Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Anul scolar a inceput cu scoli inchise

Deschiderea oficiala a noului an scolar nu a coincis, in multe cazuri, si cu inceperea efectiva a cursurilor, din cauza ca multi dintre profesori au ales sa boicoteze anul scolar.
Ieri dimineata, la scoala "Ion Creanga" din municipiu, parintii si bunicii veniti cu cei mici pentru festivitatea de incepere a anului scolar citeau afisul de pe usa institutiei si se intorceau acasa, cu o mina tinindu-i pe micuti, si cu alta florile aduse pentru profesori. Parintii nu s-au aratat deloc deranjati de ziua suplimentara de vacanta: "Am venit cu baiatul la scoala, pentru ca nu eram sigur daca se fac sau nu cursuri. Vad ca aici nu se fac cursuri, desi in alte scoli am vazut ca profesorii au venit la ore. Stiu ca protesteaza pentru salarii, cei care boicoteaza inceputul de an scolar. Nu ma deranjeaza foarte mult faptul ca nu a inceput scoala aici, pentru ca este sfirsit de saptamina, nu pierde copilul nimic. Oricum nu se faceau ore astazi". Un bunic s-a aratat si el extrem de tolerant: "Eu am fost cadru didactic si stiu ca este foarte greu pentru ei, salarizarea este foarte proasta. Au dreptate sa ceara bani mai multi. Le-a promis acest lucru, au semnat un protocol, si acum guvernul nu l-a respectat. Nu este corect. Nu e nici o problema pentru copii, mai stau si ei acasa o zi, se mai joaca". Cadrele didactice se aflau in scoala, insa ca urmare a hotaririi de a boicota inceputul de an scolar, nu au intrat la clase. Directorul Victor Buzea ne-a declarat ca institutia de invatamint era pregatita pentru inceputul de an scolar, dar, ca urmare a actiunii sindicale, cursurile vor incepe abia luni.
O alta scoala inchisa a fost "Vasile Alecsandri" din cartierul Viziru. Aici, la avizier, ca si pe usa institutiei, erau afisate anunturi privind aminarea festivitatii, pentru inceputul saptaminii viitoare. De altfel, directorul Nicolae Gerea avea sa ne declare, ieri dimineata, ca in scoala "e doar profesorul de matematica, cu care lucram la orar. Eu nu pot sa decid, nici liderul de sindicat nu decide el singur. Au venit parintii, au fost Intelegatori".
Unii dintre copii s-au aratat insa dezamagiti: "Am luat florile degeaba, se usuca, oricum se usuca pina luni si nu cred ca o sa mai cumpar altele. Chiar voiam sa Inceapa scoala, Imi parea bine", ne-a spus o eleva.
Nu numai elevii si parintii au fost bulversati de joaca profesorilor si a autoritatilor de-a scoala. Comerciantii de flori spun ca afacerea zilei de 15 septembrie e ca si ratata si ca nu vor recupera pierderile nici daca mai incep o data orele, luni. "Cei mai multi stiau ca trebuia sa Inceapa azi scolile, acum urmeaza sa Inceapa scolile luni. Si nu prea merge vinzarea, ca lumea-i la pamint, derutata, nu stie. Marfa o aruncam, ca floarea-i floare, va dati seama si dumneavoastra...", ne-a declarat o florareasa, in Piata Halelor. Vecina ei de taraba ni s-a plins ca "avem o saptamina de cind facem buchete, muncim zi si noapte si ne pare rau ca n-a Inceput scoala... BineInteles ca florile se strica, se ofilesc, si trebuie sa aducem altele pentru luni".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii