Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Athena" se scoala din morti

Veste mare pentru brailenii care locuiesc pe strazile desfundate de firma "Athena": exista sanse ca, de luna viitoare, acestea sa fie aduse la un stadiu circulabil, prin asternerea stratului de pietris aferent fundatiei, pentru o viitoare asfaltare. Care asfaltare nu se va putea efectua, insa, decit dupa ce se va incalzi vremea, adica din primavara anului viitor. Strazile respective au ramas in stadiul de transee, dupa ce s-a sapat pentru extinderea sistemului de canalizare, fiindca grecii de la "Athena" si-au facut o imagine atit de proasta incit nici un furnizor de balast si piatra nu mai voia sa le dea marfa pe datorie. Primarul Constantin Cibu a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca problema materiei prime pentru realizarea fundatiilor s-a rezolvat. "Reprezentantii firmei “Athena”, impreuna cu sefii din Grecia, m-au informat ca firma lor a fost preluata de o firma mult mai puternica, si mi-au facut dovada ca sint in stare sa faca platile necesare subfurnizorilor si mi-au aratat contractele facute pentru balast. E vorba de 2.500 de tone, intr-o prima faza, dupa care se vor contracta si alte cantitati. Mi-au aratat contracte semnate de ei si de beneficiari, cu avans platit, cu toate treburile astea, ca, de obicei, cam pacaleau. Promisiunea lor este de a finaliza strazile din Radu Negru si Chercea, in sensul ca vor fi acoperite cu balast compactat, astfel incit sa se poata circula normal cu autovehiculele. Nu va mai fi noroi, vor putea intra masini de Salvare, de Pompieri. In primavara, dupa ce se incalzeste vremea, toate aceste strazi vor fi asfaltate", a spus Cibu. Primarul afirma ca, de data asta, exista sperante mari ca grecii sa se tina de cuvint, mai ales ca i-au solicitat sprijinul pentru gasirea unei firme de transport cu care sa aduca in Braila mii de tone de balast, de la o cariera din Focsani. "Am gasit firma si sper ca se vor tine de cuvint. Seful lor financiar, care a venit din Grecia, mi-a promis solemn ca isi vor respecta angajamentele", a mai declarat Cibu.

Nu au avut bani!

Pina sa intervina noile schimbari anuntate ieri de Cibu, grecii de la "Athena" au intrat in impas din cauza ca nu aveau bani in cont. Contractul de extindere a sistemului de canalizare al municipiului prevede ca lucrarile se fac pe cheltuiala antrepenorului, adica a firmei "Athena", urmind sa i se deconteze banii la 45 de zile de la finalizarea fiecarui obiectiv. Daca firma ar fi avut lichiditati suficiente, treaba ar fi mers fara probleme. Cum, insa, grecii erau nevoiti sa se imprumute in banci sau sa ia materia prima pe datorie, pina la decontarea lucrarilor, a aparut acest blocaj de pe urma caruia sufera miile de braileni care locuiesc pe strazile incluse in proiect.
Autoritatile locale au evitat sa rezilieze contractul cu firma greceasca, de teama ca strazile desfundate ar fi putut ramine in actualul stadiu ani de zile de acum incolo. Daca "Athena" era gonita din Braila, trebuia facuta o noua licitatie pentru stabilirea altui antrepenor, iar procedura ar fi durat foarte mult, fiindca nu s-ar fi organizat pe plan local ci la nivelul Uniunii Europene. In plus, se pare ca, pentru a pune mina pe lucrare, in urma cu trei ani, grecii au sublicitat foarte mult, cind s-au angajat sa implementeze proiectul contra a doar 17,7 milioane de euro. Dupa prima licitatie, suma aceasta a ramas "batuta in cuie". Daca luam in calcul ca montarea conductelor de canalizare le-a fost deja decontata grecilor, cu circa 10 milioane de euro, reiese ca, pentru refacerea si asfaltarea strazilor incluse in proiect au mai ramas vreo 7 milioane de euro. Constructorii cu experienta spun ca nu s-ar baga sa asfalteze zeci de strazi cu doar atitia bani, deci e posibil ca, daca pleaca grecii, sa asteptam mult si bine pina se va gasi o alta firma care sa termine ce au inceput ei. Pe acest principiu, autoritatile locale au tolerat modul de lucru atit de defectuos al firmei "Athena", lasindu-i pe greci sa deruleze lucrarile in felul lor si sprijinindu-i chiar, dupa posibilitati. Dupa cum v-am mai informat, asta vara, primarul Constantin Cibu a insistat la Ministerul Economiei si Comertului sa se prelungeasca termenul limita al contractului de canalizare a cartierelor marginase ale Brailei. Astfel, de la 31 decembrie 2006, termenul a fost extins pina in primavara anului 2008. In plus, la valoarea contractului, de 17,7 milioane de euro, s-au adaugat inca 4,7 milioane de euro, pentru a se canaliza si alte strazi, neincluse in proiectul initial. In baza extinderii termenului limita si a valorii contractului, "Athena" a luat un credit de citeva milioane euro, pentru a relua lucrarile care, in vara, se blocasera complet. Din cite s-a vazut, banii aceia s-au terminat iar grecii intrasera din nou in impas si nu puteau finaliza repararea strazilor. Daca declaratia primarului Cibu se va adeveri, chercenii si ceilalti braileni aflati in situatii similare, vor putea merge, in curind, pe propriile strazi si altfel decit cu cizme de cauciuc in picioare.
Categorie articol: 

Comentarii