Mergi la conţinutul principal

Atenţie cum votaţi la alegerile parlamentare! Cine nu respectă legea riscă amendă sau chiar închisoare

duminică, în ziua votului, aproape 300 de poliţişti brăileni vor fi în acţiune, la nivelul judeţului Brăila, pentru buna desfăşurare a scrutinului electoral • codul penal prevede închisoare pentru împiedicarea dreptului la vot, determinarea alegătorilor să voteze un anumit candidat sau pentru persoanele care votează de mai multe ori

 

Procesul votării trebuie să se desfăşoare conform legii, în caz contrar pedepsele fiind usturătoare. Poliţiştii vor avea grijă ca la secţiile de vot să nu apară incidente iar procesul electoral să fie unul corect. 

Poliţia Română a luat toate măsurile pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică, pe întreaga durată a desfăşurării alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, din data de 11 decembrie.

Astfel, duminică, peste 270 de poliţişti brăileni vor fi angrenaţi în activităţi specifice, la nivelul judeţului Brăila, pentru buna desfăşurare a scrutinului electoral, numărul fiind suplimentat faţă de dispozitivul curent. Vor fi asigurate măsurile de pază şi protecţie, de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale. De asemenea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila va desfăşura activităţi în vederea gestionării posibilelor incidente cu caracter electoral.

 

Ce trebuie să ştie alegătorii

Orice persoană are dreptul la vot dacă are 18 ani împliniţi şi nu i-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă. Votarea se desfăşoară între orele 07.00 şi 21.00.

Codul penal prevede la Titlul IX, art. 385 - 393, care sunt faptele care constituie infracţiuni electorale, şi care sunt pedepsele prevăzute de lege. 

Astfel, împiedicarea, prin orice mijloace, a exercitării drepturilor electorale se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri sau alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi  ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Potrivit Codului Penal, şi frauda la vot, adică fapta unei persoane care votează de mai multe ori, se pedepseşte tot cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Aceeaşi pedeapsă se aplică şi persoanei care utilizează la vot o carte de identitate falsă. Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare , pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Contravenţiile legate de procesul alegerilor locale sunt prevăzute la Capitolul XI din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputailor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Sesizaţi orice încălcare a legii electorale la 112!

 

Program prelungit la buletine

Astăzi şI mâine este program prelungit la Serviciul Public Comunitar Judeţean de Evidenţă a Persoanei (SPCJEP). Chiar şi în ziua votării, cetăţenii care au nevoie de acte de identitate valabile, se pot prezenta la sediul instituţiei pentru a se pune în legalitate şi a putea merge la vot. Astfel, în ziua premergătoare votului, adică sâmbătă, 10 decembrie, programul este între 8.00 şi 16.00. Duminică, serviciul este deschis de la ora 7.00 şi până la ora 21.00.  După cum ne-a precizat şeful SPCJEP, Livia Damian, în aceste două zile se va lucra numai pentru punerea în legalitate a persoanelor care au drept de vot şi nu au acte valabile. Astfel, cetăţenii care au buletinele expirate, pierdute sau deteriorate se pot prezenta pentru a-şi obţine documente noi

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro