Mergi la conţinutul principal

Brăila - ca un laborator urban

 

Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", prin Facultatea de Urbanism, în parteneriat cu Bergen School of Architecture şi cu sprijnul Primăriei Brăila, este câştigătoarea unei finanţări nerambursabile pentru implementarea proiectului "LABORATOR BRĂILA - Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraş cu creşterea stagnată (B-LAB)", finanţat prin Grant SEE, ce are drept obiectiv principal promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european.
Proiectul abordează interdisciplinar o problemă importantă astăzi pentru oraşele europene şi se bazează pe înţelegerea contextului local şi pe creativitatea locuitorilor, având potenţial de îmbunătăţire a vieţii în oraş.
"Oraşul Brăila care, în ciuda unor procese ce indică un declin economic şi demografic, este posesorul unui capital difuz de urbanitate, merită a fi descoperit şi pus în valoare. În procesul de creştere urbană, stagnat la ora actuală pentru multe oraşe din România şi din Europa, se pune problema completării actului de planificare top-down cu o abordare bottom-up, inclusivă şi cu deschidere culturală. Proiectul comun al celor două instituţii de învăţământ abordează oraşul Brăila ca un laborator urban, în care, explorând şi testând noi tactici, micro-strategii, acţiuni de catalizare, intervenţii punctuale, descoperim valoarea cultural-urbanistică a acelor «mărci» de potenţial local, camuflate adesea în banalitate şi ignoranţă, care nu fac obiectul planificării, dar care pot deveni factori de dezvoltare locală", apreciază Doriana Mărăşoiu, membră în echipa B-Lab.
Proiectul tinerilor studenţi conţine activităţi afiliate cursurilor celor două instituţii de învăţământ, completându-le, consolidându-le reciproc şi mizează pe antrenarea comunităţilor locale în probleme legate de soarta oraşului şi mai cu seamă a periferiilor sale, cele mai defavorizate dintre zonele unui oraş în declin.
Printre activităţi se numără: o scurtă cercetare, atelier de vară şi ateliere de toamnă, masă rotundă internaţională, expoziţie şi publicaţia proiectului. Atelierele sunt deschise studenţilor UAUIM de la urbanism, peisagistică şi arhitectură şi vor implica experţi recunoscuţi în domeniu, obiectivul general fiind dezvoltarea de metodologii alternative de educaţie şi schimb de experienţă în
ceea ce priveşte diversitatea culturală a periferiilor urbane într-un oraş în scădere.
Evenimentul principal, unde sunt aşteptate cât mai multe persoane, se va desfăşura sâmbătă, 28 mai începând cu orele 17.00 şi reprezintă un tip de acţiune ce ar putea contribui considerabil la ameliorarea vieţii comunităţii brăilene, constituind un prim imbold pentru municipiul Brăila ca să îşi asume aceste spaţii uitate şi neglijate.

Studenţii din Norvegia au mai venit şi cu alte proiecte în Brăila

Acest proiect nu este primul realizat de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", prin Facultatea de Urbanism, în parteneriat cu Bergen School of Architecture, la Brăila. În 2015, mai multe echipe de studenţi din Norvegia au venit în Brăila şi au propus câteva proiecte interesante, cel mai cunoscut fiind cel legat de ridicarea pe platformă a garajului "Nr. 11" de pe Faleza Dunării, în semn de conştientizare a construcţiei specifice unei anumite perioade din viaţa brăilenilor. De asemenea, trebuie amintit proiectul "Brăila Box" al lui Karl Emil Sodergren şi Sebastian Uthaug privind cele 11 clădiri comuniste din perioada 1960 - 1989, tot în cadrul cursului "Laboratorul Brăila" (Braila Laboratory - In search of architectural approaches within a shrinking city), dar şi proiectul de schimbare a design-ului Şcolii 22, realizat de Anton Huhn şi Goda Luksaite. Reamintim că ideea cursului de la şcoala din Bergen îi aparţine lui Cristian Ştefănescu - profesor în cadrul BAS, născut şi crescut în oraşul nostru până la vârsta de 9 ani. (Alexandru NECULA)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro