Mergi la conţinutul principal

Brăileancă traficantă de droguri în Venezuela

* brăileanca nu a mai fost lăsată să urce în zborul Caracas-Madrid-Amsterdam, fiind dusă într-o sală de percheziţie * în bagajul său au fost găsite trei plicuri cu cocaină, înfăşurate în bandă adezivă şi ascunse într-o cutie cu fund dublu

O brăileancă în vârstă de 30 de ani va sta într-un penitenciar din Venezuela până în 2017, fiind condamnată la 8 ani de închisoare pentru trafic de droguri. Aurora Cernat a fost prinsă încercând să treacă graniţa aproape 1 kilogram de cocaină, însă nu şi-a putut duce planul până la sfârşit întrucât, ştiindu-se cu "musca pe căciulă", s-a dat singură de gol. Deşi a împachetat drogurile în aşa fel încât acestea să nu fie depistate de dispozitivele de securitate din aeroport, femeia le-a dat de bănuit oficialilor că ceva este în neregulă cu ea deoarece era agitată. Înainte să urce în avionul ce urma să ajungă la Amsterdam, agenţii i-au cerut brăilencei documentele şi au băgat-o apoi într-o sală de percheziţie, unde au descoperit că suspiciunile lor fuseseră întemeiate. În bagajul său au fost găsite trei plicuri ce conţineau cocaină. Plicurile erau înfăşurate în bandă adezivă, puse într-un pahar de plastic învelit în cupru şi ascuns într-o cutie cu fund dublu. Pusă în faţa probelor, Aurora Cernat şi-a recunoscut fapta, astfel că procesul ei a durat doar câteva luni. Curtea Supremă de Justiţie din Venezuela a condamnat-o în baza legii împotriva traficului de substanţe stupefiante şi psihotrope. După ce îşi va ispăşi pedeapsa, brăileanca nu va mai putea călca niciodată în Venezuela, instanţa dictând expulzarea sa de pe teritoriul ţării.
Aurora Cernat a fost reţinută pe data de 22 februarie 2009, în jurul orei 13.10, de ofiţerii de la Brigada Specială Antidrog a Gărzii Naţionale, în Aeroportul Internaţional Simon Bolivar din Maiquetia - Venezuela. În timpul verificării documentelor şi a bagajelor, pentru zborul Caracas-Madrid-Amsterdam, brăileanca a fost oprită de agenţi pentru că avea o atitudine foarte nervoasă. Oficialii din aeroport i-au cerut actele şi, în prezenţa unor martori şi a unui traducător, i-au explicat procedura ce urma să aibă loc. Femeia a fost invitată într-o sală amenajată special pentru situaţii de acest gen, unde urma să fie percheziţionată corporal. În acest context, asupra ei au fost găsite un telefon "Nokia", cu SIM, baterie şi încărcător şi câteva bancnote în moneda naţională. Ulterior a fost verificată şi valiza pe care aceasta o avea, în care era o cutie de carton de la un încărcător de baterii, iar în interiorul acesteia se afla, într-adevăr şi un încărcător, însă de altă marcă decât cea înscrisă pe cutie. La o verificare mai amănunţită, oficialii au observat că acea cutie avea un fel de fund dublu, unde era ascuns un pachet dreptunghiular înfăşurat în cablu de cupru, sub care se vedea o bandă adezivă de culoare albă. Fiind desfăcut pentru verificarea conţinutului, agenţii au găsit un pahar de plastic cu capac verde, în care erau trei pacheţele de diferite dimensiuni, înfăşurate în bandă adezivă maro. Când au fost desfăcute, agenţii au găsit un praf alb, cu miros puternic înţepător, motiv pentru care s-a procedat la testarea substanţei extrase din cele trei pachete. Amestecată cu un reactiv, substanţa şi-a schimbat imediat culoarea în albastru, lucru ce a condus la premisa că ar putea fi vorba despre droguri. Astfel, au fost efectuate teste amănunţite ce au confirmat că este vorba despre cocaină, mai exact despre 985,5 grame de cocaină, cu o puritate de 64%.
Date fiind dovezile, anchetatorilor le-a fost uşor să demonstreze că Aurora Cernat intenţiona să transporte, în afara ţării, substanţe narcotice, faptă pedepsită de legea din Venezuela cu închisoare de la 8 la 10 ani. Mai mult decât atât, în declaraţiile date în timpul audierilor, brăileanca a recunoscut faptele de care era acuzată de Ministerul Public, motiv pentru care s-a solicitat condamnarea sa imediată. Pe lângă cei 8 ani de închisoare pe care i-a primit, instanţa a decis şi expulzarea sa din Venezuela, precum şi confiscarea bunurilor reţinute în momentul arestării.
Brăileanca îşi ispăşeşte pedeapsa în penitenciarul Los Teques, aflat la 25 de kilometri de Caracas.

Închisorile din Venezuela, printre cele mai periculoase din lume

În închisorile din Venezuela, mizeria, violenţa, sărăcia şi epidemiile sunt la ordinea zilei. Spre exemplu, în penitenciarul La Sabaneta holera a răpus peste 700 de deţinuţi, iar în 1994, o revoltă s-a transformat în masacrul a 100 de condamnaţi. Crimele nu sunt pentru detinuţi decât activităţi recreative, întrucât în cadrul închisorii condamnaţii nu au voie să muncească.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro