Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Baconschi este pentru respectarea rolului monarhiei în istoria României

"Actul de abdicare al Regelui Mihai a fost ultima piedică legală în planul de comunizare a României. Prin urmare, trebuie tratat ca un episod tragic în istoria noastră", a declarat ieri ministrul Teodor Baconschi.
În ceea ce priveşte controversele apărute după declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, ministrul de Externe s-a arătat suprins de instrumentalizarea politică de către opoziţie a acestei situaţii. "Ne trezim într-o ţară majoritar pro-monarhistă, deşi în cronica ultimilor 20 de ani, PSD, pe atunci PDSR sau FSN, s-a ilustrat nefericit prin brutalizarea aproape fizică a Regelui Mihai, chiar dacă, ulterior, găsind un culoar liber, fostul preşedinte Iliescu a procedat la o aşa-zisă împăcare cu Casa Regală şi, totodată, la o seamă de restituiri de proprietăţi", a afirmat ministrul Teodor Baconschi.
El a adăugat că istoria trebuie citită aşa cum este consemnată în documente şi a îndemnat ca subiectul monarhiei să nu fie politizat excesiv. "Ne trebuie puţină seninătate şi, bineînţeles, mă pronunţ pentru civilitate şi pentru respect faţă de rolul monarhiei în istoria României. Niciun om care cunoaşte această istorie nu poate subestima rolul de mari constructori de instituţii şi, până la urmă, funcţia Casei Regale în trecut, în modernizarea României şi în alinierea ei europeană", a arătat şeful diplomaţiei române.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii