Mergi la conţinutul principal

Arbitru brăilean prins la pariuri

* Cosmin Fuior face parte dintr-un grup de opt arbitri cu cont online la casele de pariuri * brăileanul a sfidat un ultimatum dat în ianuarie de către președintele CCA, grecul Kyros Vassaras * conform articolului 60 – Corupția/Pariurile sportive/Integritatea competițiilor, Fuior poate primi doi ani de suspendare și o penalitate de 300.000 lei

 

 

Pe lângă arbitrajele care au ridicat multe suspiciuni privind corectitudinea deciziilor, vezi ultimul derby Rapid – FCSB în care centralul Horațiu Feșnic a dezavantajat clar echipa patronată de Gigi Becali, arbitrajul românesc este în acest moment în centrul unui nou scandal de proporții. Este vorba despre arbitri care au conturi online la casele de pariuri, opt la număr deocamdată, iar printre aceștia figurează și numele unui brăilean, Cosmin Fuior.

În urmă cu câteva săptămâni, președintele Răzvan Burleanu anunța că sunt arbitri suspectați că au conturi online la casele de pariuri, iar luni, 24 aprilie, Federația Română de Fotbal (FRF) a dat publicității o listă cu opt arbitri, dintre aceștia singurul arbitru de centru de pe această listă fiind brăileanul Cosmin Fuior, ceilalți fiind arbitri asistenți. Cosmin Fuior a promovat la Liga a III-a în 2019, însă din punctul de vedere al oficialilor echipelor care activează în campionatele organizate de Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Brăila, de fiecare dată când a avut de condus un meci cu grad ridicat de dificultate a dezamăgit ambele tabere.

Contactată telefonic, conducerea AJF Brăila nu are încă un punct de vedere. Probabil că aceștia așteaptă decizia privind sancțiunile pe care urmează să le primească în curând arbitrul brăilean.

Subiectul a fost dezvăluit însă, în exclusivitate, de Gazeta Sporturilor la începutul lunii martie. Pulicația de sport centrală anunța atunci că nu mai puțin de 20 de arbitri ar fi fost anchetați de către Departamentul de Integritate al FRF pentru că au încălcat regulamentele interne și internaționale și au jucat la pariuri. În informația GSP era vorba despre arbitri care fac parte din loturile pentru Liga a II-a și Liga a III-a.

 

Avertizați de președintele CCA, grecul Kyros Vassaras

Conform sursei citate, la ultimul curs al arbitrilor care a avut loc în acest an, președintele Comisiei Centrale de Arbitri (CCA), grecul Kyros Vassaras, le-a dat termen două săptămâni celor vizați ca să-l informeze despre conexiunea lor cu jocurile de noroc, mai precis în privința pariurilor, iar mesajul a fost următorul: “În două săptămâni trebuie să vă rezolvați situația. Poate unii dintre voi aveți conturi de 20 de ani, n-ați mai jucat, sau nu le-ați închis. Poate a făcut altcineva cont pe numele vostru și nu jucați voi sau jucați voi pe conturile altcuiva. Aveți timp să închideți tot, să veniți la mine și să-mi spuneți dacă ați jucat și pe ce”.

Cea mai mare parte a arbitrilor au înțeles acest ultimatum dat de președintele CCA, alții, precum brăileanul Cosmin Fuior, au sfidat mesajul. Și bineînțeles au început să fie anchetați de Departamentul de Integritate al FRF și ulterior dosarele lor au ajuns pe masa Comisiei de Disciplină.

Cei opt arbitri își vor afla pedepsele în scurt timp. Cei care nu au colaborat și nu au dat curs ultimatului președintelui CCA, riscă o suspendare de maximum 2 ani, precum și o penalitate care poate ajunge la 300.000 de lei.

Însă acesta este doar începutul, deoarece lista cu arbitrii care au avut sau încă mai au conturi la casele de pariuri, este mult mai lungă.

 

Ce spune Articolul 60 – Corupția/Pariurile sportive/Integritatea competițiilor

Punctul 5: Fapta persoanei care participă direct sau indirect la pariuri sau alte activități similare care privesc jocurile din competițiile organizate sub egida FIFA/UEFA/FRF/LPF/AJF sau care are un interes financiar direct sau indirect în astfel de activități se sancționează cumulativ cu:

a) interzicerea oricărei activități legate de fotbal pentru 2 ani;

b) penalitate sportivă de 300.000 de lei.

Însă tot potrivit GSP ar mai exista o listă cu cel puțin 15 arbitri care au conturi online la casele de pariuri.

În schimb, cei care au decis să “colaboreze în totalitate și în permanență cu FRF, ca parte integrantă a luptei sale împotriva acestui tip de acțiuni” se încadrează la “Articolul 60 bis – Integritatea meciurilor” șI care prevede următoarele: “Abaterile prevăzute în prezentul articol se sancționează cu măsura suspendării de la o lună la 12 luni și penalitate sportivă de la 10.000 lei la 150.000 de lei”.

 

Luni, FRF a dezvăluit numele a opt arbitri, aceștia fiind:

Eduard Daniel Călin (București) – Liga a II-a

Dumitru Cristian Pop Gozman (Oradea) – Liga a III-a

Adrian Mihai Jivan (Arad) – Liga III-a

Cosmin Constantin Fuior (Brăila) – Liga III-a

Nicușor Răzvan Toader (Bistrița Năsăud) – Liga a III-a

Roberto Daniel Svatsinka (Reșița) – Liga a III-a

Ionuț Răzvan Soponar (Baia Mare) – Liga a II-a

Andrei Pâslaru (Arad) – Liga a III-a

 

Vara trecută, nouă fotbaliști brăileni au fost sancționați pentru același motiv

 

Nu este singurul scandal legat de pariuri la Brăila. Anul trecut, nu mai puțin de nouă fotbaliști brăileni au fost depistați de Federația Română de Fotbal cu conturi la case de pariuri. A fost un adevărat “cutremur” la Viitorul Ianca, formație cu șase jucători sub contract care au fost sancționați: Rareș Băluță, Leonard Coteț, Eusebiu Dan Popa, Gabriel Mădălin Stroe, Ștefan Cazacu, Marius Dima. Au mai fost depistați doi jucători de la Viitorul Ianca, dar care au plecat în vară de la acest club. Toți au fost supendați pentru o lună de zile și au primit șI câte o amendă de 2.500 lei. Vina a aparținut în exclusivitate jucătorilor, conducerea clubului fiind exonerată categoric de această acuzație.

Câțiva jucători ai echipei noastre au deținut conturi la case de pariuri, fiind sancționați din această cauză”, se specifica atunci în comunicatul echipei Viitorul Ianca, semnat de președintele Marian Condrea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro