Mergi la conţinutul principal
Val de îmbolnăviri în sezonul rece!

Brăila: Peste 2000 de viroze şi 500 de pneumonii

•  schimbările tot mai mari de temperatură din această toamnă au favorizat apariţia virozelor şi pneumoniilor, astfel că în numai 6 săptămâni, medicii brăileni s-au confruntat cu aproape 2.600 de cazuri de îmbolnăviri • specialiştii din sănătate ne amintesc astfel că imunizarea şi regulile elementare de igienă, precum spălatul mânilor sau folosirea unui serveţel în cazul unui strănut, sunt cele mai importante reguli de care ar trebui să ţinem cont pentru a ţine la distanţă aceste virusuri

 

Sezonul rece a început cu un val de îmbolnăviri în judeţul Brăila. În numai 6 săptămâni, medicii s-au confruntat cu aproape 2.600 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii(IACRS) şi pneumonii. Mai exact, conform datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică Brăila, de la 30 septembrie 2019, au ajuns la medic 2.101 brăileni cu infecţii acute ale căilor respiratorii, din care 96 au fost şi spitalizaţi. Situaţia nu este mai roz nici în cazul pneumoniilor, în judeţul Brăila fiind luate în evidenţă în acest sezon  aproximativ 500 de persoane diagnosticate cu pneumonii, pentru ca în 130 dintre cazuri să se impună şi internarea. Cele mai afectate grupe de vârstă sunt copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 4 ani, respectiv 5-14 ani.

Astfel, dacă în prima săptămână de monitorizare din sezonul 2019-2020 au fost raportate 188 de cazuri de viroze şi 49 de pneumonii, ei bine numărul lor a crescut semnificativ în următoarea perioadă, media săptămânală fiind de aproximativ 400 în cazul infecţiilor acute ale căilor respiratorii şi de 15 în cazul pneumoniilor.

Din fericire, deocamdată, în  această perioadă, la Brăila nu s-a înregistrat niciun caz de gripă, potrivit informaţiilor comunicate de DSP Brăila.

Supravegherea infecţiilor respiratorii a debutat pe 30 septembrie 2019 pentru sezonul rece 2019-2020 şi, potrivit metodologiei, cazurile de îmbolnăvire sunt raportate statistic numeric, săptămânal, de către toţi furnizorii medicali, scopul fiind de monitorizare a evoluţiei gripei şi cunoaşterea severităţii infecţiei gripale în rândul populaţiei României, astfel încât, pe baza datelor aflate în evidenţe, se recomandă măsuri şi acţiuni de sănătate publică.

Virusurile care provoacă infecţiile acute ale căilor respiratorii şi pneumoniile, sunt peste 200 de tipuri şi în majoritatea cazurilor, potrivit medicilor, acestea determină îmbolnăvirea doar o singură dată. Însă din cauza numărului mare de virusuri se întâmplă ca un adult să aibă în medie, două, maximum trei răceli pe an. În aceste condiţii, imunizarea şi regulile elementare de igienă, precum spălatul mânilor sau folosirea unui serveţel în cazul unui strănut, sunt cele mai importante reguli de care ar trebui să ţinem cont, când vine vorba de prevenţie. Şi asta pentru că anumite virusuri de răceală pot supravieţui câteva ore pe obiectele sau suprafeţele contaminate de persoanele bolnave.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro