Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Ali Chimicul", condamnat la moarte in procesul privind genocidul impotriva kurzilor

Ali Hassan al-Majid, supranumit "Ali Chimicul", varul fostului dictator irakian Saddam Hussein, a fost condamnat la moarte, duminica, de Inaltul Tribunal Penal irakian, in procesul referitor la masacrarea a 182.000 de etnici kurzi, in cadrul operatiunii Anfal, din 1988, relateaza AFP.
Anterior, Inaltul Tribunal Penal irakian pronuntase alte doua pedepse cu moartea, impotriva fostului ministru irakian al Apararii, Sultan Hashim al-Tai, si a fostului director-adjunct de operatiuni militare in Irak, Hussein Rashid al-Tikriti, acuzati de genocid.
In cadrul aceluiasi proces, instanta a pronuntat si doua pedepse cu inchisoarea pe viata, impotriva lui Farhan al-Joubouri, fost director regional al serviciilor de informatii militare, si a lui Sabir al-Douri, comandantul acelorasi servicii de informatii.
Un al saselea inculpat, Taher al-Ani, fostul guvernator al provinciei Mosul, a fost achitat din lipsa de dovezi, la cererea acuzarii.
In timpul operatiunii Anfal, mii de sate declarate "zone interzise" au fost distruse si bombardate, locuitorii lor fiind deportati sau executati. Impotriva acestora au fost folosite si arme chimice.
Categorie articol: 

Comentarii