Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Assange îl pune în gardă pe Snowden «să fie foarte prudent» dacă pleacă din Rusia

Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, i-a recomandat joi americanului Edward Snowden să fie "extrem de prudent" dacă decide să plece din Rusia, care tocmai i-a reînnoit azilul şi îi permite să călătorească în străinătate.
Căutat de Statele Unite după ce a dezvăluit operaţiunile ample de spionaj electronic desfăşurate de serviciile americane de informaţii la nivel mondial, Snowden trebuie să ia măsuri pentru a-şi apăra "integritatea fizică", a adăugat Assange, care a participat prin videoconferinţă la un forum asupra libertăţii de exprimare în Mexic.
Julian Assange, în vârstă de 43 de ani, s-a refugiat din iunie 2012 în ambasada Ecuadorului din Londra pentru a scăpa de o convocare a justiţiei suedeze într-un scandal sexual, temându-se că această afacere va conduce la extrădarea sa în Statele Unite, unde este urmărit după ce WikiLeaks a dezvăluit mii de documente confidenţiale americane.
Avocatul lui Snowden a anunţat joi dimineaţă că clientul său poate să rămână încă trei ani în Rusia, unde s-a refugiat de un an, cu permisiunea de a călători, munci şi chiar să cotizeze pentru pensie.
Faptul că ţările europene au refuzat să-l primească pe Snowden arată că "le este prea frică de Statele Unite", a apreciat Julian Assange.
Snowden, 31 de ani, este un fost administrator al sistemului informatic şi totodată instructor în constraspionaj al CIA. În iunie 2013, el a intrat în atenţia opiniei publice internaţionale după divulgarea către mai multe instituții mass-media a mii de documente secrete pe care le dobândise în timp ce lucra ca şi contractant pentru Agenţia Naţională de Securitate (NSA) şi pentru compania Dell. Eliberarea de către Snowden a materialelor NSA a fost numită drept cea mai mare scurgere de informaţii din istoria Statelor Unite.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii