Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Atacul de la mall. Mărturii terifiante

bărbaţii care au intervenit primii şi l-au extras din maşină pe tânăr ne-au povestit clipele prin care au trecut • autorităţile ar fi ajuns destul de târziu pentru un incident de asemenea amploare, spun martorii •procurorii antimafia au deschis un dosar privind posibilele fapte de terorism ale lui Marius Valentin Parfenie, din ziua de duminică, atunci când a spulberat mai mulţi oameni cu o maşină furată • înainte de gestul său extrem, tânărul şi-a aşternut gândurile pe câteva foi, găsite ulterior la domiciliul său, în urma pecheziţiilor • nu şi-a povestit planul în bilete, însă ar fi scris că este rus născut în România - el fiind lipovean -, iar românii sunt “nesimţiţi” pentru că îşi bat joc de propria ţară • procurorul criminalist a dispus trimiterea lui Parfenie la expertiză psihiatrică •

 

Atacul de la mall a ajuns în atenţia procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei, procuror şef Mihaela Porime, a confirmat această informaţie pentru redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, în cursul zilei de ieri. Este vorba despre o sesizare din oficiu şi a fost deschis un dosar, în care faptele tânărului Marius Valentin Parfenie sunt cercetate ca acte de terorism, conform Legii 535/2004, art. 32, alin. 1, lit. a) şi c). Iată ce spune alineatul respectiv: “Constituie acte de terorism şi se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime, şi cu interzicerea unor drepturi săvârşirea uneia dintre următoarele fapte care, prin natura sau prin contextul săvârşirii lor, pot aduce atingere gravă unei ţări ori unei organizaţii internaţionale, atunci când sunt săvârşite în scopul de a intimida populaţia sau de a constrânge o autoritate publică sau o organizaţie internaţională să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să se abţină de la îndeplinirea unui anumit act ori pentru a destabiliza grav sau a distruge structurile politice fundamentale, constituţionale, economice ori sociale ale unui stat sau organizaţii internaţionale: a) omorul, omorul calificat sau vătămarea corporală; (...) c) distrugerea”.

Pe zi ce trece, alte detalii - care mai de care mai înfiorătoare - despre incidentul fără precendent în România ies la lumină. Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au reuşit să stea de vorbă atât cu procurorul criminalist care se ocupă de acest caz, cât şi cu “oamenii cu spirit civic”, aşa cum au fost numiţi de judecători în încheierea de şedinţă, care au oprit “vărsarea de sânge” pe care şi-o dorea Marius Parfenie.

Gândurile ascunse ale atactorului de la mall-ul din Vărsătura, Marius Valentin Parfenie (20 de ani), au ieşit la lumină, în urma percheziţiilor domiciliare efectuate de către anchetatori, luni dimineaţă. Au fost găsite 4 bilete scrise de mână în care tânărul îşi motiva oribilele fapte pe care avea să le comită duminică, 11 noiembrie. Se pare că a vrut oarecum să se descarce, dar şi să ofere răspunsuri pentru gestul său extrem. În acele rânduri, Parfenie anunţa că va urma “o zi istorică pentru România”. Procurorul criminalist Mircea Ciutac chiar a dispus trimiterea lui Parfenie la expertiză psihiatrică, după ce a citit acele bilete. Individul ar urma să ajungă, în zilele următoare, la Institutul Naţional de Medicină legală (INML) “Dr. Mina Minovici” Bucureşti. În ceea ce priveşte rezultatul privind un eventual consum de droguri, acesta nu a fost comunicat, încă, Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. În schimb, rezultatul alcoolemiei este gata, Marius Parfenie având o concentraţie alcoolică de 0,95 grame la mie în sânge.

 

Ce a scris atacatorul în bilete: «Vă voi distruge!»

În cele câteva rânduri, aşternute aiurea pe nişte hârtii găsite prin casă, Marius Valentin Parfenie a început prin a spune că el este rus născut în România, tânărul fiind lipovean. După cum ne-a explicat procurorul Mircea Ciutac, inculpatul a scris că are o problemă faţă de ţara în care s-a născut, fiind deprimat  de societatea românească. I-a numit “nesimţiţi” pe români, spunând că aceştia îşi bat joc de propria ţară şi nu fac nimic pentru a schimba ceva. Parfenie chiar voia să atragă atenţia asupra faptului că, în opinia sa, românii au ajuns să aibă nevoie de mici comunităţi - referindu-se probabil şi la cea din care el face parte - care să îi mişte din loc pe “proşti” şi că va urma “o zi istorică pentru România”. Totuşi, după cum ne-a mai spus sursa citată, inculpatul a ţinut să explice că ceea ce va face nu este un act terorist, ci este “patriotism şi iubire faţă de ţară”. Oricum, după atacul de la Mall, individul care a fost pus la pământ de câţiva oameni, striga că “Trebuie să curgă sânge în ţara asta....îţi plâng copiii, băi!”, dovadă că individul era supărat pe ţară.

În plus, în biletele găsite la domiciliu, tânărul a amintit şi de politicienii corupţi, de jandarmi şi poliţişti, afirmând că aceştia nu sunt în stare să schimbe ceva în ţara asta. Parfenie îndemna oamenii să se gândească la cei dragi, la copii, la nepoţi, la rude, căci pentru ei ar fi fost de preferat să se schimbe ceva în România.

Atacatorul a ţinut să menţioneze în bilete că nu voia bani sau faimă, ci ar fi vrut doar să aibă familia lângă el, lucru imposibil, pentru că tânărul pleca de ceva timp peste hotare pentru a munci, trimiţând bani în ţară pentru lucrări la casă, după cum a spus chiar tatăl lui. Mai mult, luni dimineaţă, Parfenie trebuia să plece în Suedia, având deja biletul de avion cumpărat. În opinia lui - lucru consemnat şi pe foile găsite de anchetatori - gestul său ar fi trebuit  - culmea - să îi influenţeze în mod “pozitiv” pe români şi să îi trezească la realitate. Ar mai fi scris şi un “sfat” românilor: să nu mai fie sclavi în ţara lor şi să nu se mai lase călcaţi în picioare.

Din păcate, i-a trimis pe “destinatarii” sfaturilor din bilete în spital, după ce i-a spulberat cu autoturismul. 

 

Şi-a recunoscut faptele şi a spus că vrea să facă o «tâmpenie»

În faţa procurorului, inculpatul Parfenie nu a dat dovadă că ar avea probleme psihice, ci a vorbit normal. Procurorul criminalist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Mircea Ciutac, ne-a explicat că, în timpul audierilor, şi-a recunoscut faptele, adică loviturile cu maşina, însă nu a dat vreo explicaţie logică. A spus doar că “a vrut să facă o tâmpenie şi apoi să se sinucidă. Insista că a vrut să facă o tâmpenie. El nu este lipsit de raţiune. S-a dispus trimiterea la expertiză psihiatrică la «Mina Minovici»“.

Inculpatului Parfenie i s-au pus întrebări şi cu privire la consumul de droguri, însă  acesta ar fi declarat, la audieri, că nu s-a drogat, spusele sale fiind susţinute şi de către o rudă apropiată. Dacă a consumat sau nu substanţe interzise, nimeni nu ştie deocamdată, dar rezultatele probelor prelevate vor indica adevărul. Despre acest subiect a vorbit şi tatăl lui Parfenie, bărbatul bănuind că cineva l-ar fi drogat, pentru că el nu ar fi putut comite un asemenea atentat ca cel de duminică, dacă mintea i-ar fi fost limpede. Totuşi, în perioada minoratului,  Marius a comis, chiar împreună cu tatăl său, o infracţiune de lovire sau alte violenţe, în primăvara anului 2015. Potrivit anchetatorilor, tânărul - pe atunci minor - l-a lovit pe un bărbat cu o bară metalică, dar nu a ajuns la închisoare, fiind pus sub supraveghere timp de 6 luni.

Trebuie menţionat şi faptul că familia Parfenie nu ar fi văzută cu ochi buni de către cei care locuiesc în vecinătate, în cartierul Pisc. Chiar şi anumiţi utilizatori de Facebook au comentat la articolele publicate pe site-ul “Obiectiv”, în acest sens.

 

Mărturiile terifiante ale «oamenilor cu spirit civic»

Aşa cum am scris la începutul acestui articol, redactorii cotidianului au reuşit să stea de vorbă şi cu bărbaţii care l-au scos din maşină pe Parfenie şi l-au ţinut la pământ până la sosirea primului echipaj de poliţie. Ei ar putea fi consideraţi “eroi”, căci şi-au asumat orice risc în momentul în care au deschis portierele maşinii şi l-au împiedicat pe individ să-şi ducă planul la bun sfârşit. Au dorit să rămână sub anonimat şi le-am respectat dorinţa, însă mărturiile lor sunt de-a dreptul terifiante. “Eram pe terasă, la o cafea, şi am auzit două bubuituri. Probabil atunci a lovit stâlpii mici din beton. Lumea se înghesuia să intre în hipermarket. Am ieşit repede afară să vedem ce se întâmplă, iar imaginea asta n-am să o uit: o maşină neagră, cu folii pe geamuri, nu vedeai cine e înăuntru, care se oprise în stâlpul uşii de acces, însă motorul era turat, semn că şoferul avea piciorul pe acceleraţie. Toţi încercau să fugă, iar la intrarea în magazin era aglomeraţie. Instinctul meu nu a fost să fug, ci să deschid uşa de la maşină să văd ce se întâmplă şi asta am şi făcut. Ştiţi ce mi-a spus individul când am deschis uşa? «Lasă-mă că trebuie să omor oameni!». Atunci am realizat, de fapt, gravitatea situaţiei. Am încercat să-i iau mâinile de pe volan, însă le avea încleştate. Stătea ţeapăn în scaun. Apoi am tras de picioarele lui să elibereze pedala de acceleraţie. Acul turometrului era la maximum. Chiar m-am gândit că dacă cedează stâlpul, praf mă face şi pe mine. Recunosc, l-am lovit în mâini ca să-l fac să dea drumul volanului, dar parcă nu simţea nimic. Au mai venit câteva persoane, ulterior, şi au început şi ele să-i dea peste mâini. În acelaşi timp, o altă persoană, pe care nu o cunosc, a deschis uşa din dreapta a maşinii şi a reuşit să-i scoată cheia din contact, după care a aruncat-o, în şocul ăla. După ce s-a oprit motorul maşinii, am avut curajul să intru în maşină şi să-l trag afară de la volan. Am fost ajutat şi de altcineva. E ceva suspect cu acest tânăr. Nu pot să uit cât de calm era şi nici vorbele pe care mi le-a zis când am deschis uşa...Eu bănuiesc că în momentul în care a încercat să intre cu maşina în centrul comercial şi s-a lovit de stâlpii din beton, a apărut o defecţiune la o roată, altfel nu-mi explic cum a doua oară când a încercat să intre în magazin autoturismul s-a dus tot în dreapta”, ne-a povestit bărbatul care l-a scos din maşină pe Marius Parfenie.

 

«Era atât de calm, nu a jignit nici măcar o secundă, nu a înjurat»

Un alt brăilean l-a pus la pământ, cu faţa în sus, şi l-a apărat de furia mulţimii. “L-am pus cu faţa în sus, ca să nu se poată lovi cu fruntea de beton şi să intrăm în altele. S-a uitat în ochii mei şi mi-a zis: «Împuşcă-mă! Împuşcă-mă!». După câteva secunde, a început să ţipe ceea ce s-a auzit şi pe filmarea care circulă în presă: «Trebuie să curgă sânge în ţara asta», iar la un moment chiar a încercat să se ridice. Alţii din jurul meu nu l-au lăsat, apucându-l pe umeri şi culcându-l iar la pământ. Atunci m-am aplecat puţin asupra lui, ca să nu mai încerce să se ridice, iar el mi-a zis «O să plângă copiii tăi în ţara asta!», apoi a mai dat să spună ceva despre jandarmi, dar n-am înţeles ce. S-a liniştit după acest episod, însă nu de tot, dacă pot spune aşa. La un moment dat, a vrut să bage mâna la piept spunând că vrea să-mi arate buletinul lui, însă nu l-am lăsat. Mă gândeam să nu scoată vreun cuţit sau cine ştie ce. I-am zis să stea liniştit, altfel îl linşează lumea. Deja în jurul meu se strânseseră foarte multe persoane. Unii au reuşit să-l lovească, însă eu am încercat să-l apăr. Le-am spus: «Lăsaţi justiţia să-l pedepsească, altfel o să aveţi şi voi probleme». Cât am stat lângă el, nu mi-a venit absolut deloc miros de alcool, pentru că s-a tot spus că a băut. Eu n-am simţit miros şi ar fi trebuit să se simtă. Încă un detaliu care m-a pus pe gânduri: era atât de calm, nu a jignit nici măcar o secundă, nu a înjurat. Un om băut mai scapă câteva înjurături, iar la ura pe care o avea în el de a vrut să omoare oameni, era de aşteptat măcar să ameninţe cu moartea. Dar nu, a stat liniştit până a venit Poliţia. Să vă mai spun ceva, norocul lui a fost că spaţiul a fost strâmt şi nu s-a putut strânge atât de multă lume, însă ce se întâmpla dacă îl puneam la pământ în parcare, în spaţiu deschis? Nu cred că mai reuşeam să-l apăr de furia mulţimii”, ne-a povestit cel care l-a predat autorităţilor.

 

«Sunt curios ce măsuri se vor lua în urma a ceea ce s-a întâmplat duminică»

Bărbatul mai are încă o nemulţumire, să-i spunem aşa. “Primul echipaj de poliţie a venit după 17 minute. Mie mi s-a părut o veşnicie, în nebunia aia, dar oricum 17 minute înseamnă foarte mult. De când a început el planul, de când l-a înjunghiat pe bărbatul ăla, apoi a lovit doi oameni pe Centură şi până a ajuns la mall, oare apelurile alea la 112 nu i-a pus pe gânduri că ceva se întâmplă? Nu s-au mobilizat atunci? Nu erau pregătiţi să vină mai repede ( poliţiştii - n.r.)? Dar dacă mai avea loc un astfel de incident şi în altă parte a oraşului? Acolo după cât timp ajungeau? Oricum, individul ăsta a venit cu viteză, a lovit cel puţin o maşină în sensul giratoriu de la Carrefour, a venit prin parcare, a intrat prima oară în oamenii care stăteau în locul pentru fumat, apoi a făcut bucla şi a vrut să intre în magazin. Iar stâlpii ăştia din beton i-a dărâmat imediat, nu l-au încurcat atât de mult pe cât l-a încurcat stâlpul de la uşile de acces. Ăla a fost marele noroc. Era foarte multă lume în centrul comercial, la ora aia. Foarte mulţi copii am văzut. Dacă reuşea să intre în Carrefour, cum îl mai opreai? Se oprea când considera el că a omorât suficient de mulţi oameni, probabil. S-a tot vorbit de agenţii de pază. Ei sunt puţini, la câtă lume este zilnic aici, iar legea oricum le interzice să aibă asupra lor măcar un spray lacrimogen. Erau, practic, nişte oameni îmbrăcaţi într-o uniformă de pază, dar cu mâinile goale. Cum ar fi putut să se pună cu el, care era la volanul maşinii? Poate n-ar strica să fie în permanenţă un echipaj de la firma de securitate, dotat cu ce trebuie, şi să stea în parcare, gata să intervină. Poate chiar şi nişte civili care să fie prin mall. Chiar sunt curios ce măsuri se vor lua în urma a ceea ce s-a întâmplat duminică...”, a adăugat bărbatul.

După sosirea primului echipaj de poliţie, Marius Parfenie a fost luat de doi agenţi şi dus în maşină, iar atunci a avut loc încă o “zvâcnire” a individului. Aproape reuşise să iasă din autospecială, cu intenţia de a fugi, însă nici acest plan nu i-a reuşit. “După ce l-am predat poliţiei, am reuşit şi noi să vedem ce se întâmplase, de fapt. Când am văzut o femeie întinsă pe jos, apoi alte persoane stând ghemuite, un alt bărbat fusese rănit la picior şi îi curgea sânge, ne-am pus mâinile în cap. Cât l-am păzit când era întins la pământ, nu am văzut victimele, deşi ne aşteptam să fie cineva rănit. Dar când am văzut cum arătau oamenii ăia, ne-am dat seama de ceea ce se putea întâmpla dacă şoferul nu intra în stâlp. Bineînţeles, după ce a sosit primul echipaj de poliţie, la scurt timp distanţă, au început să apară toţi: alţi poliţişti, SMURD-ul, jandarmii, ambulanţele. Repet, mi s-a părut că a trecut cam mult timp până au ajuns la faţa locului. V-am povestit toate aceste lucruri pentru că lumea trebuie să ştie ce s-a întâmplat în acea duminică. Nu vreau să mă gândesc că incidentul s-ar putea repeta!”, ne-a mai spus unul dintre brăileni.

În imaginile de mai jos, este surprins Marius Valentin Parfenie petrecând cu câteva ore înainte de a-şi pune planul în aplicare, într-un club din municipiu. Acesta nu pare nervos, agitat, ci din contră, pare că se simte bine alături de cunoscuţi.

 

COAUTOR ARTICOL: Categorie articol: 

Comentarii