Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Athena" vrea s-o stearga

Dupa ce s-a jucat ani de zile cu nervii brailenilor, lucrind exasperant de incet si tinind strazile incluse la canalizare decopertate si pline de noroaie cu lunile, firma greceasca "Athena" ar vrea sa inchida santierul pur si simplu si sa ne lase cu lucrarea neterminata. Culmea, se pare ca ar putea sa o faca legal, fara sa poata fi trasa la raspundere de nimeni. "Calul troian"pe care-l au grecii in curtea Primariei Braila este o clauza din contractul semnat, in 2004, de "Athena" si Ministerul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice. Dupa cum ne-au informat surse din cadrul Primariei Braila, respectiva clauza stipula ca firma din Grecia, care a cistigat licitatia pentru desemnarea constructorului in cadrul programului de extindere a canalizarii in cartierele periferice ale Brailei, nu trebuie sa plateasca impozite pe salarii catre fiscul romanesc, pentru angajatii greci care vin sa lucreze in orasul nostru. In 2005, cind au inceput lucrarile, aceste impozite nu s-au platit. In 2006, insa, a intervenit Curtea de Conturi care a reclamat faptul ca o astfel de clauza este ilegala si a cerut firmei "Athena" sa respecte legile din Romania si sa isi achite toate obligatiile fiscale, ca orice angajator. Grecii s-au conformat si au platit impozitele pe salarii pentru cei citiva rezidenti adusi la Braila, dar de fiecare data cind au dat banii au protestat, afirmind ca nu se respecta contractul. Suma totala, achitata din 2005 pina in prezent se ridica la 150.000 euro. In ultima vreme, cei de la "Athena" au devenit tot mai virulenti in privinta acestor impozite, cerind imperios sa se respecte contractul si sa li returneze banii dati "in plus". Guvernul, care a semnat in fapt contractul cu "Athena", ii da dreptate firmei grecesti, insa nu se grabeste sa plateasca cei 150.000 euro. Asta pentru ca, spun guvernantii bucuresteni, managementul programului a fost cedat, in 2007, de catre MDLP beneficiarului final al lucrarilor de canalizare, adica Regiei Autonome "Apa". Cu alte cuvinte, pisica este aruncata in curtea brailenilor.
Primarul Aurel Simionescu ne-a confirmat aceste informatii, precizind ca nu prea vede o rezolvare a problemei. "Suma in sine nu e mare, dar atit timp cit nu exista o baza legala pentru decontarea celor 150.000 euro, nu vad cine de la Regia “Apa” sau Primarie si-ar putea asuma responsabilitatea de a semna efectuarea platii catre “Athena”", ne-a declarat primarul. Partea proasta e ca exista semnale potrivit carora "Athena" ar vrea sa profite de aceasta incurcatura pentru a inchide santierul la Braila, inainte de a finaliza lucrarile. Concret, grecii ar fi amenintat Primaria ca, daca nu se respecta clauza referitoare la impozite, vor rezilia contractul si vor pleca. Un astfel de gest ar lasa citeva strazi din cartierele Chercea si Radu Negru neasfaltate si pline de mormane de moloz. In cea mai grea situatie se afla strada Comuna din Paris din Chercea, o artera rutiera foarte importanta, pe care nu se mai poate circula de aproape doua luni. "Noi speram sa gasim o rezolvare, pentru a fi finalizate si aceste ultime strazi din proiectul ISPA", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu.

Un contract cu ghinion

Reamintim ca, in 2004, Braila a obtinut o finantare europeana ISPA, pentru extinderea canalizarii in cartierele periferice Chercea, Radu Negru si Brailita si asfaltarea strazilor aferente, in lungime totala de 30 kilometri. Proiectul, in valoare de 17,7 milioane de euro, suma ce urma sa fie achitata in proportie de 75% de UE si 25% de Consiliul Local Municipal, avea termen final de executie luna decembrie 2006. Licitatia pentru desemnarea constructorului a fost cistigata de "Athena" SA Grecia, iar contractul a fost semnat, din partea romana, de Ministerul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice. Din pacate, "Athena" a inceput treaba abia in 2005, iar pina in decembrie 2006 abia a reusit sa efectueze circa 60% din totalul lucrarilor. Pina in vara anului 2007 santierul a mai avansat foarte putin, iar programul a fost pe punctul de a fi oprit de oficialii europeni, pe motiv ca s-a depasit termenul de executie. Daca se intimpla asa, UE ar fi pretins sa i se inapoieze banii pe care ii decontase pentru lucrarile efectuate pina in acel moment. Iar acele milioane de euro ar fi picat in sarcina bugetului Brailei. Primaria, condusa atunci de Constantin Cibu, a reusit, insa, sa obtina o extindere a termenului de executie, pina in primavara anului 2008, printr-un artificiu care a presupus suplimentarea investitiei cu inca 4,7 milioane de euro si includerea in program a unor strazi in lungime totala de 7 km. Din cite se vede, nici acest termen nu a putut fi respectat de "Athena" si, cum necum, tot brailenii risca sa fie penalizati!
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii