Mergi la conţinutul principal

Amenzi de 150.000 euro pentru munca la negru

Bilanţ îngrijorător după 5 luni de campanie continuă de combatere a muncii la negru: peste 120 de angajatori care foloseau la muncă fără forme legale de angajare aproape 170 de persoane. Datele din raportul de activitate prezentat de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila pe subiectul în discuţie sunt defalcate în două mari perioade - înainte şi după modificarea Codului Muncii, ce a impus sancţiuni mult mai severe pentru munca nedeclarată. Astfel, în perioada ianuarie - aprilie, inclusiv, inspectorii de muncă au efectuat 820 de controale, ocazie cu care au descoperit 102 angajatori care foloseau la muncă 130 persoane fără a le întocmi actele de angajare. Pentru aceste abateri, înregistrate cu precădere în domenii precum comerţ, confecţii textile, construcţii, alimentaţie publică, agricultură, precum şi panificaţie, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 401.000 lei. Mai departe, începând cu luna mai, au intrat în vigoare noile prevederi ale Codului Muncii, moment în care, la nivel naţional, a fost declanşată celebra campanie de combatere a evaziunii fiscale prin munca nedeclarată în care au fost implicate ITM, Poliţia, Jandarmeria şi Garda Financiară. În cazul judeţului nostru, rezultatele până la acest moment arată că au fost descoperite 20 de firme ce primeau la muncă fără acte de angajare 34 de persoane. "Majoritatea cazurilor au fost depistate în domeniul construcţii, unde au fost 9 angajatori la care lucrau fără forme de încadrare 18 persoane, dar şi comerţul cu 6 angajatori şi tot atâţia muncitori la negru, precum şi alimentaţia publică - restaurante, baruri - cu încă patru firme la care lucrau la negru patru persoane. Pentru aceste nereguli au fost aplicate amenzi în valoare totală de 214.000 lei", a explicat Dumitru Văduva, inspectorul şef al ITM Brăila. Aşadar, dacă se cumulează rezultatele celor două perioade menţionate anterior rezultă că, per total, de la începutul anului au fost descoperite 122 firme care foloseau munca nedeclarată a 164 de persoane, amenzile aplicate fraudatorilor ridicându-se la 615.000 lei, adică echivalentul a aproximativ 150.000 euro.
Reamintim că de la 1 mai Guvernul a lansat un plan comun pentru 4 instituţii (Inspecţia Muncii, Poliţia, Jandarmeria şi Garda Financiară) cu scopul combaterii cazurilor de muncă nedeclarată. Campania coincide cu intrarea în vigoare a noilor prevederi ale Codului Muncii, ce sancţionează drastic munca la negru. De exemplu, cuantumul amenzilor aplicate a fost ridicat la 10.000 - 20.000 de lei pentru fiecare salariat angajat la negru, iar în cazul firmelor depistate cu mai mult de 5 muncitori la negru intervenea răspunderea penală, fapta fiind sancţionată cu închisoare de la 1 la 2 ani sau amendă penală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro