Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Alegerile locale vor avea loc odată cu cele parlamentare, coaliţia căzând de acord asupra comasării

Asupra propunerii de comasare a alegerilor a existat "consens total", au precizat sursele citate.
Varianta comasării este amânarea până în toamna anului 2012 a alegerilor locale, însă nu s-a stabilit o dată pentru organizarea acestora, au precizat aceleaşi surse.
Sursele citate au mai arătat că la nivelul coaliţiei urmează să fie elaborate textul unei noi legi privind alegerile parlamentare şi locale şi de modificare a legii privind statutul aleşilor locali.
Partidele din arcul guvernamental nu au discutat, luni dimineaţă, şi varianta de sistem de vot care ar putea fi aplicată în eventualitatea comasării alegerilor.
Surse din partid au declarat, pentru MEDIAFAX, că PDL vrea ca alegerile parlamentare şi cele locale să aibă loc simultan în data de 18 noiembrie 2012, propunere care va fi discutată în coaliţie împreună cu trecerea la uninominalul pur pentru legislative, conform discuţiilor purtate duminică la reuniunea PDL de la Parlament.
Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, duminică, după întâlnirea parlamentarilor partidului cu premierul Emil Boc, că începând din 18 noiembrie anul viitor se vor putea desfăşura alegerile parlamentare şi locale, arătând că acest lucru rezultă din punct de vedere constituţional.
Barbu a susţinut că la întâlnire nu s-ar fi discutat despre termenul la care ar avea loc alegerile, dar că, din punct de vedere constituţional, începând din data de 18 noiembrie alegerile ar fi fezabile.
Ea a explicat că soluţia este de prelungire a mandatului aleşilor locali până în noiembrie şi că mandatul actualului Parlament a început pe 11 decembrie 2008, când parlamentarii au depus jurământul, iar alegerile ar trebui să fie stabilite astfel încât mandatul viitorilor parlamentari ar trebui să înceapă după 11 decembrie 2012.
"Din aceste calcule rezultă că, începând din data de 18 noiembrie, alegerile sunt fezabile", a adăugat deputatul PDL.
Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a susţinut, luni, că la reuniunea parlamentarilor PDL de duminică nu s-a hotărât o dată privind alegerile, precizând că acest lucru este stabilit de Guvern.
"Data alegerilor o stabileşte Guvernul. Nu s-a discutat nicio variantă în ceea ce priveşte data alegerilor comasate sau necomasate. Nimeni nu a luat în calcul data de 18 noiembrie", a susţinut Ioan Oltean, înainte şedinţei BPN al PDL.
Categorie articol: 

Comentarii