Mergi la conţinutul principal

Brăilenii nu se potolesc: zeci de incendii de vegetație uscată, în week-end

* pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 20 de focare * situația a fost ținută sub control, dar oricând se poate întâmpla o nenorocire ca în județul Buzău unde, sâmbătă, un astfel de incendiu s-a întins pe 500 ha de miriște și 50 ha de pădure * de la începutul anului și până în prezent, în județul Brăila au fost peste 200 de incendii de vegetație uscată * autoritățile iau în calcul instituirea răspunderii penale

 

În ciuda faptului că situația poate scăpa foarte ușor de sub control - așa cum s-a întâmplat zilele trecute în județul Buzău, unde un incendiu provocat intenționat s-a întins pe nu mai puțin de 500 hectare de vegetație uscată și 50 ha de pădure - mulți agricultori brăileni continuă să dea foc la miriști pentru a scăpa astfel de resturile vegetale de pe câmp. Deocamdată, aceste incendii au fost ținute în frâu pe raza județului nostru, datorită intervențiilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență, însă oricând se poate întâmpla o tragedie.

Potrivit ISU ”Dunărea” Brăila, în perioada 25 - 28 martie, subunitățile inspectoratului au fost solicitate să intervină pentru limitarea și lichidarea a 20 incendii de vegetație uscată și gunoi, în mai multe localități, după cum urmează:  Brăila - două incendii pe cca. 0,05 ha de vegetație uscată;  Ianca pe cca. 0,07 ha de vegetație uscată;  Făurei pe cca. 5 ha de vegetație uscată;  Lacu Sărat pe cca. 2,6 ha de vegetație uscată și cca. 4 t gunoi; Tichilești pe cca. 0,03 ha de vegetație uscată și cca. 5 t gunoi;  Baldovinești – trei incendii pe cca. 0,3 ha de vegetație uscată și 103 t gunoi de grajd; Dudești pe cca. 0,2 ha de vegetație uscată și viță de vie; Comăneasca pe cca. 0,2 ha de vegetație uscată; Bărăganul – două incencii pe cca. 4 ha de vegetație uscată; Plopu pe cca. 0,4 ha de vegetație uscată și cca. 4 t gunoi;

Mihail Kogălniceanu pe cca. 10 ha de vegetație uscată; Drogu pe cca. 0,5 ha de vegetație uscată; Latinu pe cca. 0,05 ha de vegetație uscată; Muchea pe cca. 0,5 ha de vegetație uscată și stuf; Pietroiu pe cca. 0,2 ha de vegetație uscată și stuf; Vădeni pe cca. 0,05 ha de vegetație uscată.

Potrivit pompierilor, cauzele care au dus la producerea incendiilor au fost folosirea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor, crearea intenționată sau din culpă a condițiilor de a genera incendiul sau fumatul în locuri neamenajate.

De la începutul anului până în prezent, subunitățile de intervenție ale  ISU Brăila au acționat pentru limitarea și lichidarea a 201 incendii de vegetație uscată, gunoi menajer și miriște (47 în luna ianuarie, 88 în luna februarie și 66 în perioada 01 – 27 martie), care s-au manifestat în diferite localități ale județului. În sprijinul acestora au intervenit și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

 

Cum pot fi făcute legal arderile

În urma incendiului de sâmbătă de la Buzău, autoritățile centrale iau în calcul instituirea răspunderii penale pentru cei care dau foc la miriști. Totodată, agricultorii care recurg la astfel de practici riscă să piardă subvențiile pentru anul în curs.

ISU Brăila reamintește că executarea arderii miriștilor se face numai după: acceptul autorității competente pentru protecția mediului (Agenția pentru Protecția Mediului  poate emite acest accept numai dacă arderea se impune ca o măsură de carantină fitosanitară dovedită prin documente emise de autoritățile care au competență în acest domeniu, respectiv Agenția Națională Fitosanitară și Unitatea Fitosanitară din cadrul Direcției Județene pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală); informarea în prealabil a serviciului privat / voluntar pentru situații de urgență de pe raza  localității; obținerea permisului de lucru cu focul, ce se emite prin grija primarului, de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență sau persoana desemnată în acest scop.

Pompierii mai atrag atenția că pentru arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale (deșeurile vegetale rezultate în urma activităților de curățare a copacilor, arbuștilor, zonelor de siguranță de-a lungul căilor ferate și drumurilor, de rărire a pădurilor și altele asemenea), se vor lua următoarele măsuri: colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m; desfășurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii;  stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; se interzice acoperirea cu pământ a focarelor; supravegherea permanentă a copiilor; fumatul în locuri special amenajate și stingerea resturilor de țigară înainte de a fi aruncate în scrumiere.

 

Ce spun autoritățile brăilene

Ieri, prefectul Brăilei, Iulian Timofei, s-a întâlnit cu reprezentanți ai ISU, Inspectoratului de Poliție, Jandarmeriei și Gărzii de Mediu, pe fondul amplificării fenomenului de arderi necontrolate de vegetație uscată. Ulterior, a fost emis Ordinul Prefectului privind evitarea producerii incendiilor ca urmare a folosirii focului deschis pentru arderea miriștilor, a acțiunilor de igienizare a terenurilor, a distrugerii prin ardere a resturilor menajere, furaje, sau a vegetației uscate din grădini și curți.
”Vom acorda o aten
ție sporită fenomenului de incendiere necontrolată a terenurilor pentru a fi astfel îndepărtată vegetația uscată. Nu tolerăm astfel de situații, mai ales că există riscul real ca focul să scape de sub control, iar toate acestea din cauza unor oameni care nu respectă legea. Instituția Prefectului face apel la toți cetățenii județului să respecte normele de protecție și prevenire a incendiilor, deoarce ne aflăm în perioada în care oamenii derulează activități agricole pe terenurile pe care le dețin”, a declarat prefectul Timofei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro