Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barack Obama va depune juramintul pe Biblia folosita de Abraham Lincoln

Barack Obama va depune juramintul, la 20 ianuarie, in calitate de presedinte al Statelor Unite, pe aceeasi Biblie pe care a folosit-o modelul sau, presedintele Abraham Lincoln, a anuntat, marti, la Washington, comitetul care pregateste ceremonia de investitura, relateaza AFP.
"Presedintele ales, Barak Obama, este profund onorat ca Biblioteca Congresului i-a pus la dispozitie Biblia lui Lincoln, pentru a fi folosita la depunerea juramintului", arata intr-un comunicat Emmett Beliveau, directorul executiv al Comitetului pentru investitura presedintelui.
Va fi pentru prima data, de la investitura lui Lincoln, care a avut loc in 1861, cind aceasta Biblie, care are legaturi aurite si este invelita in catifea visinie, va fi folosita.
"Presedintele ales a promis o investitura care sa simbolizeze unitatea americana, iar folosirea acestei Biblii stabileste o legatura puternica cu trecutul si mostenirea noastra comune", a adaugat Beliveau.
Constituta americana nu impune depunerea juramintului pe Biblie, dar, in mod traditional, presedintii americani o folosesc ca simbol al intrarii lor in functie.
Democratul Barack Obama a spus in mai multe rinduri ca unul dintre modelele sale este cel de-al 16-lea presedinte american, care s-a opus sclaviei si a luptat sa mentina unitatea tarii in timpul razboiului de secesiune. Ca si Obama, Lincoln (1809-1865) era avocat si congresman al statului Ilinois, dar facea parte din tabara opusa, a republicanilor.
In discursul prin care si-a proclamat victoria, la Chicago, la 4 noiembrie, Obama si-a exprimat "hotarirea de a elimina diviziunile care impiedica progresul", evocind cuvintele gravate pe monumentul dedicat memoriei lui Lincoln la Washington: "Pansarea ranilor natiunii".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii