Mergi la conţinutul principal

Baconschi spune că Danemarca şi-a reiterat sprijinul pentru aderarea României la Schengen


Ministrul Teodor Baconschi a avut vineri la Copenhaga întrevederi cu omologul său danez, Lene Espersen, cu preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, Anne-Marie Meldgaard, precum şi cu directorul Institutului Danez pentru Studii Internaţionale, Nanna Hvidt.
În ceea ce priveşte reticenţele exprimate de Copenhaga faţă de aderarea României la Schengen, ministrul Teodor Baconschi a apreciat că acestea au apărut mai ales în contextul în care un partid populist se află în coaliţia de guvernământ din Danemarca.
Ministrul de externe a afirmat că le-a prezentat autorităţilor daneze toate informaţiile cu privire la progresele înregistrate de România în ceea ce priveşte lupta anticorupţie, dar şi aşteptările Bucureştiului ca raportul de monitorizare pe justiţie al Comisiei Europene, care urmează să fie publicat în iulie, să fie obiectiv şi pozitiv.
"Schimbul de opinii a fost foarte pozitiv pe relaţiile bilaterale, ne-am concentrat şi pe viitoarea preşedinţie daneză a UE, care va avea loc în primul semestru al anului viitor", a arătat ministrul de externe. El a adăugat că pe agenda discuţiilor cu oficialii de la Copenhaga s-a aflat aderarea României la Schengen, necesitatea unui echilibru între Politica Europeană de Vecinătate, Parteneriatul Estic şi dimensiunea sudică, evoluţiile din Balcani, extinderea UE, precum şi situaţia din nordul Africii şi Afganistan.

"Aşteptăm şi noi investiţii daneze în România, în domeniul energiei regenerabile"

Ministrul Teodor Baconschi a menţionat că a exprimat cu această ocazie opiniile României în legătură cu subiectele prioritare de pe agenda preşedinţiei daneze a UE, în primul rând în privinţa negocierile pe cadrul financiar multianual post 2013, Politica Agricolă Comună şi Politica de coeziune. "Suntem foarte apropiaţi în opinii pe cea mai mare parte a agendei europene şi sper ca preşedinţia daneză să se concentreze cu succes pe piaţa internă, pe politicile de relansare a creşterii economice şi pactul de competitivitate şi să nu piardă din vedere importanţa Parteneriatului Estic, în special relaţiile cu R. Moldova şi extinderea UE", a mai declarat ministrul român de externe.
El a reamintit că atât România, cât şi Danemarca au o prezenţă militară importantă în sudul Afganistanului şi ajută autorităţile de la Kabul în efortul lor de a construi un stat viabil şi, de asemenea, Bucureştiul şi Copenhaga au perspective comune în legătură cu provocările legate de terorism, schimbările climatice, evoluţia demografică, dar şi securitatea energetică.
Ministrul Teodor Baconschi a mai afirmat că în discuţiile cu oficialii de la Copenhaga a notat şi cifrele pozitive din comerţul bilateral, care este în creştere. "Aşteptăm şi noi investiţii daneze în România, în domeniul energiei regenerabile", a spus ministrul de externe. şeful diplomaţiei a arătat, de asemenea, că Danemarca ocupă în prezent locul 21 în topul investititorilor străini, dar 1,5% din suprafaţa agricolă a României este deţinută de companii daneze.
Ministrul de externe a mai declarat că le-a prezentat partenerilor din Danemarca cele mai recente evoluţii legislative din România, printre care parteneriatul public-privat, noul Cod al Muncii, şi a explorat, de asemenea, noi oportunităţi pentru antreprenorii danezi interesaţi de România.
Pe de altă parte, ministrul Teodor Baconschi a reiterat şi dorinţa autorităţilor de la Bucureşti de a întări cooperarea poliţienească cu Copenhaga. "E un element foarte important, am avut deja aici două misiuni comune ale celor două poliţii şi ne aşteptăm ca, prin extinderea cooperării biletarele în acest domeniu, să ţinem sub control şi fenomenul infracţional, dacă el atinge vreo cotă care să-i alarmeze pe partenerii danezi", a explicat ministrul român de externe.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro