Mergi la conţinutul principal

Boli profesionale nedeclarate la Spitalul Judeţean

Angajaţii de la Spitalul Judeţean Brăila suferă, în multe cazuri, de boli profesionale, însă fie nu le declară, fie uneori nici măcar nu au cunoştinţă despre existenţa lor. Pornind de la această concluzie, desprinsă în cadrul şedinţei de săptămâna trecută a Sindicatului "Sanitas" Brăila, s-a solicitat conducerii unităţii spitaliceşti o analiză a tuturor cazurilor depistate pe fiecare secţie, împreună cu Comisia de Sănătate şi Securitate în Muncă. "Sunt foarte multe boli profesionale nedeclarate chiar de către colegi de-ai noştri, cum ar fi hepatita C. Cu siguranţă putem spune că toate secţiile au cazuri de boli profesionale. De aceea, am cerut să analizăm, împreună cu membrii Comisiei de Medicina Muncii existentă la nivelul Spitalului Judeţean, toate cazurile în parte. Avem semnale de la colegi de-ai noştri despre existenţa acestor boli, de aceea am făcut acest prim pas şi am solicitat analiza tuturor cazurilor. Este vorba şi despre încadrarea într-o grupă profesională, iar cei care se pensionează au dreptul la nişte procente în plus", ne-a declarat Aurelia Chelariu, preşedintele Sindicatului "Sanitas" Brăila.

Dacă sindicatul este preocupat de aspectele legale care decurg din depistarea bolilor profesionale, angajaţii Spitalului Judeţean sunt îngrijoraţi de propria sănătate, mai ales după ce 3 colegi de-ai lor, de la Terapie Intensivă, au fost diagnosticaţi recent cu TBC, iar brancardierul de la Blocul operator, bolnav de hepatita C şi aflat în comă, potrivit spuselor medicilor, din cauza unei alte boli contagioase, meningoencefalita, a încetat din viaţă la sfârşitul săptămânii trecute.

Bolile profesionale, în sensul Legii Protecţiei Muncii, sunt afecţiunile care se produc ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii cauzate de factori nocivi fizici, chimici, biologici sau psihosociali caracteristici locului de muncă, precum şi de suprasolicitarea diferitelor aparate şi sisteme ale organismului în cadrul procesului de muncă, indiferent de tipul de contract de muncă existent între angajator şi angajat. Statisticile actuale estimează că 30-40% dintre cazurile de boli profesionale evoluează implacabil în sensul cronicizării, iar 10% determină incapacitate permanentă de muncă. Din acest motiv, bolile profesionale sunt considerate adevărate "epidemii silenţioase" pentru că, fiind greu diagnosticate sau descoperite târziu, ele nu mai pot asigura reversibilizarea stării funcţionale a individului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro