Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Americanii plătesc echivalentul a 2 lei pentru un litru de benzină

Prețul mediu al benzinei în SUA a atins cel mai mic nivel din ultimii șapte ani, coborând sub pragul de doi dolari galonul, respectiv puțin peste 50 de cenți litrul. Cursul BNR oscilează în jurul valorii de 4,15 lei pentru un dolar.
Prețul mediu al benzinei la pompă a coborât la începutul acestei săptămâni până la 1,996 dolari galonul. Este vorba de cel mai scăzut preț înregistrat după luna martie 2009, când SUA erau în recesiune. Un galon este echivalent cu aproximativ 3,8 litri, astfel că un litru de benzină obișnuită costă în SUA 52 de cenți.
În unele state care exploatează sau rafinează petrol prețul benzinei la pompă este chiar mai mic. Astfel, în Missouri (centru), galonul de benzină costă 1,659 dolari (43 cenți litrul ) și 1,71 dolari galonul (45 de cenți litrul) în Texas.
Această scădere a prețului benzinei la pompă se datorează degringoladei cotației petrolului. Începând din vara lui 2014 prețul barilului de petrol în SUA a început să scadă de la 105 dolari per baril la 29 de dolari per baril în prezent. În România, prețul la pompe pentru benzina de 95 a scăzut cu aproximativ 2 lei/ litru în același interval de timp, ajungând la 4,60-4,80 lei/ litru – mai mult decât dublu faţă de benzina nord-americană din cauza suprataxării.
Categorie articol: 

Comentarii