Mergi la conţinutul principal

Bolnavii HIV/ SIDA, între agonie şi speranţă

Bolnavii seropozitivi din judeţul Brăila vor putea găsi din nou medicamentele antiretrovirale în farmacia Spitalului Judeţean, după ce, de la începutul anului, au fost nevoiţi să întrerupă tratamentul care îi ţine în viaţă, din lipsa fondurilor. Vestea proastă este că banii alocaţi de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru Brăila nu ajung decât vreo şase luni, iar orice întrerupere a tratamentului antiretroviral înseamnă condamnarea la moarte a pacienţilor.

Este pentru a cincea oară, în decurs de un an, când Cristi, un tânăr în vârstă de 17 ani, bolnav de SIDA, întrerupe tratamentul, din cauza lipsei de medicamente. Cu fiecare pauză, şansele lui la o viaţă normală au scăzut: adolescentul s-a îmbolnăvit şi de TBC, fiind nevoit să renunţe la şcoală şi să suporte o perioadă îndelungată de spitalizare, iar vechea schemă de tratament antiretroviral nu-l mai poate ajuta. Cristi este doar unul dintre cele aproape o sută de persoane seropozitive din Brăila, care au resimţit situaţia dramatică din sistemul medical pe tot parcursul anului 2010, când s-a confruntat cu mai multe perioade de criză a medicamentelor antiretrovirale. Nici anul 2011 nu a început mai bine pentru ei: fondurile necesare achiziţionării de medicamente au ajuns la Brăila abia în luna februarie, iar bolnavii pot avea acces la tratament abia de la jumătatea lunii martie. După cum ne-a precizat dr. Delia Râşnoveanu, coordonator de program, medicamentele antiretrovirale a intrat în farmacia Spitalului Judeţean la sfârşitul săptămânii trecute, cu câteva excepţii, acestea urmând să ajungă şi ele în cursul acestei săptămâni. Problema aprovizionării cu medicamente nu este însă rezolvată decât pentru jumătate de an, deoarece fondurile primite de la CNAS, de aproximativ 1.600.000 lei nu acoperă decât necesarul pentru aproape şase luni. La nivelul judeţului sunt înregistrate 103 persoane seropozitive, dintre care 80 trebuie să facă tratament. "Sumele alocate de la CNAS le-am primit în februarie. Aşteptăm o rectificare bugetară sau o suplimentare de fonduri, pentru că acestea nu ajung decât pentru jumătate de an", a spus dr. Delia Râşnoveanu.

Cel mai grav este faptul că în cazul în care un bolnav de HIV/SIDA întrerupe tratamentul, organismul său ar putea deveni imun la această medicamentaţie. În acest caz, este nevoie de medicamente mult mai puternice, aşadar mai scumpe, la care accesul este practic imposibil din cauza lipsei banilor. "În perioada întreruperii tratamentului au apărut complicaţii, infecţii severe la unii dintre bolnavi, deoarece nu au avut continuitate. Dacă se impune modificarea schemei de tratament, noile medicamente sunt cel puţin dublu ca preţ", a adăugat dr. Râşnoveanu.

Asociaţia Persoanelor Afectate trage un semnal de alarmă

Situaţia actuală nu-i linişteşte însă pe bolnavii seropozitivi care, în urma întreruperilor de tratament, se tem că schemele folosite până acum vor mai fi eficiente. Asociaţia Persoanelor Afectate (APA) Brăila, înfiinţată în iulie 2010, a semnalat problemele cu care se confruntă bolnavii HIV/SIDA autorităţilor judeţene ca şi tuturor factorilor responsabili din sănătatea brăileană. Membrii asociaţiei atrag atenţia asupra pericolului la care sunt expuşi bolnavii lipsiţi de medicamente şi solicită autorităţilor locale să se implice în rezolvarea acestei probleme. "Chiar dacă au venit medicamentele, cine îmi garantează că vor mai avea efect cele pe care le am pe schema actuală? Persoanelor care se află în tratament trebuie să li se asigure continuitatea acestuia, pentru că orice întrerupere duce la căpătarea rezistenţei virusului la schemele de medicaţie anterioare, următoarea schemă fiind cu mult mai scumpă. În plus, pacienţii sunt nevoiţi să fie spitalizaţi din cauza apariţiei complicaţiilor ca urmare a întreruperii tratamentului antiretroviral. Astfel apar cheltuieli suplimentare, urmate de un impact social. De aceea, trebuie luată foarte în serios această problemă de către autorităţile publice locale care să înainteze Guvernului propuneri de programe viabile pentru rezolvarea situaţiei", a arătat Constantin V. preşedintele Asociaţiei APA Brăila.

Situaţia bolnavilor seropozitivi de la Brăila a fost prezentată recent şi în cadrul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, fiind adusă la cunoştinţa reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii şi ai CNAS. Preşedintele Asociaţiei APA Brăila i-a solicitat reprezentantului CNAS punctul de vedere cu privire la sincopele în aprovizionarea cu medicamente a pacienţilor incluşi în programele naţionale. "Răspunsul a fost că îi pare rău de situaţia prezentată, dar el este informat de specialiştii în domeniu, din minister, că necesarul de bani pentru programele naţionale ajunge pentru toţi pacienţii, fără probleme", a arătat Constantin V., care pledează pentru o campanie de informare şi educare a populaţiei pentru prevenirea răspândirii virusului HIV, dar şi de depistare a cazurilor existente. Preşedintele APA Brăila indică statisticile specialiştilor, care susţin că unui pacient HIV îi sunt asociate alte 15-20 de persoane nedepistate, ceea ce face ca numărul real al bolnavilor să fie mult mai mare decât cel oficial.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro