Mergi la conţinutul principal

Brăila nu scapă de regionalizare

* asta deşi Brăila este, teoretic, capitala Regiunii de Dezvoltare Sud-Est * se poate spune astfel că echipa de parlamentari a Brăilei a eşuat în salvarea onoarei urbei * parlamentarii Opoziţiei spun că, oricum, nu erau prea multe de făcut în acest sens şi aruncă pisica în curtea Puterii

Echipa de parlamentari brăileni a pierdut bătălia cu regionalizarea deconcentratelor. Chiar dacă nu se mai desfiinţează judeţele pentru a fi contopite în regiuni, aşa cum se vehicula iniţial, ideea de bază rămâne aceeaşi: instituţiile deconcentrate au fost deja ori sunt pe cale a fi reorganizate, în sensul concentrării puterii decizionale la nivel de regiuni. Mai explicit, în cazul regiunii din care facem parte, majoritatea centrelor regionale vor funcţiona la Constanţa. Asta deşi, potrivit legii privind organizarea pe regiuni de dezvoltare a României, Brăila este "capitala", dovadă fiind faptul că Agenţia de Dezvoltare Regională are sediul în oraşul nostru. În mod evident, când au fost luaţi la întrebări, parlamentarii brăileni din Opoziţie au aruncat vina în ograda colegilor democrat-liberali, iar aceştia din urmă nu au fost de găsit. Iar dacă planul regionalizării varianta soft - adică fără desfiinţarea judeţelor - va fi dus până la final, aşa cum se previzionează deja pe canalul zvonistic din toate instituţiile brăilene, o parte dintre salariaţii din compartimentele conexe, gen contabilitate, logistică, achiziţii va trebui să se reorienteze profesional sau să-şi caute de lucru în zona privată.

Devine din ce în ce mai clar că tendinţa la nivel naţional este ca instituţiile statului să fie reorganizate după modelul european al euro-regiunilor. O încercare în acest sens s-a făcut şi la noi, însă, lăsând la o parte orgoliul acelor cetăţeni români care simt o apartenenţă evidentă la judeţul unde sunt domiciliaţi şi care s-au inflamat pe tema regionalizării, reorganizarea teritorială în formula prezentată iniţial de PDL a eşuat lamentabil, în primul rând din cauza opoziţiei UDMR. Asta însă nu i-a descurajat pe guvernanţii Puterii, care pregătesc neobosiţi varianta "reloaded". Aceasta presupune reorganizarea instituţiilor descentralizate după modelul euro-regiunilor. Mai concret, o direcţie regională într-un judeţ capitală, cu oficii subordonate la nivelul judeţelor componente ale regiunii. Prin această formulă se urmăreşte, în primul rând, reducerea numărului de personal auxiliar gen contabilitate, achiziţii, logistică, compartimente care predau integral activitatea la direcţia regională, după care se desfiinţează.

Trebuie spus că pe această variantă funcţionează de mai mulţi ani câteva instituţii sau companii de stat. Este cazul agenţiilor de plăţi în agricultură, al Companiei Naţionale de Poştă, al Comisariatului de Mediu sau cel al Protecţiei Consumatorului, ca să dăm doar câteva exemple.

Revenind la ideea reorganizării, pentru judeţul nostru bătălia pare deja pierdută. De ce spunem asta? În toate instituţiile locale bursa zvonurilor dă ca sigură desfiinţarea direcţiilor judeţene şi transferul puterii decizionale la nivel de regiune, care va funcţiona, atenţie! nu la Galaţi, cum probabil vă aşteptaţi, ci la Constanţa. De altfel, oraşul de la malul mării şi-a făcut temele şi a pregătit clădiri şi spaţii unde să-şi desfăşoare activitatea viitoarele centre regionale ca structuri deconcentrate ale diferitelor ministere. Într-un viitor apropiat va fi înfiinţată la Constanţa Direcţia Regională a Finanţelor Publice, care va reuni judeţele din regiunea de dezvoltare din care facem parte. Informaţia a fost în parte confirmată chiar de către conducerea DGFP Brăila: "Nu există o decizie finală în această problemă. Ce vă pot spune, însă, cu certitudine este că, în cursul săptămânii trecute, am avut o întâlnire la Bucureşti cu reprezentanţii conducerii Ministerului de Finanţe şi cei ai ANAF, ocazie cu care am fost informaţi cu privire la continuarea procesului de reorganizare şi modernizare a Fiscului din întreaga ţară, prin regionalizare. În principiu se discută despre 8 regiuni, iar în cazul judeţului nostru subordonarea va fi la Constanţa, unde va funcţiona direcţia regională. Structurile la nivel de judeţe componente ale regiunii vor funcţiona pe modelul AFP (Administraţia Finanţelor Publice - n.r.) judeţene. Repet, este una dintre variantele de lucru, decizia finală urmând a fi luată la nivel central. Ce mă bucură este că viitoarea reorganizare nu va presupune reducere de personal, ci redistribuirea în cadrul structurilor ce vor funcţiona în viitoarea formulă de lucru privind regionalizarea", ne-a declarat Ilie Decă, directorul executiv al DGFP Brăila.

Prefectura Brăila se va transforma în oficiu prefectural subordonat Constanţei

În alte instituţii, regionalizarea deja s-a realizat. De exemplu, APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură) Brăila este centru judeţean cu subordonare la Constanţa, la fel ca şi APDRP (Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Regională şi Pescuit) care are la Brăila un oficiu judeţean cu subordonare tot la Constanţa. Şi la înmatriculări auto, de câteva luni, este funcţională aceeaşi variantă a regionalizării, subordonarea fiind direct către Constanţa. La fel se întâmplă şi la Comisariatul de Protecţia Mediului, precum şi la Protecţia Consumatorului, care au subordonare la Constanţa, unde funcţionează centrele regionale ale instituţilor. Ministrul Administraţiei şi Internelor le-a explicat prefecţilor că în viitor vor funcţiona pe regiuni, Brăila fiind satelitul Constanţei. De fapt, pe regiunea din care facem parte este prevăzut a fi un singur prefect, câte un director de oficiu prefectural în fiecare judeţ component şi câte un subprefect la două astfel de oficii judeţene. Astfel, se va ceda Constanţei activitatea pe parte de servicii - logistică, achiziţii, dar oficiile vor avea propriul compartiment juridic. Din punct de vedere al structurii de personal, viitoarea fomulă de lucru pentru prefecturi înseamnă, în cazul judeţului nostru, reducerea numărului de angajaţi de la 39, în prezent, la 20 - 25 de persoane.

Structura organizatorică este similară şi companiilor de stat, aşa cum este cazul Poştei, care are tot la Constanţa sediul regional de care aparţine şi judeţul Brăila.

Nu peste tot însă este valabilă formula despre care vorbim. Excepţie fac Statistica şi Agenţia de Dezvoltare Regională, ambele având sediul regional la Brăila. De asemenea, şi Vama se abate de la regulă, centrul regional fiind în acest caz la Galaţi.

"Pentru că n-au putut să facă regionalizarea geografică, PDL-iştii merg acum pe varianta regionalizării!"

Contactaţi telefonic, parlamentarii din Opoziţie au zis că nu se pot împotrivi unei decizii luate în legislativ, unde majoritari sunt cei din PDL. "Am văzut că programul legislativ al Puterii, din această sesiune, se axează pe regionalizare şi comasarea alegerilor. Vom vedea ce se va întâmpla în Parlament. Deşi forul legislativ este Camera Deputaţilor, nu cred că parlamentarii Opoziţiei o să aibă succes în a mai schimba ceva, asta presupunând că proiectul cu regionalizarea va ajunge în Parlament şi nu se va merge pe varianta asumării răspunderii de către Guvern. Oricum, această reorganizare nu trebuie să se facă pe picior, pentru că este posibil să se ajungă ca în final populaţia să cheltuiască chiar mai mult decât acum, prin deplasări la Constanţa, în cazul nostru", a comentat pe marginea acestui subiect, liberala Diana Tuşa.

În linii mari, şi deputatul PSD Mihai Tudose are aceeaşi viziune asupra problemei: "Pentru că n-au putut să facă regionalizarea geografică, PDL-iştii merg acum pe varianta regionalizării instituţionale. Ar fi avut şi varianta ca în fiecare judeţ să existe un centru regional şi nu să se fi optat pentru polarizarea centrelor regionale într-un singur judeţ. Dar nu au făcut asta. În mod sigur, tot cetăţeanul va suferi pentru că regionalizarea instituţională îl va pune pe drumuri şi tot haos o să fie. Până la urmă, nici nu contează care este punctul de vedere al parlamentarilor, pentru că, în realitate, decizia va fi luată tot de Cabinetul 1, aşa cum s-a întâmplat în multe alte probleme importante ale ţării. Singura soluţie ar fi să răsturnăm actuala Putere, pentru a repune lucrurile în normalitate".

Niciunul dintre parlamentarii PDL nu a răspuns la telefon pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la subiectul regionalizării.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro