Mergi la conţinutul principal

Brăila, producţii agricole mari cu salarii mici

* cele mai mari salarii nete le au agricultorii din Sibiu şi Galaţi, cu peste 1.300 lei, iar cele mai mici cei din Harghita şi Covasna, sub 900 lei *

Un clasament realizat de www.econtext.ro relevă faptul că judeţul nostru este undeva la mijloc atunci când vine vorba de lefurile nete ale lucrătorilor din sectorul agricol. Iar asta contrar faptului că, fără falsă modestie, suntem un veritabil grânar al ţării dacă ne luăm după recentele recolte anunţate de producătorii agricoli locali. Toate acestea conduc la ideea că salariile agricultorilor nu depind de producţiile ridicate şi nici de poziţionarea geografică a zonelor cu potenţial agricol ridicat.
Potrivit studiului amintit, ce are la bază date statistice aferente lunii aprilie - ultimele date disponibile -, Brăila se situează pe locul 27, cu salariul mediu net lunar de 1.016 lei. Asta în condiţiile în care cel mai bine plătiţi sunt agricultorii din judeţul Sibiu cu 1.381 lei, Galaţi - 1.344 lei şi Suceava - 1.329 lei. Pe locurile dinaintea noastră sunt judeţele Tulcea cu 1.040 lei şi Braşov - 1.039 lei, în timp ce imediat după Brăila se poziţionează Ialomiţa şi Vrancea, cu 1.013 lei şi respectiv 1.011 lei. La coada clasamentului s-au clasat judeţele Harghita şi Covasna, unde media veniturilor nete salariale ale lucrătorilor din sectorul agricol este sub 900 lei, mai precis de 892 şi respectiv 853 lei. "Salariile agricultorilor nu sunt mai mari în zonele cu potenţial agricol ridicat sau unde sunt producţii mai mari. 10agricol1Nu. De altfel, este foarte greu de găsit un criteriu care să explice diversitatea salarială din domeniul agricol. (...) De asemenea, nici Câmpia Bărăganului, renumită pentru bazinul ei agricol, nu excelează la capitolul financiar. Astfel, fermierii din Brăila sunt pe poziţia 27 după leafa pe care o primesc, cei din Ialomiţa pe locul 28, iar cei din Călăraşi pe 38", se arată în studiul amintit.
Datele statistice centralizate la nivelul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Brăila arată că grâul, de exemplu, o cultură destul de importantă ca impact financiar în sectorul industrial al judeţului nostru, a fost cultivat pe o suprafaţă de aproape 70.000 ha, mai precis 69.876 ha, a fost finalizată recoltarea, iar producţia medie raportată de cultivatori este de 4,31 tone la hectar. Cu alte cuvinte, s-a obţinut o producţie totală de circa 300.000 tone, iar asta în condiţiile în care suprafaţa cultivată în acest an a fost mai mică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro