Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Arhiepiscopul Tomisului, urmărit penal pentru luare de mită

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual. Alături de el, este urmărit penal şi Bogdan Florin Chiriluţă, inspector de protocol la Arhiepiscopia Tomisului, pentru complicitate la luare de mită.
Potrivit unui comunicat al DNA, transmis vineri Agerpres, în martie 2009, Teodosie Petrescu, în calitate de decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană denunţătoare suma de 850 de euro prin intermediul lui Bogdan Chiriluţă, precum şi promisiunea unui împrumut în cuantum de 5.000 de euro, pentru ca, în schimb, să faciliteze înscrierea acesteia ca student în cadrul facultăţii şi hirotonisirea ca preot.
"Totodată, suspectul Petrescu Teodosie i-a cerut unei persoane din anturajul său să întocmească o recomandare şi o comunicare antedatate, cu data 10 septembrie 2008, necesare pentru înscrierea persoanei denunţătoare la cursurile facultăţii, în sesiunea septembrie 2008, iar persoana care a redactat actele a primit, în schimbul acestor servicii, suma de 400 de lei şi o sticlă de băutură alcoolică", se spune în comunicat.
DNA precizează că în cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de o altă persoană.

Reporter sub acoperire

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie în acest dosar. La ieşire, IPS Teodosie a declarat că a fost audiat în dosarul în care a mai fost cercetat pentru că ar fi luat mită de la un reporter ca să îl ajute să se înscrie, în 2009, la Facultatea de Teologie de la Universitatea "Ovidius" din Constanţa. Înalt Preasfinţitul Teodosie a precizat că dosarul din 2009 a fost redeschis şi acum procurorii l-au citat pentru a fi audiat din nou. Arhiepiscopul Tomisului a stat la DNA aproximativ 30 de minute şi la intrare a fost însoţit de un preot.
În iulie 2009, IPS Teodosie a fost audiat la Parchetul înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-un dosar deschis în urma unei investigaţii jurnalistice, care a relevat anumite practici în modul de înscriere la Facultatea de Teologie de la Universitatea "Ovidius" din Constanţa. Dosarul a ajuns la Parchetul instanţei supreme de la Parchetul Tribunalului Constanţa, după ce Arhiepiscopia Tomisului a confirmat că ierarhul face parte din înaltul cler al Bisericii Ortodoxe Române, astfel că atrage competenţa procurorilor PICCJ de investigare a acuzaţilor ce i-au fost aduse lui IPS Teodosie.
Ulterior, procurorii Parchetului înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală faţă de IPS Teodosie, pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual, iar faţă de preoţii Bogdan Chiriluţă şi Emil Brăescu, inspectorul Biroului Catehizare, pentru complicitate la luare de mită şi, respectiv, pentru fals intelectual.
Conform Parchetului Tribunalului Constanţa, în luna martie 2009, deşi trecuseră şase luni de la începerea anului şcolar, în schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferită suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ar fi intermediat înscrierea, pe bază de documente false, antedatate, la Facultatea de Teologie a unui reporter de la ziarul "România Liberă", fiind ajutat în acest sens de către inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu.
Atunci, Arhiepiscopul Tomisului a făcut plângere la Parchetul înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie împotriva deciziei de începere a urmării penale în cazul său. În septembrie 2009, Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme a trimis la DNA dosarul arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie. Decizia a fost luată întrucât Teodosie a comis faptele în calitate de decan al Facultăţii de Teologie, şi nu în calitate de înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii