Mergi la conţinutul principal

Antreprenoriat pentru grupuri vulnerabile

Sute de persoane aparţinând unor grupuri vulnerabile au participat la cursuri de formare antreprenorială, prin intermediul proiectului "Dezvoltarea Economiei Sociale prin Promovarea Antreprenoriatului Social" - DESPAS, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013 "Investeşte în oameni!".
Durata proiectului a fost de 12 luni, 5 ianuarie 2015 - 31 decembrie 2015. Valoarea totală elibigilă a fost de peste 4 milioane lei, din care valoarea schemei de minimis - aproape 3 milioane lei. Contribuţia proprie a fost de 2%. Liderul proiectului a fost Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est - Brăila, alături de partenerii CiEffe SRL (Trento, Italia), Primăria Oraşului Hîrlău (Iaşi), Asociaţia Psihologilor şi Psihopedagogilor Procivitas (Constanţa), Asociaţia pentru Ecologie şi Turism "Pro Eco-Tur" (Galaţi), Asociaţia Social Filantropica "Sfânta Vineri" (Brăila), Fundaţia Culturală "Quo Vadis" (Iaşi), Asociaţia Centrul de Resurse ale Comunităţii Schela (Galaţi) şi Primăria comunei Ciurea (Iaşi).
Obiectivul general al proiectului a fost creşterea participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii şi în viaţa economică socială, atât prin îmbunătăţirea competenţelor şi dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale ale acestora, cât şi prin punerea în practică a unui model eficient de economie socială, utilizând transferul de bune practici.
Printre obiectivele specifice amintim înfiinţarea a şase noi structuri de economie socială şi crearea a 37 de locuri de muncă, crearea unui model de dezvoltare a structurilor de economie socială prin transfer de cunoştinţe şi bune practici cu sprijinul partenerului transnaţional şi conştientizarea egalităţii de şanse şi creşterea stimei de sine a persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile (546 persoane) prin activităţi de consiliere psiho-socio-profesională a grupului-ţintă al proiectului (588 de persoane).
Per total, grupul ţintă a fost constituit din 753 persoane, după cum urmează: 238 de etnie romă, 252 persoane cu dizabilităţi, 59 care trăiesc din venitul minim garantat, 14 tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, 112 persoane aparţinând familiilor cu peste 2 copii, 22 persoane aparţinând familiilor monoparentale, 18 asistenţi comunitari, 18 asistenţi maternali şi 20 de lucrători sociali. Toţi aceştia au fost împărţiţi şi au urmat fie cursuri de formare, fie de instruire ori calificare.
"Elementul de originalitate din proiect îl constituie transferul în România a unui model de bună practică în domeniul economiei sociale, implementat de partenerul din Italia. Au fost organizate, cu sprijinul partenerului transnaţional, două vizite de studiu în Regiunea Veneto/Italia şi două ateliere de lucru în România. Participanţi au fost reprezentanţi ai instituţiilor partenere în proiect", au precizat reprezentanţii proiectului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro