Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Avocaţii din Brăila protestează

• ei vor purta banderole albe şi vor protesta la sediul Palatului de Justiţiei • avocatul Daniel Prunău, decan al Baroului Brăila, ne-a declarat că avocaţii brăileni au decis să se alăture colegilor din ţară, care trag un semnal de alarmă în legătură cu nivelul şi modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu

 

Începând de ieri, 11 februarie, avocaţii din Bucureşti şi din mai multe judeţe protestează pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu nivelul şi modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu. Avocaţii brăileni sunt şi ei angrenaţi în acţiuni de protest, acţiunea fiind organizată la Palatul de Justiţie. Avocaţii vor purta banderole albe pe braţ şi au avertizat că vor organiza astfel de acţiuni până la soluţionarea disfuncţionalităţilor din sistemul de asistenţă juridică.

Avocatul Prunău Daniel, decan al Baroului Brăila, ne-a declarat că avocaţii brăileni au decis să se alăture colegilor din ţară.

Contactat telefonic, acesta ne-a transmis că avocaţii brăileni sprijină demersurile colegilor din ţară şi vor fi organizate acţiuni de protest din data de 11 februarie şi până pe 24 februarie.

Potrivit presei centrale, proteste sunt anunţate de barourile din Alba, Argeş, Buzău, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Timiş. În Bucureşti, avocaţii au decis să se adune pe scările Curţii de Apel. Protestul este etapizat astfel: prezentarea avocaţilor în cauzele respective, purtând o banderolă albă pe braţ in perioada 11 februarie – 24 februarie; asigurarea asistenţei judiciare exclusiv în cauzele penale în care se discută măsurile preventive în perioada 25 februarie – 10 martie; neasigurarea asistenţei judiciare, la început câte 30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi pe termen nelimitat, până la identificarea şi aplicarea soluţiilor la problemele semnalate, cu începere din 11 martie 2019.

În presa centrală se prezintă toate solicitările avocaţilor care vizează:

- Majorarea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru prestarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

- Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneraţiilor cuvenite curatorilor.

- Eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.

Conform avocaţilor, protestul de luni este premergător întâlnirii programate cu membrii Comisiei pentru Cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senat împreună cu Comisia juridică de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, la care vor participa şi reprezentanţi ai UNBR, Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice, Parchetul General, CSM şi preşedinţii comisiilor de buget din cele două camere ale Parlamentului.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii