Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barack Obama si-a pregatit lista cu membrii administratiei

Candidatul democrat la presedintia SUA, Barack Obama, a decis in mare parte componenta administratiei sale, fiind pregatit sa anunte membrii importanti inainte de preluarea oficiala a mandatului la 20 ianuarie, relateaza The Times in editia electronica.
Spre deosebire de cistigatorii din trecut ai alegerilor prezidentiale, care s-au sfatuit vreme de citeva saptamini cu consilierii lor inainte de a anunta administratia si echipa de la Casa Alba, Barack Obama a actionat rapid, avind deja o lista cu numele oficialilor.
Echipa de tranzitie a lui Obama este condusa de fostul sef de personal al Casei Albe din timpul mandatului lui Bill Clinton, John Podesta. Una din principalele prioritati ale sale a fost sa discute cu Obama candidatul pentru postul de secretar al Trezoreriei, o functie-cheie, tinind cont de contexul economic din prezent, care va fi anuntat rapid in cazul in care va cistiga.
Printre numele propuse de Obama pentru Trezoreria Statelor Unite se numara presedintele Federal Reserve Bank din New York, Tim Geithner, Laurence Summers, secretar al Trezoreriei in mandatul lui Clinton, si Paul Volcker care a fost presedinte din 1980 pina 1987 al Federal Reserve. Volcker a devenit, in special in ultimele luni, un consilier economic foarte important pentru Barack Obama.
Pe lista posibililor secretari de Stat se afla un fost candidat la presedintie de anul trecut, Bill Richardson, fost ambasador la ONU si in prezent guvernator al statului New Mexico. O alta propunere este nominalizatul in 2004 pentru presedinte si sustinator al lui Obama inca din alegerile primare, John Kerry.
Doi guvernatori care au cistigat in state unde exista un electoral preponderent republican - Janet Napolitano, din statul Arizona, si Kathleen Sebelius, din Kansas, ar putea primi functii in Cabinet: Napolitano are sanse sa fie numita Procuror General, iar Sebelius probabil secretar pentru Energie sau Educatie.
Atit McCain, cit si Obama doresc sa-l mentina in functie pe secretarul Apararii numit de presedintele Bush, Robert Gates. John McCain ii are in vedere si pe doi fosti adversari din alegerile primare: fostul primar al orasului New York, Rudy Giuliani, si fostul guvernator al statului Massachusetts, Mitt Romney.
Senatorul Joe Lieberman, un democrat "independent" care a facut campanie pentru McCain, ar putea obtine o functie importanta, precum cea de secretar de Stat.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii