Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Atacatorul de la Mall, încarcerat la Jilava

arestat pentru comiterea infracţiunilor de tentativă de omor şi tâlhărie, Marius Valentin Parfenie, de 20 de ani, a fost condus de poliţişti la un penitenciar spital în Bucureşti, în data de 20 noiembrie • atacatorul de la Mall, care într-un moment de nebunie a băgat în spital 10 persoane, va fi supus unei expertize psihiatrice la Institutul Naţional de Medicină legală (INML) “Dr. Mina Minovici” Bucureşti • procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus efectuarea unei astfel de expertize, pentru a vedea dacă inculpatul Parfenie a fost în deplinătatea facultăţilor mintale la momentul atacului violent • ieri, procurorul a cerut prelungirea arestării pentru Parfenie, însă instanţa a dispus amânarea  

 

A fost sau nu conştient de gravitatea faptelor comise? A avut sau nu  discernământ atunci când a spulberat oamenii cu maşina pe Şoseaua de Centură şi în parcarea Mall? Acestea sunt întrebările la care trebuie să găsească răspunsul medicii psihiatri în cazul atacatorului de la Brăila Mall - Marius Valentin Parfenie, cel care a băgat groaza în oameni şi, din păcate, a ridicat Brăila pe loc fruntaş într-un top infracţional la nivel de ţară. Putem totuşi răsufla uşuraţi, dacă ţinem cont de faptul că, deşi a fost extrem de violent, în urma atacului de luna trecută nu au fost persoane decedate. Bilanţul este oricum îngrijorător: 10 persoane, printre care şi copii, au ajuns la spital.

Arestat pentru comiterea infracţiunilor de tentativă de omor şi tâlhărie, Marius Valentin Parfenie, de 20 de ani, a fost condus de poliţişti ai Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Brăila la Penitenciarul spital Jilava din Bucureşti, în data de 20 noiembrie. Procurorul criminalist Mircea Ciutac, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, a dispus efectuarea unei expertize psihiatrice în cazul lui Parfenie, la Institutul Naţional de Medicină legală (INML) “Dr. Mina Minovici” Bucureşti. Atacatorul de la Mall urmează ca, în perioada următoare, să revină în Arestul IPJ Brăila, rezultatele examinării psihiatrice urmând să fie transmise procurorului de caz. Se va şti clar dacă în cazul lui Parfenie a fost sau nu un moment de “nebunie”, pe fondul vreunei afecţiuni medicale. Totuşi, la audierile în faţa procurorului, tânărul nu a dat impresia că are vreo problemă de natură psihică. Ridică totuşi semne de întrebare mesajul transmis de atacator atunci când a fost imobilizat de brăileni în parcarea de la Mall: “Trebuie să curgă sânge în ţara asta!”.

La acest moment nu se ştie nici dacă Marius Valentin Parfenie a fost sub influenţa vreunui drog care i-a tulburat minţile, asta pentru că până acum nu au fost transmise rezultatele probelor de sânge prelevate în scopul analizei pentru stabilirea unui eventual consum de droguri.

Ieri, la Tribunalul Brăila s-a judecat cererea procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila de prelungire a arestului preventiv faţă de inculpatul acuzat de tentativă de omor, însă judecătorii nu au luat vreo decizie, în cauză fiind dispusă amânarea. Este de preferat, spun anchetatorii, ca inculpatul să fie şi el prezent în sala de judecată, la momentul prelungirii măsurii preventive, însă aceasta poate fi dispusă şi în lipsă, în cazul în care Parfenie nu revine de la Jilava.

 

Şoc şi groază în parcarea Mall

Trei săptămâni de la atacul violent, în care, un tânăr de 20 de ani a fost la un pas de a ucide oamenii aflaţi în parcarea Mall-ului brăilean. În ziua de 11 noiembrie, acesta a intrat cu maşina în ei, după ce, anterior, l-a înjunghiat pe vânzătorul autoturismului şi apoi a spulberat pe Şoseaua de Centură doi bărbaţi, angajaţi “Braicar”. Faţă de inculpatul Marius Valentin Parfenie, acuzat de tentativă de omor şi tâlhărie, judecătorii Tribunalului Brăila au dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, la data de 12 noiembrie, acesta fiind dus  în Arestul IPJ Brăila. Ajuns în arest, Marius Parfenie nu a contestat măsura preventivă, avocatul său spunând că aceasta a fost decizia inculpatului, una de bun simţ, mai ales că familia sa primea deja ameninţări.

Un adevărat “război” avea să izbucnească în duminica de 11 noiembrie, în jurul prânzului. Beat şi posibil drogat, inculpatul Parfenie a forţat intrarea în supermarket, spulberând cu autoturismul oamenii aflaţi la cumpărături într-o zi de week-end care părea a fi una liniştită. Stâlpii de beton amplasaţi în faţa uşilor de acces au blocat intrarea autoturismului în magazin, altfel totul s-ar fi putut transforma într-un adevărat carnagiu. Oricum, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Galaţi a intrat pe fir în cazul atentatului de la Mall, încadrându-l la act de terorism.

Bilanţul cursei nebune s-a soldat cu 10 victime. Prima a fost chiar vânzătorul maşinii pe care atacatorul Parfenie ar fi spus că vrea să o cumpere. Atacatorul l-a înjunghiat cu cuţitul, ulterior fugind cu autoturismul. În urma atacului violent, bărbatul de 42 de ani din Cazasu a ajuns la spital cu multiple plăgi hemitorace stâng. Medicii au intrat cu el în sala de operaţii şi i-au cusut plăgile, după care a fost mutat în Terapie. Următoarele două victime au fost pe şoseaua de Centură, într-o staţie de autobuz din apropierea Grădinii Zoologice. Era vorba despre doi bărbaţi în vârstă de 47, respectiv, 49 de ani, angajaţi de la Braicar. Tânărul a mers apoi într-un loc aglomerat, adică la Mall, unde a mai făcut şapte victime, dintre care doi copii, de 11 şi 13 ani. Toate cele şapte victime au fost preluate de ambulanţe şi duse la UPU.

După ce maşina s-a oprit în uşile de acces în hipermarket, câţiva bărbaţi au reuşit să scoată cheile din contact şi să-l pună la pământ pe cel aflat la volan. Deşi înconjurat de lumea furioasă, Parfenie părea că nu conştientizează situaţia pe care a creat-o. Urla, cât îl ţineau plămânii: “Trebuie să curgă sânge în ţara asta!”. Scena de un puternic impact emoţional a fost filmată de un martor.

În urma apelurilor repetate la numărul de urgenţă 112, la faţa locului au sosit mai multe echipaje de poliţie şi jandarmerie, un echipaj al Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS), un echipaj SMURD, patru ambulanţe şi maşina de Descarcerare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila. Zona a fost izolată, individul de 20 de ani fiind preluat de poliţişti şi dus la sediu. Testat cu aparatul etilotest, rezultatul a arătat 0,37 mg/l alcool în aerul expirat, în urma analizei probelor de sânge rezultând o concentraţie alcoolică de 0,95 grame la mie în sânge.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate de către anchetatori, la domiciliul lui Parfenie au fost găsite 4 bilete scrise de mână în care tânărul îşi motiva oribilele fapte pe care avea să le comită duminică, 11 noiembrie. Tânărul anunţa că va urma “o zi istorică pentru România”. Aceste bilete au fost, de fapt, motivul pentru care procurorul criminalist Mircea Ciutac a dispus trimiterea lui Parfenie la expertiză psihiatrică. (Vom reveni)

 
Categorie articol: 

Comentarii