Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barack Obama a cucerit comunitatea evreiasca din SUA

Barack Obma i-a cucerit pe evreii americani, in pofida polemicilor pe tema legaturilor sale cu islamul, ceea ce preconizeaza o reconciliere intre comunitatea de culoare si cea evreiasca, potrivit analistilor, relateaza AFP.
Potrivit sondajelor, 78 la suta dintre evrei au votat pentru Obama, un procentaj mai mare decit cel obtinut in 2004 de democratul John Kerry (74 la suta) si echivalent cu cel obtinut de Bill Clinton in 1992 si 1996 si de Al Gore in 2000 (79 la suta).
"Este un rezultat surprinzator. Alegatorii evrei pareau sa voteze din ce in ce mai mult cu republicanii in ultimii ani, dar Obama a modificat aceasta tendinta", a remarcat Jacques Berlinerblau, profesor la universitatea Georgetown din Washington.
Rezultatul democratului este cu atit mai spectaculos cu cit intentiile de vot in favoarea sa nu depaseau 60 la suta la inceputul lui iulie in rindul alegatorilor evrei, precizeaza acesta. In timpul alegerilor primare, Hillary Clinton primise fusese mai multa sustinere in rindul acestui electorat.
Intre timp, Barack Obama a efectuat la sfirsitul lui iulie o vizita foarte reusita in Israel, prilej cu care a promis un sprijin ferm statului evreu, iar ulterior a benficiat de impactul crizei financiare in rindul alegatorilor evrei si in rindul electoratului in ansamblu.
Prin contrast, alegerea la sfirsitul lui august a ultraconservatoarei Sarah Palin in tandemul republican l-a indepartat pe candidatul republican la presedintie John McCain si mai mult de electoratul evreu. "Accentele sale populiste pareau sa provina dintr-o traditie antisemita", a observat acesta.
Comunitatea evreilor americani este a doua din lume dupa Israel cu 5,3 milioane de locuitori (1,7 la suta din totalul locuitorilor). Foarte activa politic, aceasta voteaza in mod traditional cu democratii.
La inceputul lui iunie, cei doi candidati nu au ezitat sa isi declare sprijinul fata de Israel in cadrul American Israel Public Affairs Council (AIPAC), principalul grup de lobby proisraelian din Statele Unite, iar Obama a profitat de ocazie pentru a se pronunta in favoarea mentinerii Ierusalimului drept capitala a Israelului.
"Al doilea nume al sau nu are nici o influenta asupra votului evreilor", apreciaza Ira Sheskin, un profesor universitar din Miami.
"O parte importanta a comunitatii evreiesti se temea de Obama si era ingrijorata cu privire la pozitia acestuia fata de Israel si Iran, dar farmecul acestui om a reusit sa schimbe situatia", a remarcat Sheskin.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii