Mergi la conţinutul principal

Autori brăileni, la Festivalul naţional al cărţii din Galaţi

În perioada 27 - 30 iunie, la Galaţi, se desfăşoară prima ediţie a Festivalului naţional al cărţii "Axis Libris". Sâmbătă, 27 iunie, la ora 16, în cadrul festivalului, autorii brăileni publicaţi la editura "Tritonic" şi-au prezentat volumele. Alături de Bogdan Hrib, directorul editurii, s-au aflat autorii Monica Paraschiv, Marian Coman şi Cristian Robu Corcan. Bogdan Hrib a început prin a prezenta volumele şi colecţiile din care acestea fac parte. Au fost luate în discuţie "Combinagii de profesie. Războiul găştilor", de Monica Paraschiv şi "Teoria flegmei. Apel la mitocănie", de Marian Coman, apărute în colecţia Publicistică, şi "Când vine vremea gâştelor sălbatice", de Cristian Robu Corcan şi "Testament de ciocolată", de Marian Coman, din colecţia Lit.

Monica Paraschiv a fost prima care a luat cuvântul şi a vorbit despre volumul său de publicistică. Titlul, apreciat de Bogdan Hrib "unul care m-a ucis prin originalitate" este explicat chiar de autoare, el cuprinzând cel mai important aspect al volumului: "Fiecare dintre noi ne-am lovit de găşti şi nu mă refer aici la găştile de cartier ci la unele mai periculoase, care se află în poliţie, în justiţie, în cancelariile şcolilor, în administraţia publică, pentru că ele sunt mult mai periculoase decât micile găşti de cartier. Şi mai periculoase decât acestea, sunt găştile din politică, ivite din seva comunismului, care au distrus idei generoase". Oraşul gazdă fiind Galaţi, autoarea a făcut referire şi la extinderea acestui război între "găştile" politice din Brăila şi Galaţi. "Acest război al găştilor nu se reduce, din păcate, doar la nivel local, de exemplu doar în Brăila sau doar în Galaţi, ci din contră el s-a extins într-atât încât găştile politice ale celor două oraşe se războiesc între ele distrugând un ideal. Din cauza acestui război, Brăila şi Galaţiul nu pot profita de un mare avantaj. Acela de a fi împreună a doua aglomerare urbană după Bucureşti", a ţinut să sublinieze Monica Paraschiv.
După acest volum de publicistică, Cristian Robu Corcan a trecut la ficţiune, vorbind despre romanul său "Când vine vremea gâştelor sălbatice". Autorul a vorbit despre personajul principal al romanului, un tip care lucrează la bibliotecă, pe nume Alexandru. "Nu veţi citi o carte despre un bibliotecar, ci veţi citi o carte despre un tip hotărât, cu părţi negative şi părţi pozitive, un personaj care se opune colectivităţii, care nu are cum să rezoneze în colectiv. Cu toată tentaţia canonică de autoficţiune, romanul este ficţiune pură, cartea fiind scrisă la persoana I dintr-un sentiment de onestitate faţă de personajul principal", a spus Cristian Robu Corcan.

Marian Coman, scriitor mai vechi al editurii Tritonic, are trei volume publicate, două de proză "Nopţi albe şi zile negre" şi "Testament de ciocolată", şi unul de publicistică "Teoria flegmei. Apel la mitocănie". Marian Coman a început prin a-şi prezenta volumele şi a le recomanda participanţilor la festival, fiindu-i însă greu să-şi încadreze cărţile: "Nu-mi plac etichetele, volumele mele de proză sunt pur şi simplu literatură. Ele vorbesc despre miracolul vieţii fără moarte prin scris".
La finalul prezentării, Bogdan Hrib a vorbit despre cele mai bine vândute titluri din acest an de la editura Tritonic: "Ultimul papă" de Luis Miguel Rocha şi "Lună plină" de Kelley Amstrong.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro