Mergi la conţinutul principal

Boala lipsei de fonduri "omoara" 80 de paturi la Spitalul Judetean

Consiliul Judetean a aprobat, ieri, noua structura organizatorica a Spitalului Judetean, care presupune o reducere cu 80 a numarului de paturi, masura poreclita "reforma". Proiectul initial, prezentat consilierilor spre dezbatere si sustinut de conducerea spitalului, prevedea o reducere mai drastica a numarului de paturi, respectiv 145, insa, la propunerea Comisiei de sanatate, s-a analizat mai atent oportunitatea eliminarii unor paturi, in unele sectii care au fost suprasolicitate in anul curent.
Amendamentul comisiei amintite a fost prezentat plenului de dr. Bogdan Minescu: "Singura modificare care a fost propusa se refera la numarul de paturi la boli interne, la Spitalul Judetean. Problema este ca, dupa cum stiti, in momentul de fata, singura sursa reala de finantare a spitalelor este cea pe contractul cu CJAS, numar de cazuri - numar de bolnavi platiti - bani care intra in spital. O reducere a numarului de paturi in sectii in care utilizarea este spre 400 - utilizare inseamna cite zile pe an este folosit patul, deci daca este folosit 400 de zile pe an, inseamna ca timp de 40 de zile, din cele 365, stau doi oameni intr-un pat - noua ni s-a parut ca nu este foarte utila. Sintem de acord cu celelalte reduceri, in sectii unde utilizarea a fost in jur de 200. Asta este singura modificare: mentinerea numarului existent de paturi la sectiile medicina interna 1 (75 paturi), medicina interna 2 (50 paturi), medicina interna 3 (40), gastroenterologie (30) si reumatologie (30), sectii suprasolicitate in cursul anului 2006".

"Din structura de cheltuiala a Spitalului Judetean, aproape 60% este cheltuiala cu personalul"

Doctorul Mariana Tarachiu, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, a precizat ca Spitalul Judetean este finantat de CJAS in proportie de 90% si ca, din punctul sau de vedere, o reducere a numarului de paturi este absolut necesara: "Spitalul Judetean are la momentul acesta un numar de paturi care nu i-a putut aduce o finantare incit sa se descurce onorabil. Pina cind nu exista structuri suplimentare care sa poata sa preia aceasta adresabilitate la spital, ei vor inghiti la costuri mari cazuri care pot fi rezolvate cu cheltuiala putina. Ma refer la asistenta medico-sociala, la asistenta de ambulator, pentru ca multe din cazurile prezentate pentru internare sint cazuri sociale, care vin sa stea iarna in spital. Propunerea de reducere a numarului de paturi la Spitalul Judetean a venit in ideea de a eficientiza asistenta medicala, adica pacientii care se prezinta la spital sa aiba nevoie de servicii medicale, ale caror costuri sint foarte mari, nu de una sociala. Vreau sa se ia in considerare faptul ca Spitalul Judetean nu va putea functiona in starea de mamut in care se prezinta acum, cu 1305 paturi. Din structura de cheltuiala a Spitalului Judetean, aproape 60% este cheltuiala cu personalul, 30% este cheltuiala cu utilitati si 10% cu medicamente si materiale sanitare. Si atunci, ingrijirea pacientului cu ce se face?!"
Lucica Scutaru, seful Autoritatii de Sanatate Publica, a declarat, la rindul sau, ca, de fapt, Braila nu are organizat un Spital Judetean modern, care sa aiba toate specialitatile. Potrivit dr. Scutaru, in aceasta idee s-a pornit la reorganizarea spitalelor din judet, dar aceasta actiune s-a facut cu pasi marunti, pentru a nu provoca un cutremur in sistem: "La Spitalul Judetean, specialitatea medicala, sint 501 paturi, in timp ce in spitalele asemanatoare din tara sint intre 80 si 120 de paturi. Am luat masurile care se impun, respectiv reducerea numarului de paturi. De fapt, acesta este un prim pas spre descentralizare si in cunoasterea de catre comunitatea locala a nevoilor sistemului sanitar".

"La intrunirile nationale, Spitalul Judetean de Urgenta Braila este dat ca exemplu negativ"

Directorul Spitalului Judetean, dr. Cristian Pricop, s-a declarat de acord cu aprecierile facute legat de configuratia de "mamut", care-i da institutiei pe care o conduce o lipsa de flexibilitate, si cu necesitatea unei restructurari reale si, implicit, a reducerii numarului de paturi. Mai mult, el a sustinut reducerea drastica a paturilor, nefiind de acord cu amendamentul prezentat de dr. Minescu.
"Nicaieri in Europa nu exista asemenea mamuti cu 1300 de paturi, cu mai multe corpuri, astfel incit oriunde te-ai intoarce in orasul Braila, gasim Spitalul Judetean. La intrunirile nationale ale managerilor la care am participat, vreau sa va spun ca Spitalul Judetean de Urgenta Braila este dat ca exemplu negativ, in ce inseamna structura, cu multiple corpuri, ce inseamna costuri ale externalizarilor, numar de personal foarte mare. Un spital sanatos, functional, este acela care-si poate gestiona cu usurinta resursele, fara cheltuieli foarte mari, si sa se adapteze rapid la nevoile societatii. Reducerea numarului de paturi, asa cum este ea specificata in hotarirea initiala, este un prim pas spre adevarata reforma a Spitalului", a precizat dr. Pricop.
Consilierul judetean Anisoara Nedelcu, care si ea este medic, a adus insa in discutie si indicele de complexitate, in baza caruia se primesc banii de la CJAS, si care nu este imbunatatit de ani de zile, la unitatea spitaliceasca amintita. Ea considera ca reducerea numarului de paturi nu este singura modalitate de reducere a cheltuielilor: "Cum sa fie imbunatatit acest indice, daca dotarea spitalului lasa de dorit? Dau si eu un exemplu: s-au defectat endoscoapele in luna decembrie 2005. Nici unul nu este reparat pina in momentul de fata, ba, mai mult, nici nu se mai stie pe unde sint. Pina cind nu vom dota corespunzator unitatea, nu vom face mare lucru".

"Oamenii stau cite doi in pat, in acel spital caruia noi vrem sa-i reducem paturile"

Doctorul Petru Ganciu, consilier judetean, membru in Comisia de Sanatate a CJ si medic in cadrul Spitalului Judetean, este si el indignat de mentalitatea aceasta veche de ani de zile, conform careia, ori de cite ori se cere restructurarea spitalelor, se trece la reducerea numarului de paturi, fara a se gindi cineva daca masura respectiva este in interesul cetatenilor. Ganciu a marturisit ca, fiind primul director cu reforma din judetul Braila, a facut si el un inceput de reforma dupa acelasi tipic, iar rezultatul nu a fost prea convingator: "Am redus numarul de paturi la Insuratei, Dudesti, Viziru, le-am transformat in sectii exterioare, iar astazi nu mai sint. Practic, intr-un judet cu peste 260.000 de oameni avem doar un singur spital judetean. Incepem si astazi sa facem o asa-zisa reforma, care a debutat in 1997, sa reducem paturi. Altceva nu facem, decit sa reducem paturi. Si incepem cu acel copil mic al Spitalului Judetean, adica cu Spitalul 3. Si le vom reduce si pe astea si vom ajunge probabil, peste un an-doi, cind spitalele vor ajunge ale comunitatii locale, si vom vrea sa facem o finantare si nu vom mai avea paturi. La anul, asa cum spunea domnul ministru Nicolaescu, vom avea 4,9% din PIB pentru sanatate. Mai avem 60 de zile pina va intra in vigoare noul buget al Sanatatii, unul mare, si asta, pe o infrastructura pe care noi incercam s-o distrugem, pentru ca facem o reforma pentru administratie, pentru cei care administreaza sanatatea, pentru ca n-o facem pentru popor. Oamenii stau cite doi in pat, in acel spital caruia noi vrem sa-i reducem paturile. Noi nu putem gestiona banii putini de la Casa, nu putem plati personalul mult din spital si atunci reducem numarul de paturi. Actuala administratie a spitalului vrea sa reduca numarul de paturi, pentru ca nu poate sa plateasca in luna decembrie salariile angajatilor. Nemaiavind bani pentru salarii, reduce numarul de paturi, dam afara personal si am facut reforma".
In final, consilierii au acceptat amendamentul comisiei de sanatate a CJ, astfel incit din totalul celor 1305 paturi existente in prezent in Spitalul Judetean, vor mai ramine 1160. Cele 80 de paturi diferenta vor disparea de la sectii precum pediatrie 1, recuperare pediatrie, chirurgie generala, chirurgie si ortopedie infantila, urologie, ORL, boli infectioase, dermato-venerice.
Precizam ca directorul Spitalului Judetean, dr. Pricop, nu a infirmat faptul ca reducerea numarului de paturi va duce, implicit, si la reduceri de personal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro