Mergi la conţinutul principal

Alte voci, alte sedii de biblioteci

"Surprinzatoare, in raport cu intentia mutarii sediului central al bibliotecii inspre periferia orasului, e tacerea cu care au raspuns societatea civila - organizata sau nu -, filialele partidelor politice, autoritatile administratiei publice locale si, nu in ultimul rind, formatorii de opinie. Prin scenariul pe care il promoveaza, presedintele Consiliului Judetean isi propune ceea ce nici comunistii n-au indraznit: mutilarea spirituala a unei intregi comunitati. Caci nu altceva semnifica tupeul cu care ameninta Gheorghe Bunea Stancu ca va traduce in fapta acest proiect falimentar."
Citatul de mai sus face parte din editorialul publicat, recent, de cotidianul "Obiectiv" semnat de Cristiana Apostolescu, jurnalist brailean aflat de mai bine de doi ani in Statele Unite ale Americii. Cotidianul nostru si-a propus sa rupa tacerea liderilor de opinie braileni legata de o problema atit de importanta cum este aceea a mutarii Bibliotecii Judetene la periferia orasului. Asteptam si parerile cititorilor nostri pe marginea acestui subiect, pe adresa redactiei, Str. 1 Decembrie 1918 nr. 85, bl. 3A, et. 1, sau prin e-mail redactie@br.obiectiv.ro.

"Le sugerez celor implicati in aceasta manevra sa continue modernizarea orasului prin mutarea teatrului in cantina altui mare liceu brailean, Liceul Progresul, pentru a echilibra dezvoltarea culturala a urbei"

Scopul mutarii bibliotecii din actualul sediu nu poate pacali pe nimeni. Se face pentru a elibera spatiul respectiv pentru buticurile celor implicati in mutare si ale acolitilor lor. Asa se explica si tacerea care invaluia pina de curind aceasta manevra. Sint interese financiare mari la mijloc. Cine nu isi doreste sa obtina un spatiu central cu tarife modice? Toti spera sa obtina ceva din acest spatiu si asteapta marea imparteala. Graba cu care se face aceasta mutare acum si nu cind se va termina amenajarea spatiului din Piata Poligon nu face decit sa intareasca aceasta ipoteza. Nu are nici o logica sa plimbi biblioteca de la centru la periferie si apoi inapoi in centru. De ce se grabesc? Ei stiu ca miine pot zbura si altii vor fi cei care vor face imparteala.
Sperind ca mai sint oameni cu buna cuviinta in Braila care pot opri
acest caraghioslic, le reamintesc cum o biblioteca publica poate contribui si la dezvoltarea economica a orasului, propunindu-le citeva scenarii de lucru:
* Un tinar absolvent de liceu invata, folosind o carte imprumutata de la biblioteca, o suita de aplicatii informatice care nu intra in programa nici unei scoli. Compania X, in cautare de cunoscatori ale acestor aplicatii, il angajeaza pe acest tinar si nu se mai muta in orasul vecin, universitar, unde poate gasi usor alti candidati.
* Un angajat al filialei locale a unei firme multinationale imprumuta un DVD pentru invatarea unei limbi straine. El e fluent in engleza, dar se gindeste ca nu ii strica sa se initieze in limba germana, pe care nu a putut-o studia in orasul natal din lipsa de profesori de specialitate. La scurt timp se intilneste cu managerii nationali ai companiei si unul dintre ei, intimplator desigur, este german. Desi pot conversa usor in engleza, tinarul brailean il surprinde cu citeva fraze in germana. Astfel se leaga o prietenie care se concretizeaza in promovarea tinarului provincial ca manager regional, iar filiala locala devine hub pentru intreaga regiune, dublindu-si numarul de angajati.
* Un membru al unei organizatii neguvernamentele din oras citeste
periodic una din revistele la care biblioteca este abonata. Astfel afla ca guvernul dintr-o tara europeana organizeaza o competitie prin care acorda finantare exact pentru domeniul in care lucreaza. Prin obtinerea acelui grant, serviciile sociale pentru un numar important de batrini vor putea fi acordate in continuare.
* Un medic vine regulat la biblioteca si folosind serviciul gratuit de
internet citeste articolele celor mai importante reviste din domeniu.
Astfel afla ca protocolul terapeutic pentru una din afectiunile cele
mai raspindite in oras s-a modificat sensibil si ca trebuie sa faca
schimbarile de rigoare. Comunica rapid acest rezultat si altor colegi
si, in citeva saptamini, pacientii vor putea fi tratati mai bine.
* Proaspat disponibilizat, un cetatean participa la un curs organizat de biblioteca publica la care invata cum sa isi caute un loc de munca. Studiind si cartile pe aceeasi tema imprumutate de la biblioteca, invata cum sa scrie un CV, cum sa se prezinte la interviu si cum sa isi prezinte succesele profesionale. Folosind serviciul de internet al bibliotecii cauta oferta de locuri de munca din regiune si scrie la diverse companii, trimitindu-le prin email CV-ul pe care l-a scris folosind editorul de text instalat pe unul din calculatoarele
bibliotecii. Dupa multe raspunsuri negative, este chemat la interviu.
Aplicind cu maiestrie sfaturile primite la cursul pe care tocmai l-a absolvit, tinarul nostru este angajat imediat.
* Participind la cursurile organizate de biblioteca, un agricultor invata cum sa scrie un proiect de finantare acordat de o agentie europeana. In acest fel obtine o suma importanta de bani si isi poate extinde afacerea pornita de parintii lui acum 10 ani. Angajeaza noi oameni, achizitioneaza tehnologii noi.
Toate aceste intimplari fac parte din cotidianul unei biblioteci publice dintr-un oras civilizat. Din pacate, la Braila, banii care ar putea fi folositi pentru crearea unei biblioteci adaptate nevoilor brailenilor din secolul 21 vor fi cheltuiti pentru plimbarea prin oras a acestei institutii. Aceasta va fi inchisa o perioada de timp si apoi plasata intr-o zona care pentru unii braileni este mai departata decit orasul vecin cel mai apropiat.
Le sugerez celor implicati in aceasta manevra sa continue modernizarea orasului prin mutarea teatrului in cantina altui mare liceu brailean, Liceul Progresul, pentru a echilibra dezvoltarea culturala a urbei. Apoi sa inchida ultima sala de cinema din Braila si astfel isi vor vedea visul cu ochii: Braila - un oras liber de cultura.

PS: Multe, multe urari de bine tuturor ziaristilor de la Obiectiv. Sinteti super pentru tot ce faceti la ziar. Tineti-o tot asa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro