Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bani pentru contraperformanta

Oare daca scriu un editorial in care vorbesc despre salariile directorilor din primarie, acestia se enerveaza? Si daca se enerveaza vor primi un spor de solicitare nervoasa mai mare? Iata doua intrebari care m-au solicitat nervos, ca sa zic asa, inainte de a ma apuca sa scriu acest text. Acum, serios vorbind, este cineva care pricepe ce rost au sporurile astea pe care le incaseaza directorii si directorasii de prin primarii, consilii judetene, directii si alte organisme de genul asta, unde banii contribuabililor sint tocati si terciuiti intr-un malaxor parca anume conceput pentru ca termeni de genul spor, salariu de baza ori indemnizatie sa te faca sa nu pricepi citi bani cistiga, de fapt, cei care trag sforile prin administratia publica?
Zau daca-mi dau seama gratie caror lucruri, sultani ai Brailei precum Iorga, Anghelescu sau Marinescu incaseaza, din bani publici, salarii de merit cu nemiluita. De ce merite deosebite a dat dovada secretarul Primariei, Stoian Iorga, spre exemplu, pentru ca salariul sau sa fie rotunjit pina la nivelul salariului unui ministru? Sau Anghelescu, directorul Directiei de Finante. Sau Marinescu, arhitectul-sef. Sau Prundea de la Indrumare si Control. Sau Toia, de la Relatii cu Publicul. Sau Angelica Pamfil, de la Directia Juridica. Privind zecile de salarii de merit de care au beneficiat sefii din Primarie, ai zice ca in "Casa Alba" se lucreaza non-stop. Ca se lucreaza in draci. Ca Braila infloreste ca un graunte de pop-corn aruncat intr-un ceaun cu ulei incins. Pina si seful de la Constructii si Demolari, o anume doamna inspector Camburi, a luat salariu de merit. In septembrie, nu mai putin de 54 astfel de recompense au fost oferite lucratorilor din Primarie.
Trist este faptul ca aceasta modalitate de a arunca cu bani fara a tine cont de performanta celor care ii incaseaza, de a oferi salarii de merit pentru merite de nimeni stiute, de a-i recompensa pe unii fiindca fac parte din "gasca" ori fiindca "avem niste bani si trebuie sa-i impartim" este algoritmul dupa care functioneaza intregul sistem bugetar. Performanta adevarata, meritele deosebite, activitatea suplimentara nu sint luate in seama nicaieri in mediul bugetar. Lucrurile stau intocmai si in Invatamint, acolo unde proaspata marire de salarii nu o sa ii transforme pe profesorii slabi in profesori buni si in armata ori politie, acolo unde banii se dau nu pentru ceea ce faci, ci pentru scaunul pe care stai, si Sanatate, unde salariile sint egale indiferent de succesele pe care le inregistrezi. Asa se explica, in fond, si blazarea, si plafonarea, si coruptia. In fond, mediul bugetar a conservat sistemul de salarizare practicat inainte de '89. Si odata cu acesta, conservate au fost si defectele unui regim in care contraperformanta a fost principala performanta.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii