Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Au sosit cupoanele agricole!

Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) - Sucursala Braila, prin cele 5 centre locale, a primit, pina ieri, 513 cereri de acordare a subventiei de 150 lei/ha (1,5 milioane de lei vechi). Conform OUG nr. 65/2006, sprijinul va fi acordat sub forma de bonuri valorice, ce vor fi destinate infiintarii culturilor de toamna, mai precis pentru achizitia de seminte, pesticide si ingrasaminte.
Astfel, la Centrul Local Viziru au fost depuse 144 de cereri, pentru o suprafata de 6.020 ha; la Centrul Local Braila, 68 cereri, pentru 39.967 ha; la Centrul Local Movila Miresii, 101 de cereri, pentru 2.405 ha, la Centrul Local Ciresu, 119 de cereri, pentru 3.512 ha, iar la Centrul Local Faurei, 81 de cereri, pentru 2.215 ha. In total APIA a inregistrat 513 cereri din care 85 de la persoane juridice. Suprafata pentru care a fost solicitat sprijinul este de 54.120 ha. Cele mai multe cereri sint depuse pentru griu, 28.320 ha si rapita, 20.735 ha. Celelalte cereri vizeaza putin peste 3.000 ha de orz, circa 1.800 ha orzoaica, 214 ha lucerna si 1 ha secara.

La Rosiori nu a fost inregistrata nici o cere

Pentru a intra in posesia acestei subventii, fermierii trebuie sa depuna la Centrul Local APIA pe raza caruia este inregistrat terenul o cerere tip. Cererile se inregistreaza de reprezentantii centrelor locale insotite de documentele privind identitatea solicitantului si cele privind forma de exploatare a terenului. Nu toti fermierii, insa, se arata interesati de sprijinul guvernamental. De la Rosiori, de exemplu, specialistii APIA nu au inregistrat nici o cerere, si doar cite una de pe razele comunelor Bertesti, Cazasu, Marasu, Gemenele, Salcia Tudor, Victoria si Faurei.

Movila Miresii, prima in top

La polul opus, cu cele mai multe cereri depuse, se afla satenii de la Movila Miresii. 68 dintre ei au solicitat deja sprijinul de 150 lei/ha, pentru o suprafata de 732 ha. Satenii din Movila sint urmati indeaproape de cei din Dudesti, cu 54 de cereri, si Stancuta, cu 45.
Termenul limita de depunere a cererilor este 1 noiembrie. Cupoanele trebuie utilizate pina la 1 decembrie. Cele ramase nefolosite pina la aceasta data isi pierd valabilitatea.
Pot beneficia de cupoane producatorii agricoli persoane fizice si/sau juridice, care detin sau exploateaza terenuri arabile in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati in participatiune, societati agricole constituite in baza Legii nr 36/1991, a Legii nr. 31/1990 sau a Legii nr. 566/2004 a cooperativelor agricole, daca sint inregistrati in Registrul Agricol, Registrul Fermelor, ori care figureaza in orice evidente funciare si infiinteaza culturi in toamna acestui an.

Veniti de ridicati cupoanele!

Ieri, conducerea APIA Braila ne-a informat ca toate centrele locale au intrat deja si in posesia cupoanelor. Bonurile valorice au ajuns la Braila la inceputul acestei saptamini, iar intre timp au fost distribuite in teritoriu. Conform optiunilor initiale ale fermierilor, in aceasta toamna ar fi trebuit insamintate putin peste 70.000 ha, din care cea mai mare parte a suprafetei cu griu, 51.000 ha si rapita circa 18.000 ha. Restul suprafetei urma sa fie insamintata cu orz si orzoaica de toamna. Acordarea cupoanelor a facut insa pe multi fermieri sa se razgindeasca. La rapita, de exemplu, ieri, Directia pentru Agricultura centralizase deja peste 28.000 ha insamintate. Specialistii preconizeaza ca dupa inceperea efectiva a actiunii de distribuire a cupoanelor asemenea surprize sa apara si la celelalte culturi.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii