Mergi la conţinutul principal

Brăilenii şi-au încălzit mâinile în «hora Unirii»

Chiar dacă afară nu erau mai mult de -6 grade Celsius, gerul nu i-a împiedicat pe brăileni să se întâlnească la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi să danseze tradiţionala "horă a Unirii" împreună cu primarul, consilierii locali, dar şi alte feţe din sfera politică locală. Copiii, tremurând în costume naţionale, au încercat să se încălzească pe muzica fanfarei militare şi au asistat curioşi la depunerea de jerbe şi buchete de flori la monument.

Festivitatea a început la ora 10:00, cu primirea oficialităţilor la Casa Tineretului, după care Muzica Militară a Garnizoanei Brăila şi Corul Armonia au intonat imnul naţional al României. Despre importanţa zilei de 24 ianuarie au vorbit Mădălina Iacob, eleva olimpică naţională la istorie, de la Colegiul Naţional "Gh. M. Murgoci", cât şi muzeograful Cătălina Mârza, de la Muzeul Brăilei. Programul artistic susţinut de elevii de la şcolile "C. S. Aldea" şi "Mihail Kogălniceanu" a constat în scenete, poezii şi cântece patriotice. Evenimentul a fost moderat de Wanessa Radu şi Jarcu Zane. O oră mai târziu, festivitatea s-a mutat în scuarul de la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Ceremonialul militar a constat în marşul de întâmpinare, prezentarea onorului, salutul, drapelul de luptă şi s-a trecut în revistă Garda de Onoare. După ce s-a intonat imnul naţional, un sobor de preoţi a oficiat slujba. Oficialităţi, veterani de război, dar şi pensionari şi copii au depus coroane şi flori la monumentul lui Cuza, după care şi-au dat mâna prieteneşte şi au dansat cu toţii într-o horă foarte mare. "Am încercat anul acesta să aducem în faţa autorităţilor şi a invitaţilor pe de-o parte copii care au rezultate deosebite, cum a fost fata care a vorbit despre ceea ce s-a întâmplat la unire, ea fiind olimpică naţională la istorie. Am încercat să aducem copii care sunt de la şcolile ce poartă numele unor oameni implicaţi în istoria Unirii, de la «Mihail Kogălniceanu» în mod deosebit, şi după cum aţi văzut, toate oficialităţile, colegii noştri şi cetăţeni ai Brăilei. Cred eu că de fiecare dată este un moment important să ne aducem aminte de istorie, de Unire, poate că acest cuvânt ar trebui să fie unul mult mai relevant în momentele acestea şi de acea lucrare împreună despre care se mai vorbeşte, despre nevoia de a fi împreună, de a face mai mult pentru Brăila, pentru noi toţi", a declarat primarul Aurel Simionescu. De la eveniment a lipsit preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, despre care primarul a spus că nu se află în ţară. Peste 50 de jandarmi au asigurat ordinea publică pe timpul desfăşurării manifestărilor omagiale, neînregistrându-se evenimente negative, după cum ne-a comunicat Sorin Neftode, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Brăila. Circulaţia în zonă a fost oprită pentru aproape două ore.

Sărbătoare şi la Ianca

Ziua "Micii Uniri" din 1859, înfăptuită sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, a fost celebrată şi la Muzeul Ianca. La eveniment au participat consilierul judeţean Ionel Epureanu, cadre militare în rezervă şi în retragere, pensionari şi câţiva localnici. Slujba, care a avut loc în sala de conferinţe a instituţiei, a fost oficiată de preotul paroh Cristian Ion, iar prof. Ion Bărbuceanu, totodată şi fondatorul muzeului din localitate, a ţinut un discurs despre importanţa zilei de 24 ianuarie pentru istoria ţării. Elevii de la Liceul Tehnologic "Nicolae Oncescu" au încheiat festivitatea cu un mic program artistic, fiind coordonaţi de profesoara Alina Dan.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro