Mergi la conţinutul principal

Brăila, pe harta etnofolclorică naţională şi internaţională

• “Folclorul este păstrat la loc de cinste!”, apreciază profesorul Valentin Lipan

 

În perioada 4-9 august a.c., ansamblul folcloric “Ştefan Lăutarul” din comuna Unirea şi o parte din adolescenţii ansamblului “Grâuşor”, tineri coordonaţi de instructor Lenuţa Puia, sub îndrumarea metodică a profesorului Vasile Valentin Lipan de la  WALTINET FOLKLORE ACADEMY au reprezentat cu cinste Brăila la cea de a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor “Ceahlăul”, care s-a desfăşurat la Piatra Neamţ. Spectacolul itinerant organizat de Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” şi sprijinit financiar de Consiliul Judeţean Neamţ şi primăriile localităţilor gazde a reunit, timp de şase zile, ansambluri folclorice din Algeria, Israel, Muntenegru, grupuri folclorice din Cluj, Brăila, Bistriţa Năsăud, la care s-au  alăturat şi membrii Ansamblului folcloric “Floricică de la munte” din localitate.

După cum am aflat de la profesorul Valentin Lipan, ansamblul “Ştefan Lăutarul” din Comuna Unirea, judeţul Brăila, localitate situată în Câmpia Bărăganului de Nord, s-a înfiinţat în martie 2014 şi este un ansamblu tânăr, cu un început de drum plin se speranţe, dăruire şi multă bună dispoziţie.

“Până una, alta, folclorul Bărăganului brăilean, în ciuda altor păreri, este bogat şi bine reprezentat de ansamblul «Ştefan Lăutarul» şi o parte din adolescenţii ansamblului «Grâuşor». Dorinţa de a păstra, continua şi de a transmite mai departe ne-a motivat şi ne-a făcut să promovăm tradiţiile şi obiceiurile din zona etnofolclorică de câmpie a Bărăganului Brăilei”, ne-a declarat sursa citată, adăugând că a adunat tot ceea ce a crezut că merită promovat şi dus mai departe pentru ca generaţiile viitoare să se bucure de tradiţiile şi obiceiurile strămoşilor, tradiţii ce păreau uitate în negura vremurilor. Mai mult decât atât, numele ansamblului “Ştefan Lăutarul”, nu a fost ales întâmplător, el este numele unui vestit lăutar din sat, care, cu vioara lui,  îi strângea în jurul său la hora satului pe bunicii tinerilor artişti din localitatea Unirea.

Şi, dacă sâmbătă, în centrul oraşului Târgu Neamţ a fost o atmosferă deosebită şi numeroşi cetăţeni au asistat la un spectacol inedit şi au descoperit diversitatea culturală din toate colţurile lumii, tânăra solistă Maria Manolescu a fost apreciată la modul absolut de marea doamnă a cântecului moldovenesc, Laura Lavric, iar ansamblul “Ştefan Lăutarul” şi minunaţii adolescenţi de la “Grâuşor”, din localitatea Unirea au fost reprezentanţi de onoare ai Brăilei la Festivalul Internaţional de folclor “Ceahlăul”, de la Piatra Neamţ. Despre succesul la această competiţie internaţională, profesorul Valentin Lipan a precizat că “astfel de evenimente nu pot decât să încânte locuitorii oraşului nostru şi să confirme că, la noi, folclorul este păstrat la loc de cinste!”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro