Mergi la conţinutul principal

Aproape 800.000 lei cheltuiţi pentru referendum la Brăila

Aproape 800.000 lei cheltuiţi pentru organizarea referendumului la Brăila, circa 1.000 de oameni din structurile teritoriale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, pregătiţi să asigure liniştea şi ordinea publică în perioada campaniei şi a votării, acestea sunt câteva cifre prezentate în cadrul unei conferinţe de presă de către prefectul judeţului, Mihaela Marcu. Aceasta a precizat că pregătirile pentru desfăşurarea referendumului la Brăila sunt în grafic şi până acum nu au fost sesizate organelor abilitate incidente electorale. Prefectul a dorit să menţioneze, încă de la început, că îngrădirea, sub orice formă, a participării la vot este pedepsită, conform art. 52 din Legea 3/2000, cu închisoare de la 6 luni până la 5 ani.
Concret, pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului pentru demiterea preşedintelui a fost alocată suma de 530.000 lei, reprezentând cheltuielile cu personalul, respectiv indemnizaţiile ce vor fi plătite membrilor birourilor electorale şi 230.000 lei cheltuieli materiale, pentru tipărirea buletinelor de vor, realizarea ştampilelor etc. Structura secţiilor de votare a rămas aceeaşi ca la alegerile locale, nefiind organizate secţii de vot speciale. Mai exact, sunt 279 secţii de votare, dintre care 139 în municipiu şi 140 în judeţ. "Cea de-a 139-a secţie din municipiu este cea din Lacu Sărat, având cunoştinţă că în staţiune sunt aproximativ 600 de persoane cu drept de vot care nu au domiciliul în judeţul Brăila, se află în sejur în staţiunea balneoclimaterică. Vom asigura cu un număr de cabine suplimentare în secţia 139 şi buletine de vot pentru a acoperi cerinţa acestora de a vota", a precizat prefectul. Au fost tipărite 339.136 buletine de vot, care înseamnă numărul alegătorilor înscrişi pe listele permanente, cu drept de vot, din judeţul Brăila, plus 10%, aşa cum prevede legea. Acestea urmează a se împărţi şefilor birourilor electorale ale secţiilor conform unui grafic, aprobat prin ordin al prefectului, pee 27 iulie, pe calupuri de câte 100. Au fost realizate 1.395 ştampile cu menţiunea "Votat", 279 ştampile de control pentru secţiile de votare şi o ştampilă pentru circumscripţia electorală.

Brăila a solicitat ajutorul jandarmilor de la Ploieşti

Toate structurile teritoriale ale MAI sunt pregătite să asigure ordinea publică în perioada referendumului. Cele 279 de secţii de votare, din municipiu şi judeţ, vor fi păzite de poliţişti, jandarmi şi lucrători de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. După cum a precizat comisar Adrian Glugă, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, pentru protecţia secţiilor de votare vor fi mobilizaţi 535 de oameni de la toate structurile MAI, iar pentru menţinerea ordinii publice vor acţiona alţi 328 de lucrători. Aceste cifre nu includ şi efectivele care vor interveni în cazul evenimentelor sesizate la referendum şi nici poliţiştii care vor efectua controlul traficului rutier. Pentru a preveni "turismul electoral", în ziua de 29 iulie vor fi verificate cu atenţie mijloacele de transport în comun, mai ales cele care vor efectua curse speciale. "Efortul făcut de toate structurile MAI este mult mai mare decât la alegerile locale, plecându-se de la acele vulnerabilităţi invocate de la nivel naţional chiar, legate de aşa-zisul turism electoral şi asta a impus luarea unor măsuri în consecinţă", a declarat comisar Glugă.
La rândul său, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Brăila, col. Vasile Silion, a precizat că în această perioadă sunt pregătiţi să intervină 90 de jandarmi de la detaşamentul mobil, care vor acţiona împreună cu poliţişti de la Intervenţie Rapidă, însă a fost nevoie de suplimentarea efectivelor. "Am solicitat încă 18 jandarmi pentru intervenţie, de la gruparea mobilă Ploieşti, pentru ajutor. Din riscurile pe care le-am previzionat la începutul campaniei elctorale am considerat că este necesar un număr de militari pe care nu-i aveam. De aceea i-am cerut suplimentar de la gruparea mobilă Ploieşti, care are ca zonă de responsabilitate inclusiv judeţul Brăila. Este prima dată la o asemenea manifestare când solicităm suplimentarea şi jandarmii de la Ploieşti vin inclusiv cu mijloacele lor pentru ajutor", a declarat col. Silion. Sursa citată a mai arătat că transportul buletinelor de vot este asigurat de Jandarmerie.
Deşi s-a solicitat suplimentarea efectivelor, judeţul Brăila a fost catalogat cu risc scăzut pentru acest referendum, după cum a precizat adjunctul şefului IPJ. "În cadrul comandamentului operaţional s-a făcut o analiză de risc, aşa cum s-a făcut şi la alegerile locale. Noi, conform datelor pe care le avem la dispoziţie, strict referitor la referendum şi campania pentru referendum, am catalogat judeţul Brăila ca fiind cu un grad de risc scăzut vizavi de încălcări ale actelor normative în domeniu şi având în vedere chiar eventuale acţiuni ce s-ar putea desfăşura în spaţiul public. Nu aş vrea să rămânem cu falsa impresie că suntem un judeţ care prezintă riscuri majore", a afirmat Adrian Glugă. Sursa citată a mai precizat că pe perioada campaniei electorale poliţiştii nu au fost sesizaţi cu privire la vreun incident de natură electorală şi nici nu au existat indicii care să-i determine să se sesizeze din oficiu.

Cine votează cu urna mobilă

Cu urna mobilă votează alegătorii netransportabili din cauză de boală sau de invaliditate, persoanele care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate şi care nu au fost lipsite de drepturile electorale, persoanele aflate în arest preventiv. Persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate, care nu se află în instituţii sanitare sau de ocrotire socială şi care doresc să voteze prin intermediul urnei speciale întocmesc o cerere, care poate fi depusă de orice persoană, inclusiv în ziua votării. Pentru persoanele netransportabile aflate în spital, organele de conducere ale instituţiilor sanitare întocmesc un tabel centralizator cuprinzând numele şi prenumele, codurile numerice personale, seriile şi numerele actelor de identitate, precum şi domiciliile acestora, pe care îl vor depune la biroul electoral al celei mai apropiate secţii de votare, între orele 18.00-20.00, în data de 28 iulie. Unităţile sanitare şi cele de arest din Brăila sunt arondate astfel: Spitalul Judeţean, la Şcoala nr. 2- Secţia 19, Spitalul nr. 1 la Şcoala Waldorf-Secţia 45, Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Brăila, la Şcoala nr. 7-Secţia 54, Spitalul de Pneumoftiziologie, la Liceul Iorga-Secţia 55, Maternitatea la Liceul Gr Moisil-Secţia 59, Penitenciarul la Şcoala nr. 25 - secţia 60, Spitalul nr. 3 la Grădiniţa nr. 37-Secţia 93 şi Penitenciarul de Minori de la Tichileşti unde se află 6-7 persoane cu drept de vot, pot vota la oricare dintre cele două secţii de votare din localitate.

"Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României?"

Cetăţenii care participă la referendum au dreptul să se pronunţe prin "Da" sau "Nu" la următoarea întrebare: "Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?". Au dreptul de a participa la referendum cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv. Alegătorii care în ziua referendumului naţional se află în localitatea de domiciliu votează la secţia de votare la care sunt arondaţi, unde sunt înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente. Cei care se află într-o altă localitate decât cea în care sunt înscrişi în lista electorală permanentă îşi pot exercita dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscrişi într-o listă suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, pe baza actului de identitate dau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate. Excepţie fac membrii birourilor electorale, precum şi persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii, care votează la secţiile de votare unde îşi desfăşoară activitatea, fiind înscrişi în listele elctorale suplimentare în cazul în care nu sunt înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente. Cetăţenii români cu domiciliul în ţară votează numai în baza următoarelor documente de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate. Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota în ţară şi în baza paşaportului simplu. Elevii şcolilor militare pot vota pe baza carnetului de serviciu militar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro