Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

BNR pregateste noi reguli pentru imprumuturi

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intentioneaza sa reduca riscurile care apar in prezent la acordarea de imprumuturi persoanelor fizice.
Un proiect al BNR de modificare a Regulamentului privind limitarea riscului la creditele destinate persoanelor fizice prevede ca acordarea imprumuturilor va trebui sa ia in considerare concluziile analizei de risc. In acelasi timp, bancile vor trebui sa isi organizeze activitatea de creditare astfel incit sa separe functia de analiza a riscului de credit si monitorizare a expunerii, de functia de promovare si vinzare a produselor de creditare. Totodata, bancile vor fi obligate sa analizeze capacitatea de rambursare a clientilor pe baza unui nivel al veniturilor certe cu caracter de permanenta.
Prin exceptie, bancile vor putea lua in calcul niveluri ale veniturilor ce depasesc cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior, numai dupa obtinerea de la client a documentelor justificative, care sa demonstreze caracterul de continuitate a acestora. Prevederile in cauza nu se vor aplica in cazul veniturilor exceptate de lege de la obligatia de plata a contributiilor fiscale.
De asemenea, in Proiectul elaborat de Banca Centrala este inclusa obligatia bancilor de a realiza o analiza de tip "stress test" pentru fiecare potential client, in scopul evaluarii capacitatii de rambursare a creditului in conditii nefavorabile. Analiza va avea la baza informatiile disponibile aferente unei perioade de minimum 18 luni anterior datei evaluarii, utilizind cea mai ridicata rata a dobinzii, dupa caz, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei nationale, inclusiv in cazul creditelor indexate si cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor aplicabile, practicat de banca in respectiva perioada.
Totodata, proiectul mai prevede obligatia bancilor de a informa clientul si de a-i pune la dispozitie, inainte de semnarea contractului de credit, doua scadentare, in moneda nationala, ale sumelor totale de plata aferente creditului solicitat. Dintre acestea, unul va fi intocmit luind in considerare conditiile avute in vedere pentru semnarea contractului de credit, iar celalalt va lua in considerare factorii analizei de tip "stress test", precum si evolutia gradului de indatorare pentru cele doua situatii.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii