Mergi la conţinutul principal

Ateliere meşteşugăreşti, spectacole şi reconstituirea unei case de pescari, la Festivalul Peştelui

• prima ediţie a festivalului finanţat pe bani europeni va debuta joi, 19 septembrie, şi va dura 4 zile • pe lângă concertele pe care le vor susţine Zdob şi Zdub şi Taraful din Clejani, vor mai fi ateliere meşteşugăreşti, amenajate pe genuri de creaţie, în cadrul cărora vor avea loc demonstraţii practice ale tehnicilor de lucru tradiţionale

 

Mai sunt doar 6 zile până la prima ediţie a Festivalului Peştelui, eveniment ce se vrea a fi unul de referinţă pentru turismul românesc. Prin prisma acestui festival, aşezat lângă altele de anvergură naţională şi internaţională, Brăila îşi încearcă, încă o dată, “cartea” pentru a convinge turiştii să viziteze zona noastră în orice anotimp. Evenimentul se va desfăşura pe parcursul a patru zile, pe Faleză, şi va cuprinde ateliere meşteşugăreşti şi concerte de muzică uşoară şi populară. Vor fi amplasate 30 de căsuţe ce vor avea rolul, pe de o parte, de prezentare şi protejare a produselor trandiţional-pescăreşti, iar pe de altă parte, de a recrea imaginea specifică a târgurilor de odinioară organizate la malul Dunării. Un alt punct de atracţie va fi reprezentat de două standuri, unul va ilustra tradiţiile locale specifice satului pescăresc, iar celălalt va avea ustensile de pescuit şi ambarcaţiuni de pescuit. Practic, se va încerca reconstituirea unei casei vechi a unei familii de pescari din zona Brăilei. Atelierele ce vor fi deschise pe toată perioada festivalului vor fi amenajate pe genuri de creaţie, precum vopsitul cu plante tinctoriale, ţesutul ştergarelor, costumele populare, prelucrarea lemnului, cusutul pe etamină, confecţionarea de podoabe populare sub îndrumarea meşterilor populari, dar şi o expoziţie cu desene realizate de copii. Aceste ateliere vor sensibiliza, în primul rând, copiii în ceea ce priveşte etnografia locală. Important de precizat este faptul că în cadrul acestora vor avea loc demonstraţii practice ale tehnicilor de lucru tradiţionale.

Programul pe zile şi pe ore arată cam aşa: joi, 19 septembrie, va fi prima zi a festivalului. Va fi deschisă expoziţia cu produse tradiţional-pescăreşti. După amiază, va avea loc o plimbare pe Dunăre, iar seara va începe programul artistic pe scena de pe Faleză. Cei care vor deschide seria spectacolelor vor fi cei de la Şcoala Populară de Arte “Vespasian Lungu”, la ora 18.30. La ora 19.50, va urca pe scenă Ansamblul Comunităţii Ruşilor Lipoveni, iar 30 de minute mai târziu, Ansamblul “Constantin Condruz” din Gemenele. Ansamblul “Pandora” al Asociaţiei Culturale Filo-Elenă “Eleftheria” (colaborator al Cercului Militar Brăila) va încheia prima seară de spectacol. Mai trebuie menţionat faptul că atelierele meşteşugăreşti vor fi deschise începând cu ora 17.00.

Vineri, 20 septembrie, un nume cunoscut în domeniul culinar românesc va sosi în Brăila special pentru acest festival. Este vorba despre Chef Horia Vârlan, care va prepara produse din peşte. Spectacolele pe Esplanadă încep la ora 18.00, iar în deschidere vor fi elevii Palatului Copiilor. La ora 19.20, pe scenă va urca George Petrenco, urmat de Ansamblul “Parnassos” al Comunităţii Elene Brăila. Cea care va încheia programul artistic în cea de-a doua zi de festival va fi Maria Ciocan.

A treia zi de festival va aduce în oraşul nostru unul dintre cei mai renumiţi somelieri, Sergiu Nedelea. Cu o experienţă profesională de peste 25 de ani, acesta va desfăşura workshopuri tematice. Începând cu ora 18.00, pe scenă vor evolua ansamblurile “Muşeţeanca” (Însurăţei) şi “Dunărenii” (Chiscani), trupa Antic, Magdalena Duţu, iar la ora 20.20 va concerta trupa Zdob şi Zdub, invitatul special al serii.

Duminică, 22 septembrie, cei care nu au reuşit să viziteze atelierele meşteşugăreşti mai au o şansă, fiind ultima zi a festivalului. Programul artistic pe Esplanadă va începe la ora 18.00 şi va fi susţinut de Ansamblul “Gâuşărul Osmănean” (Unirea), Ansamblul “Pandelaşul” cu soliste de muzică populară şi Jampa Orchestra. Seara se va încheia cu un concert al Tarafului din Clejani. Jocul de lasere şi focul de artificii vor marca încheierea primei ediţii a Festivalului Peştelui.

 

Foto credit: Mihai Baciu / www.chettusia.com

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro