Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brăila a câştigat trofeul "Teo Peter"

* apariţia brăilenilor a surprins publicul, dar şi pe membrii juriului, din care nu au lipsit personalităţi muzicale precum Cristi Minculescu, Corina Chiriac, Berti Barbera, Titus Andrei, Mihai Pocorschi sau Adrian Ordean * Addiction se pregăteşte acum pentru un turneu maraton alături de Trooper, una dintre cele mai cunoscute trupe de heavy-metal din România

Succes răsunător al trupei Addiction, pe scena Festivalului de la Mamaia. Rockerii brăileni au avut cea mai bună prestaţie dintre cele 10 trupe aflate în concurs, iar juriul i-a recompensat cu premiul "Teo Peter", cea mai importantă distincţie oferită în cadrul secţiunii rock la ediţia 41 a celei mai cunoscute sărbători a muzicii din România.

Da, aşa ar fi trebuit să încep textul ăsta, poate chiar mai rece şi mai echidistant, însă îmi veţi înţelege şi îmi veţi ierta, sper, subiectivitatea şi entuziasmul: cinci tineri absolut fabuloşi, de aici, din Brăila, au adus în oraş unul dintre cele mai importante trofee muzicale, confirmând ceea ce scriam, cu doar câteva zile în urmă, în reportajul dedicat primei ediţii a Festivalului Summer gastroRock desfăşurat la Brăila, şi anume faptul că cea mai mare comoară pe care o are oraşul ăsta în momentul de faţă este muzica rock.

Îi ştiu pe copiii de la Addiction încă de la înfiinţare, din vremea în care Alex şi Silviu aveau doar 13 ani. Am fost alături de ei încă de atunci, nu-i niciun secret, ba le-am dat şi o mână de ajutor de câte ori am putut, la compunerea versurilor ori la realizarea afişelor. Şi am fost mereu sigur de valoarea fiecăruia dintre ei şi a celor care au completat trupa. Poate că Marele Premiu obţinut în urmă cu 2 ani, la YouthRock Festival de la Costineşti nu a convins pe multă lume, poate că nici calificarea, în ciuda faptului că era cea mai tânără trupă din concurs, în finala StufStock de anul trecut, de la Vama Veche, nu a fost suficientă pentru a confirma ceea ce pentru tot mai mulţi era evident: la Brăila a luat fiinţă una dintre cele mai bune trupe rock din ţară. Ediţia din acest an a Festivalului de la Mamaia va spulbera, sper, orice urmă de îndoială. Membrii juriului - adică Mădălin Voicu (preşedinte), Cristi Minculescu, Viorel Gavrilă, Berti Barbera, Titus Andrei, Gabriela Scraba, Mihai Pocorschi, Andrei Tudor, Corina Chiriac, Andrei Partos, Adrian Ordean, Mircea Drăgan şi Cristian Zgabercea - au ales trupa Addiction drept cea mai bună din cadrul secţiunii rock şi i-au oferit trofeul "Teo Peter", în valoare de 2.000 de euro. Locurile următoare au fost ocupate de trupele Vertigo (Premiul I - 1.500 euro), Pasager (Premiul II - 1.000 euro) şi Tips (Premiul III - 500 de euro).

30addic2Spectacol total

Timp de 40 de ani, Mamaia a fost gazda unui Festival de Muzică Uşoară, aşteptat cu sufletul la gură de iubitorii de "şlagăre". 2011 este anul în care organizatorii evenimentului şi-au propus, se pare, o dinamizare a Festivalului prin introducerea, în premieră, a secţiunii rock, secţiune ce poartă numele regretatului chitarist Teo Peter. Zece trupe au trecut de preselecţia organizată la Bucureşti - Addiction, Fără Precedent, Fire Escape, Harmony, Magnum Opus, Marcă Inregistrată, Overdrive, Pasager, Tips şi Vertigo - şi au urcat, sâmbătă seară, pe scena Teatrului de Vară Soveja, dezlănţuind o confruntare cum nu a văzut Mamaia până acum.
"O singură viaţă" şi "Antisocial" au fost piesele cu care Addiction a intrat în concurs şi, fără să exagerez, o să vă spun că prestaţia lor a fost perfectă. Nu numai clapele lui Răzvan, tobele lui Alex, chitara lui Silviu, bass-ul lui Bogdan sau vocea lui Andu au fost perfecte, ci şi atitudinea băieţilor care par să fi uitat de adolescenţă, construind, în lumina reflectoarelor, imaginea unei trupe mature, fără inhibiţii. La imaginea lor au contribuit decisiv şi costumele cu influenţe steam-punk desenate de un alt copil teribil al Brăilei, designerul Ana Pavel, studentă în anul II la Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca, secţia Design Vestimentar. Pentru iubitorii de teatru, Ana Pavel este cunoscută datorită costumelor realizate pentru piesele unor regizori ca Radu Afrim, Radu Nichifor sau Cris Nedea, încă din vremea în care era elevă a Liceului de Artă "Hariclea Darclee". Costumele desenate de ea pentru rockerii de la Addiction au fost croite, prin amabilitatea Mariei Coroş, de către Celino Impex.
O să fiu sincer şi o să vă spun că, după seara concursului, am avut emoţii, în ciuda organizării excelente a Festivalului. Chiar dacă eram convins că brăilenii au fost cei mai buni, nu am putut scăpa de gândul profund românesc că jocurile de culise or să-i scoată pe băieţi în afara podiumului. În fond, concurau cu absolvenţi ai Şcolii vedetelor (Pasager) şi cu trupe ca Vertigo, compuse din veterani ai scenei, trecuţi de mult de prima tinereţe. Emoţiile s-au spulberat însă duminică, la Gala Laureaţilor, când Geanina Corondan şi membrii trupei Cassa Loco au anunţat câştigătorii, iar trupa Addiction şi-a ridicat premiul, apoi publicul în picioare, pe acordurile piesei "O singură viaţă".
30addic3"Pentru noi, acest premiu este fără îndoială cea mai mare realizare de până acum. Reprezintă rodul unei munci intense şi suntem onoraţi că am fost cei care au câştigat premiul cel mare în primul an în care Mamaia a avut o secţiune rock. Promitem să nu dezamăgim în continuare şi dorim să le mulţumim tuturor celor care ne-au fost alături în tot acest timp", a declarat, pentru "Obiectiv", Alex Muşat, bateristul de doar 16 ani al trupei Addiction.

În turneu cu Trooper

Pentru cei care încă nu ştiu o să amintesc faptul că trupa Addiction a luat fiinţă în decembrie 2008, sub îndrumarea prof. George Romeo Bunea, directorul Şcolii de Artă "Vespasian Lungu". În vara anului 2009, trupa a câştigat marele premiu la YouthRockFest, din cadrul Festivalului Tinereţii de la Costineşti. Un an mai târziu, rockerii se califică în finala StufstockNewcomers de la Vama Veche, după o competiţie cu alte 63 de trupe din toată ţara. La sfârşitul anului trecut, piesa "Spune-mi tu" a ocupat locul doi în clasamentul "Top românesc", de la Radio România Actualităţi, în urma voturilor ascultătorilor, primind astfel premiul de debut. Componenţa trupei este următoarea: Andrei Văsii - voce, Silviu Paraschiv - chitară solo, Bogdan Iftode - bass, Alex Muşat - tobe şi Răzvan Popa - clape.
În timp ce lucrează pentru viitorul lor album, rockerii de la Addiction se pregătesc şi pentru primul turneu din cariera lor. Începând cu 7 octombrie, ei vor deschide concertele de promovare a noului album Trooper, una dintre cele mai cunoscute formaţii de heavy-metal din România.

 

 
Comentarii