Mergi la conţinutul principal

Avalanşă de condamnări pentru liderul reţelei "Pleşcan"

Liderul reţelei de cerşetori "Pleşcan", cel care a pus pe picioare o "afacere" ce i-a adus sute de euro în buzunare, a fost condamnat la 5 ani închisoare într-unul dintre dosarele în care este judecat. Sentinţa a fost dată de magistraţii Tribunalului Brăila, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane. Veştile proaste nu s-au terminat aici pentru Constantin Pleşcan, zis "Raj", vineri el urmând să îşi primescă pedeapsa în cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Tribunalului. În plus, traficantul a fost condamnat şi în Franţa, în septembrie 2011, de Tribunalul Corecţional din Quimper, la 5 ani închisoare pentru infracţiuni pe teritoriul francez, printre care şi infracţiunea de proxenetism în formă continuată, victimă fiind o persoană care a cerşit în favoarea familiei Pleşcan. Ceilalţi membri ai grupării au fost condamnaţi anul trecut, la câte 8 ani închisoare pentru trafic de persoane şi asociere în grup infracţional, ei ajungând până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în speranţa că vor obţine pedepse mai blânde, însă fără succes. Singurul care nu fusese condamnat era "şeful de trib", aflat la închisoare în Franţa, el fiind arestat de autorităţile franceze pe 14 septembrie 2010. La sfârşitul lunii aprilie, "Raj"a ajuns însă pe meleagurile brăilene pentru a fi judecat în dosarele de trafic de persoane, el fiind săltat de poliţişti de la Aeroportul "Henri Coandă". Constantin Pleşcan (54 de ani), arestat în Franţa pentru alte infracţiuni, a fost predat în favoarea autorităţilor române, pentru o perioadă de 6 luni.

Persoane sărmane obligate să cerşească şi lăsate fără bani

Potrivit procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, în anul 2009, Constantin Pleşcan (54 de ani), zis "Raj", împreună cu soţia, copiii şi alte persoane, au constituit o reţea de trafic de persoane care a acţionat pe relaţia România-Franţa. Familia Pleşcan a reuşit să facă bani frumoşi de pe urma unor persoane sărmane, pe care le trimitea în Franţa, le obliga să cerşească şi le lua apoi banii obţinuţi, invocând diferite "datorii". Capul familiei era cel care coordona afacerea, în timp ce soţia sa, Liontina (51 de ani), fiii lor - Cătălin (31 de ani), Gheorghiţă (23 de ani), zis "Nandu", Marian (22 de ani), Robert (33 de ani) -, ginerele lui Constantin, Romeo Ilie Pleşcan (29 de ani), zis "Jumară", şi alte două persoane, Marian Cristea (32 de ani), zis "Pârtea", şi Veronica Mavroian (20 de ani), concubina lui Gheorghiţă Pleşcan, se ocupau de racolarea şi supravegherea cerşetorilor. Potrivit anchetatorilor, membrii reţelei racolau persoane de etnie romă, cu situaţie materială precară, cărora le promiteau câştiguri materiale însemnate sau împărţirea sumelor de bani obţinute din cerşit. Ulterior, însă, indivizii nu îşi mai respectau promisiunea şi profitau de neştiinţa persoanelor racolate, care, pe fondul unui nivel de cultură scăzut, nu îşi puteau contabiliza câştigurile. La fel de uşor cădeau în plasa traficanţilor persoane cu handicap fizic sau mintal, de a căror stare inculpaţii au profitat din plin. Reţeaua a acţionat până în primavara anului 2010, când au intrat pe fir poliţiştii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT Brăila, aceştia oprind din drum un microbuz în care se aflau 20 de persoane cu dizabilităţi, ce urmau să fie exploatate prin cerşetorie în Franţa. La domiciliul familiei Pleşcan au fost identificate alte persoane pregătite pentru a fi trimise la cerşit în Franţa. După cum arată procurorii, "Raj" era cel care avea autoritate asupra tuturor, el fiind cel care dădea dispoziţii cu privire la plasarea, supravegherea şi controlul corporal asupra cerşetorilor racolaţi. Cei care îndrăzneau să nu îi respecte ordinele erau pedepsiţi de Constantin Pleşcan prin exercitarea de presiuni sau violenţe verbale şi fizice. Membrii grupării infracţionale au fost capturaţi şi trimişi după gratii, iar procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a traficanţilor de persoane, ulterior aceştia fiind şi condamnaţi. Liderul reţelei este judecat în două dosare separate, iar acum au început să curgă şi pedepsele cu închisoarea. În dosarul în care a fost deja condamnat, Constantin Pleşcan a fost trimis în judecată pentru faptul că, împreună cu fiul său, Gheorghiţă, a racolat şi trimis la cerşit în Franţa două persoane cu handicap, una care locuieşte la Căminul pentru Persoane Asistate Brăila şi care avea un picior amputat, iar cealaltă cu afecţiuni tot la unul dintre membrele inferioare, cărora le-a promis bani pentru tratamente. În această cauză, "Nandu" a mai primit o condamnare de 8 ani închisoare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro