Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Blair si Bush nu mai vorbesc aceeasi limba

Primele disensiuni intre premierul Tony Blair si presedintele american George W. Bush au aparut luni seara, dupa ce seful Guvernului britanic a cerut Siriei si Iranului sa se implice in dialogul pentru solutionarea crizelor din Irak si Orientul Mijlociu.
Blair a declarat ca exista posibilitatea stabilirii unui nou "parteneriat" cu Iranul in cazul in care Teheranul renunta sa mai sprijine terorismul si isi suspenda activitatile nucleare, adaugind ca Republica Islamica, alaturi de Siria, are de ales intre izolare si oferta Londrei.
Premierul britanic a incercat sa profite de intentiile Statelor Unite de a-si revizui strategia din Irak, avansind propunerea unei colaborari cu cele doua state incluse de presedintele Bush in "axa raului". Tony Blair a exclus pentru prima data posibilitatea unei actiuni militare impotriva Iranului.
De asemenea, seful Guvernului britanic a cerut Statelor Unite sa coordoneze noi eforturi de instaurare a pacii in Orientul Mijlociu, inclusiv in teritoriile palestiniene si Liban, subliniind ca acesta este singurul mod de a invinge gruparea al-Qaida.
Downing Street a respins criticile conform carora Blair a facut concesii excesive Siriei si Iranului prin propunerea sa si a subliniat ca premierul a mentionat clar celor doua state ca trebuie sa faca o "alegere strategica" intre renuntarea la sustinerea terorismului si la ambitiile sale nucleare si acceptarea lor in cadrul comunitatii internationale.
Presedintele Bush a evitat sa comenteze direct propunerea premierului Blair, sustinind ca nu a citit discursul acestuia. In schimb, liderul american a avertizat in privinta fisurilor existente in frontul comun pe care Occidentul l-a facut impotriva Iranului.
"Cred ca este foarte important pentru lumea intreaga sa actionam cu o singura voce si sa spunem iranienilor ca, in cazul in care continua (politica actuala), vor fi izolati", a declarat Bush.

Iranul pariaza pe al-Qaida

Iranul incearca sa se alieze cu reteaua al-Qaida, formind o noua generatie de lideri care sa preia rolul lui Osama ben Laden si incercind sa promoveze la conducerea organizatiei persoane apropiate Teheranului, relateaza The Daily Telegraph.
Oficiali britanici din serviciile secrete au intrat in alerta dupa ce au aparut informatii potrivit carora presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, ar incerca sa convinga al-Qaida sa promoveze un activist proiranian la conducerea organizatiei. Este vorba despre Saif al-Adel, in varsta de 46 de ani, fost colonel in fortele speciale egiptene, propus pentru a ocupa a treia functie in ierarhia al-Qaida.
Al-Adel a fost anterior seful serviciului de securitate al lui ben Laden, iar Statele Unite l-au trecut pe lista celor mai cautate 22 de persoane dupa 11 septembrie 2001 pentru presupusa sa implicare in atentatele teroriste impotriva unor obiective americane din Somalia si Africa, in anii '90. In prezent, el locuieste la Teheran, intr-o cladire care apartine Gardienilor Revolutiei, dupa ce a fugit din Afganistan, la sfirsitul anului 2001.
Dezvaluirea are darul sa submineze sperantele premierului britanic Tony Blair de constituire a unui "nou parteneriat" cu Teheranul, care este suspectat si de inarmarea gruparilor insurgente din sudul Irakului, responsabile de multe din atacurile cu bomba asupra trupelor britanice.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii