarea legilor pomiculturii si legumiculturii; metodologia asigurarilor in agricultura; discutii. Fiecare subiect a fost indelung discutat, au fost prezentate puncte de vedere atit ale fermierilor cit si ale reprezentantilor ministerului si agentiilor, in final pentru fiecare problema fiind identificate propuneri de masuri de rezolvare. Bineinteles, spiritele s-au incins la capitolul discutii libere, cu atit mai mult cu cit pentru multi horticultori 1 ianuarie 2007 va insemna "inceputul sfirsitului". Mai precis, daca marile societati comerciale de profil care isi pot asigura din surse proprii suportul financiar pentru continuarea activitatii, fermele mici sau micii producatori particulari nu prea mai au sanse de supravietuire.

"Daca nu vindeti pe factura, nu sinteti recunoscuti, deci nu primiti subventii"

Exista o modalitate care le-ar permite, totusi, sa mearga mai departe, indiferent de marimea exploatatiei, din pacate insa nu foarte agreata deocamdata, respectiv constituirea in grupuri sau organizatii ale producatorilor. Aceasta inseamna insa contabilizarea stricta a intregii activitati, inclusiv vinzarea productiei numai pe factura. "In prima faza vor fi recunoscute doar grupurile de producatori care pot prezenta facturi pentru productia vinduta de minim 10.000 euro, iar mai tirziu se va ajunge la 50.000 euro. Grupul respectiv va primi din partea statului o sustinere de 400 milioane de lei pentru dotare. Apoi, dupa 2007, sint proiecte generoase care acorda sprijin financiar proportional cu cifra de afaceri. Uniunea Europeana merge pe un principiu, da celor care demonstreaza cu acte ca au activitate, si ajuta numai pe cei dispusi sa investeasca si propriii bani. Se considera ca asa ii responsabilizeaza si e un mod corect de lucru. Asa ca, nu vindeti pe factura, nu existati, iar daca nu existati nu sinteti recunoscuti, deci nu primiti subventii", a precizat Cornelia Ionescu, reprezentanta Ministerului Agriculturii, vicepresedintele Consiliului.
"De ceva timp se flutura 1 ianuarie ca o amenintare. Eu cred ca dracul nu e asa de negru. S-au mai integrat si alte tari, au trecut prin furcile caudine ale comunitatii si, uite, nu au murit. Problema este alta, ce au facut ei in ani, noi trebuie sa facem in luni, deci la urgenta. Si vom reusi daca depunem efort. Pericolul mare e altul, ca daca nu ne trezim la timp, vin ei cu tot ce trebuie, logistica, legislatie si fac ei si grupuri de producatori, si depozite frig, si piete de gross, iar noi va trebui sa le vindem productia pe pret de nimic. De aceea zic sa trecem peste aceste mici frictiuni, sa depasim faza de orgolii gratuite si sa ne constituim in grupuri. Doar asa vom putea obtine si noi macar o felie din marele tort al subventiilor europene" a intervenit Mihai Petrosu, gazda intilnirii.

Orice propunere sau idee care poate ajuta la stabilirea unei strategii trebuie transmisa Consiliului

Luarile de pozitii au fost multiple, problemele ridicate extrem de dure. Au fost facute chiar comentarii acide la adresa conducerii MAPDR si la modul in care ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur si consilierii sai inteleg sa negocieze cu fermierii. Una peste alta, concluzia a fost foarte clara, se intra intr-o etapa extrem de dificila, in care cele mai multe acte normative din horticultura vor trebui abrogate sau modificate. De aceea, apelul reprezentantei ministerului a fost foarte clar: "O lege buna, fara sincope sau inadvertente nu se poate face decit prin consultarea celor din domeniu". Asa ca presedintele Consiliului a lansat invitatia ca in urmatoarele saptamini fiecare legumicultor care are o propunere de modificare legislativa, o ideea constructiva care poate ajuta la elaborarea unei strategii, sa o timita prin orice mijloc de comunicare pe adresa Secretariatului Consiliului pe Produs.
Urmatoarea sedinta a fost stabilita pentru 28 iulie, la sediul MAPDR, membrii Consiliului sperind ca atunci sa se poata bucura si de prezenta ministrului Flutur, sau macar a unuia din consilierii sai.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro