Mergi la conţinutul principal

Avalanşă de furturi în zona zero a Brăilei

În plin centru vechi al Brăilei, într-o zonă des vizitată de turiştii care vor să vadă casa memorială a literatului D.P. Perpessicius, aproape nicio canalizare stradală nu mai are capac. Nici gaigărele de scurgere nu mai sunt acoperite cu grătare de fontă, iar capacele lipsesc şi de pe căminele de acces de pe trotuare. Locatarii străzilor Cetăţii, Citadelei, Cazărmii sau Militară spun că trebuie să fie cu ochii în patru şi atunci când circulă cu maşina în zonă, dar şi când îşi lasă copiii la joacă, deoarece există permanent pericolul ca aceştia să cadă în vreo gură de canalizare. Situaţia este cauzată, după cum afirmă cetăţenii, de nişte familii de romi care locuiesc pe Str. Militară şi care se ocupă cu sustragerea capacelor de fontă, dar şi cu alte furtişaguri. "Au intrat şi în garajele vecinilor, au furat şi baterii de la maşinile parcate pe stradă, unei bătrâne i-au luat găinile din curte. Fură tot ce le pică în mână, burlane, grilaje metalice de la ferestre, nu mai avem linişte cu ei aici", spun locatarii revoltaţi. Aceştia zic că situaţia s-a înrăutăţit de vreo lună de zile, de când câţiva dintre romii în cauză au ieşit din puşcărie.
"S-au făcut plângeri peste plângeri la Poliţie, dar degeaba. Vin, îi iau la secţie şi le dau drumul. Cică nu au ce să le facă, fiindcă aşa sunt legile. Eu sunt avocat de meserie, cunosc foarte bine legile şi pot să spun, cu toată răspunderea cuvintelor, că poliţia nu îşi face datoria. Faptele pe care le fac aceşti cetăţeni pot fi încadrate la furt calificat, deci este vorba despre o infracţiune existentă în Codul Penal. Cum să spui că nu ai ce să le faci?!", ne-a spus Bunu P., locatar al străzii Cetăţii. Acesta a ţinut să adauge că prejudiciul provocat de romii puşi pe furat sunt de ordinul miilor sau zecilor de mii de lei. "Numai dacă socotim câte capace de fontă au sustras de pe toate străzile din jur, deja avem o sumă considerabilă. Deci, dacă domnii poliţişti ar face o anchetă serioasă, să vadă ce prejudicii există şi unde ajung aceste capace de fontă pe care hoţii le sparg cu barosul pe domeniul public, în văzul tuturor, atunci s-ar proba o serie întreagă de infracţiuni, iar vinovaţii ar ajunge după gratii. Dar nu există voinţă pentru efectuarea unei astfel de anchete...", conchide avocatul de pe strada Cetăţii.
Un alt locatar al străzii respective ridică o altă problemă: "După ce or să termine de furat toate capacele de canalizare, ce or să facă? Nu cumva or să intre peste noi în casă, la cât tupeu au fiindcă nu le face nimeni nimic?".
Pentru a ne face o idee despre valoarea prejudiciului cauzat de furturile de capace de canalizare, am solicitat date cât mai exacte de la Compania de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila. Conducerea acestei companii a considerat, însă, că subiectul nu prezintă suficient interes, refuzând să ne dea un răspuns concret.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro